自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

佢冇仔女,唔會明白。工作只係人生一部分,離開左間公司,d人就唔會睬你。只有屋企人先會陪你一世。對我黎講,錢夠用就得,犧牲咁多陪家人嘅時間,到最後換黎係咩呢?係公司在萬人之上都冇用,走左之後冇晒利益關係,唔會再有人理你。為工作衝衝衝十幾廿年,發現原來仔女都已經長大,你會發現自己錯過左好多。

伯爵府

回覆 ChloeMa 的帖子

子女已經長大所以不用再這樣辛苦是嗎?仔女到咩年紀會冇咁辛苦?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

厚多士 發表於 18-6-8 20:12
回覆 ChloeMa 的帖子

子女已經長大所以不用再這樣辛苦是嗎?仔女到咩年紀會冇咁辛苦?

係呀! 佢哋中學喇。 而家輕鬆好多。

水晶宮

回覆樓主

可以請補習老師嗎?
返工返黎起碼d功課係做曬先

有嘢要簽就簽

其實我自己覺得
自己個人咋
跟功課唔係咩 quality time 可外判
但每日要傾吓學校嘅嘢 同學 老師相處等等

星期六日 一定要陪
最多行開行埋1-2 鐘facial 同朋友食吓tea咁
透吓氣

公爵府

回覆樓主

又唔一定係完全取,完全捨。功課溫習可以外判,隨時做得好過自己。喺屋企時少咗d,但完全係相處時間,問題都唔大。你嘅情況,如果唔升,到時俾妹妹仔管,你未必接受到。
當然,如果係朝六晚十咁返工,假期都要死做難做,咁就唔好啦,得不償失。

子爵府

厚多士 發表於 18-6-8 20:01
回覆 馬爾太 的帖子

真心的,如果我c6有能力讓我不工作也能負擔家庭開支而又能保持ok的生活質素。相信我不 ...

轉part time可以嗎?我係細女小一時返part time

男爵府

入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

我同你情況差唔多,仲多你一個小朋友,之前有個掙扎,而家都係小朋友行先.....遲啲仲諗住做FTM

因為我覺得親自教小朋友,係學得快好多,始終係要栽培,外判只不過係做表面嗰浸....

大宅

回覆樓主

同路人來了。
小朋友兩歲。
精神上付出很多
每天6點9起身 小朋友午睡過都要23點才訓
放假休息就係和他一起午睡

只做兼職,份工作我非常喜歡,所以很有心機呀head很錫我 ,很想我做full time幫手
但自問心理個種累真係好累
但狀況應該不能再變 。我選擇好不改變了。
有了小朋友真的要取捨

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你呀head講得啱, 你同事可以隨時隨地任何時間on duty同加班。 而你要跟仔女時間表工作。 相比之下便知誰升任得到。 而且升了職同開發一個新部門工作量一定比以前更多更忙兼壓力更大。 而且一旦撞上你女突然生病同考試測驗你又要加班開OT趕工的話, 你能只顧公司嗎? 如果你能平衡到當然好, 否則就暫時忘了吧。 等小朋友上左中學再轉份好工都未遲。 此終你有工作經驗, 唔怕難找工作。

侯爵府

畀面勳章

我有個小一仔,我都同你差不多年齡,絶對明白你既情況。不過自從有左阿仔,我已經唔想再升。我自己係美國上市公司既經理級,工作好忙。返工做到無停手,但可以8點前返到屋企同仔食飯,睇下功課溫習之後睇下圖書。阿仔瞓左我先有得鬆下,有時要再開電腦做野。每日都忙忙忙。幾年前我個VP想升我上Senior Manager, 但我知道升左後差不多晚晚都8點後先收工,所以我話唔想升。結果最後都無升到。

如果你問我後唔後悔,我無後悔。每個員工都只係公司既一粒棋,無左我公司都會照常運作。

子爵府

回覆樓主

是要放棄的,我已放棄我的事業好久

伯爵府

回覆 KitAuYeung 的帖子

看到你的留言,有點釋懷了。剛剛哭了一塲,是覺得自己已經好努力,但兩邊也未能做好。
好挫敗

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

不合格就比佢試下咯,依家小一可以不合格都唔洗死,遲下就唔可以了,依家比佢跌下,自己學會管理好自己的事,當然如果你小朋友係 SEN 就另話

壓力大,補充 維他命 b(最天然的從食物攝取最好,人造維他命冇乜用)

侯爵府

畀面勳章

厚多士 發表於 18-6-8 21:09

看到你的留言,有點釋懷了。剛剛哭了一塲,是覺得自己已經好努力,但兩邊也未能做 ...

好老實,升左人工高左責任一定大左工作一定忙左。依家都已經覺得攰,升左一定更加忙更加攰。除左會兼顧唔到女女,仲有健康問題。

當你唔開心時,諗下你每日放工返到屋企女女見到你既開心笑容,你就會開心返

翡翠宮

回覆樓主

你的時間放在那裡,那裡便會開花結果
如果你要得到兩樣,便要花多一倍時間

我覺得講得好岩
你自己諗女重要還是事業重要

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

我女讀傳統小學

我全程自己跟無補習

當中我只係做一份穩定既公營機構工

勝在工作時間好多假期

女順利升附屬英中大個女

我先諗自己事業

基本上係無得兩全其美的

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果你精神壓力都可以按捺得住,只要時間分配得好,兩者兼顧也並非不可能。但事實你的精神壓力已作出警號,繼續走下去,只怕吃力不討好,兩敗俱傷而已。

子爵府

厚多士 發表於 18-6-8 21:09

看到你的留言,有點釋懷了。剛剛哭了一塲,是覺得自己已經好努力,但兩邊也未能做 ...

老老實實,這覺得你好貪心!
又想人揀你升職,但又要攬住個女!
交比補習、c6跟個女既功課有咩問題?
比個後生女head住又有咩問題?
其實有份工、有份糧、準時收工,仲想點?
係你放唔開啫!

子爵府

我就決定左放棄事業,就算結局如何也沒所謂

男爵府

回覆樓主

共勉之

首頁
12345...6

尾頁

跳至