自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

大宅

回覆樓主

我都係啱啱移民
睇隔離post真係得啖笑
講咩op唔opportunity cost
其實關咩事吖
講到尾,實係有得必有失㗎啦
你唔介意失去一啲嘢,去享受外國生活,咪移囉!
你介意嘅,又鍾意香港生活多啲嘅,咪stay喺香港囉
唔明又咩好抝
亦唔明點解要叫人二等公民

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

BBgaga 發表於 18-9-28 05:19
仲有 移了民不能上Bk的反思

有d 咁既事?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

回覆樓主:

男爵府

珍珠宮

其實是兩回事

好多香港人移民去外國是有付出,要有學位,有投資,交稅
而好多新香港人好多係無付出, 只是騙假結婚,拿香港福利,醫療,學校,爭公屋...所以香港人咁討厭他們

利申:移民過外國住過十幾年,亦經歷過香港生仔同大陸新移民爭床位

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

LittleRoxie 發表於 18-9-28 08:33
無錯
移民外國的人,經常說外國福利好
但不要忘記,羊毛出在羊身上

之前有個節目講哥本哈根,稅重,但福利好,節目出街之後,呢度即有POST講話好羡慕,寧願交重稅有福利

你既然明白出自羊身上,你就唔應該單單針對外國稅重而香港稅輕去講,講到尾你都講唔出重點

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

toffeechoco 發表於 18-9-28 08:24
唔覺, 反而有好多人鍾意推廣"香港生活有如煉獄"

唔覺得移民唔移民有乜好搞到對立咁, 純綷個人對生活既選 ...

呢D POST唔係移左民既人開

呢度有好多膠人開POST引你D人鬧交,樓主丟底個topic走左去

移左民既人,好多仲有親友係香港,正常都唔會想香港衰

cissie    發表於 18-9-30 00:21

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

網絡世界認真便輸了

水晶宮

無錯

「醫療問題,講到咁差,但偏偏香港人係全球最長壽」

最尾呢句... 令人感慨..... 香港全球最長壽 但最適宜居住排名 最幸福指數排名卻是遠遠拋離..... 長壽卻營役

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

外國税重但有福利,尤其老人福利好,所以外國老人家唔使仔女養,仔女自己可以闖天下。香港税低但都要交15%至25%税,但香港有咩福利??!有都要排哂隊等—大輪先有,淨係住屋問題已經不知所謂,一生人都要為間屋,運氣差D,去到老年仲大有机會瞓街住劏房,咁後生年年交果15%税俾到咩你?!

水晶宮

LittleRoxie 發表於 18-9-28 09:12

其實經常日怨晚怨

「既然來到這城市,欣賞吓這城市的美麗」

這句說話啱所有城市 唔只香港。慨然生在香港就要好好欣賞,慨然移了別處的 也要好好享受,其實大家無抵觸,何解你係要拿來比併?

仲有 嗰D最佳最好排名 唔係拿市民嘅態度作依歸的,大多數都有實質事物和數據的

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

無錯

「醫療問題,講到咁差,但偏偏香港人係全球最長壽」

為什麼港人會「長命」,原因很簡單:香港人口密集、交通方便,醫療系統亦是相對合理,醫護人員亦相當專業,因此失救比率相對低,才會令港人長壽而已。

水晶宮

ddkaka 發表於 18-9-28 06:29
美國人始終文明啲唔會歧視人
this is so not true!

象牙宮

LittleRoxie 發表於 18-9-28 09:07
我情願錢留在身邊自己投資
高稅率好處係高福利
但生育率下降時,經濟逆轉時

福利唔一定只係講緊退休金,之前我有講英國18歲以下既小朋友有既福利,英國既退休金係自己供,等同香港既MPF,所以都係你所講既,為自己退休做準備

我見唔到有人講香港醫療制度差,反而見到人話香港醫療制度好,只不過人手不足

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
12345...14

尾頁

跳至