自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

登招聘請人,請到就同佢拜拜

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

你語氣態度唔係好,人地返2星期就覺得人地識做? 你都要比時間人地適應環境同人事

大宅

回覆樓主

點解個個都要話樓主呢 佢都係呻下姐
唔知回應既係咪有番過工
又唔知你地都好順利從未試過part d唔夾ge人
只能講個女同事真心唔同一類人
可能佢又接你手follow 你d野
我見你寫哂memo 相信你係好有責任心既同事
但遇著呢d冇心番工既人都係會燥底

水晶宮

manki1610 發表於 18-7-13 09:55
唔知回應既係咪有番過工
因為樓主一開始都標籤咗人地"老"女人.....仲要話人弱智, 但果個人又好好心怕佢KICK親, 所以大家都覺得唔洗咁話人下?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔知回應既係咪有番過工

呻下有需要話人老女人同弱智?樓主好高智,唔會老既

lalang02    發表於 18-7-13 10:24

大宅

回覆樓主

每人都會唔開心
呻下就完既啦
對住d唔順眼既野 唔通仲會形容得好好咩
bk都係一個地方俾大家呻下既地方姐

大宅

其實如果樓主你係唔係都要放產假, 你唔根迫走佢.
因為未必咁快再請到人, 真係俾你請到,可能更差

教左就算, 反正到時出錯都唔關你事, 你教足晒,盡本份可以

至於佢跟唔跟到, 都唔需要動氣...

另外你叫人老女人 呢D...心情唔好姐...

大肚係嗓少少....

大宅

唔知回應既係咪有番過工

首先有冇番過工同回應有乜關係呢?咁宜家d人都係入嚟呻下覺得唔應該咁話人啫!
就係有番過工同接觸年紀比較大嘅人,有同理心嘅人至會覺得唔應該咁。
我公司都請咗個叔叔(已達退休年齡)番嚟,係要用多少少時間教㗎喇!人哋年紀大記性可能差d,咪慢慢教囉!講真請得樓主所謂"老"嘅人番嚟,都唔會預教佢做d好複雜嘅嘢啦!

大宅

回覆樓主

個同事請番來係幫你手,頂你產假,但係咪你下屬?係既話炒,唔係既話同佢上司講

珍珠宮

勞氣小妹 發表於 18-7-12 01:02
過多幾個月要放產假,所以公司請左一個老女同事幫我手
教左佢兩個禮拜野,學到的野只係而家的3成
日日都錯 ...

可能佢性格就是喜歡勞力工作呢?
個櫃佢整到嘅話,我覺得冇問題。如果不可炒就安排其他跑腿工作俾佢咯。

好過我當年吩咐同事某些P-File同電腦要跟身自己拿去新辦公室,有人翻出條例話文員不能拿超過2.5公斤的東西,最後我黑面叫佢放下等我替佢搬

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

呻文鬧人老女人+弱智我覺得OK
寫得做呻唔通仲好好用字咩
不過我唔太明用鎚仔有咩問題
佢應該都係好心怕你kick到
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

馬爾泰若㬢 發表於 18-7-13 12:43
首先有冇番過工同回應有乜關係呢?咁宜家d人都係入嚟呻下覺得唔應該咁話人啫!
就係有番過工同接觸年紀比 ...

你位同事又唔係樓主同事 點可能比較??
我地又點知佢個件有幾極品??
佢又冇用粗口形容位同事
所以我地根本唔知佢地點相處
只係我覺得形容字 唔好就係咁話佢
有需要嗎??

珍珠宮

回覆樓主

樓主本身係咪管理層,或有無leadership經驗?~

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

終極熊貓 發表於 18-7-13 15:01
樓主本身係咪管理層,或有無leadership經驗?~

請返黎嗰個咁"弱智',斷估唔會係管理層。。。啦下

別墅

唔....理性咁講,公司已經好好,會安排temp去幫大肚婆.....
可以減少同事埋怨大肚婆.......仲有就係可能同事既附和只係唔想激親樓主.......

所以做人要容忍同理性,都係同上面一樣,分配輕ken野比你果位同事做把

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果公司請個temp回來,咁易就取代到你多年識做既野,你咪仲驚!總之盡力教佢做野,大家互相尊重,之後安心放產假就得。

大宅

funlaw 發表於 18-7-13 05:38
你語氣態度唔係好,人地返2星期就覺得人地識做? 你都要比時間人地適應環境同人事
...

我的工作係多野記但其實好簡單
其他同事一~兩日上到手,最多不記得咪睇下note

同埋我係度寫同對住佢2種語氣
肯定吾會係罵
我呢度都有几個上左年紀但相處無問題

大宅

o_____o 發表於 18-7-13 15:16
如果公司請個temp回來,咁易就取代到你多年識做既野,你咪仲驚!總之盡力教佢做野,大家互相尊重,之後安心 ...

我其實唔介意,反正我個位個個都做到
我仲可以放心請假
其實你當我係接待處&打雜就明

大宅

菇兒 發表於 18-7-13 13:12
個同事請番來係幫你手,頂你產假,但係咪你下屬?係既話炒,唔係既話同佢上司講
...

佢自己辭左職了~

大宅

helen02 發表於 18-7-12 16:47
...........都係......大家角度唔同所出現的紛爭,因為係temp job,
佢知道無論好唔好都係無花紅.......一樣 ...

其實佢係長工
只係我放完產假佢就去做其他雜務嘢
咁尋日我本身要靠電腦做少少嘢
所以佢尋日都係做佢原本嘅工作
佢下晝就同我講話辛苦( 因為要搬搬抬抬同體力勞動)
之後就辭咗職了

首頁

尾頁

跳至