自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

艾森 發表於 18-12-4 13:20
附近係工業區,最近住宅都有一段距離,小朋友嘈音應該影響唔到民居。不過夜晚九點小朋友仲係公園玩就比較 ...

公園左邊近遷秋位就已經有座公屋,好近的,最慘夜晚都咁嘈,住底層果d簡直精神虐待

子爵府

我要快樂 發表於 18-12-4 13:53
公園左邊近遷秋位就已經有座公屋,好近的,最慘夜晚都咁嘈,住底層果d簡直精神虐待
...

原來係咁屯門公園都好大,遊樂場竟然設計係近民居位,咁樣真係好擾民。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

艾森 發表於 18-12-4 13:20
附近係工業區,最近住宅都有一段距離,小朋友嘈音應該影響唔到民居。不過夜晚九點小朋友仲係公園玩就比較 ...

見到樓上有人講變成國際兒童公園,我有不好的聯想,個度近輕鐵,應該大把細路識一班人自己去玩

其實多人玩係好事,不過希望愛惜啲設施,唔好咁快玩爛

男爵府

親親小孩子 發表於 18-12-4 13:58
見到樓上有人講變成國際兒童公園,我有不好的聯想,個度近輕鐵,應該大把細路識一班人自己去玩

其 ...

而家公園附近,除咗本地人,亦好多印巴小朋友,其實唔緊要,咩膚色小朋友都可以玩,唔係歧視佢地,但問題文化好唔同,比較冇王管,半夜十二點都仲會有成班得6,7歲嘅細路一路跑一路尖叫,而係冇大人睇住的

公園多細路係正常,但不分早晚都咁樣就好擾民

大宅

我要快樂 發表於 18-12-4 12:47
尋晚9點幾經過,目測有4~50個細係到玩緊,但不停尖叫,嘈到拆天,仲要只係星期一

住附近d人真慘,到星期六 ...

總好過大媽歌嘛

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 淳熙媽咪 的帖子

市中心近些

男爵府

我要快樂 發表於 18-12-4 12:47
尋晚9點幾經過,目測有4~50個細係到玩緊,但不停尖叫,嘈到拆天,仲要只係星期一

住附近d人真慘,到星期六 ...

唔知班大媽嘈定D小朋友嘈, 最好嘈走班大媽, 比返個正常公園居民用

男爵府

smitty 發表於 18-12-4 14:20
總好過大媽歌嘛

大媽都係煩架啦,但佢地多數晏晝嘈,唔會夜晚唱同埋佢地向河果邊,相對冇咁應聲

但遊樂場個位太近民居,而d細路叫聲分貝太高,同埋可能新開,夜晚都好多人
我市鎮公園行緊,離3~4個藍球場位聽到d叫聲
當時已係夜晚9點幾

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我要快樂 發表於 18-12-4 13:53
...

公園應該要有開放時間,非開放時間唔俾進入,管理員要加強巡查。

男爵府

朋友尋日去咗影咗D相俾我睇我見到已經好多人

子爵府

我要快樂 發表於 18-12-4 14:37
大媽都係煩架啦,但佢地多數晏晝嘈,唔會夜晚唱同埋佢地向河果邊,相對冇咁應聲

但遊樂場個位太近民居, ...

大媽又好小朋友尖叫都好,一樣擾民

男爵府

親親小孩子 發表於 18-12-4 14:39
公園應該要有開放時間,非開放時間唔俾進入,管理員要加強巡查。

咁搞法,好快會有人投訴

子爵府

我要快樂 發表於 18-12-4 14:47
咁搞法,好快會有人投訴

按常理,晚上11點後都唔應該俾小朋友去公園遊樂場玩啦,真係會有噪音

我睇番康文署資料,例如香港公園,戶外設施都有開放時間

https://www.lcsd.gov.hk/tc/parks/hkp/openinghours.html

不過原來屯門公園係24小時開放

https://www.lcsd.gov.hk/tc/parks/tmp/venue.html

開放時間及入場費用
開放時間:爬蟲館 每日上午九時至下午六時 (包括公眾假期)
模型船池 每日上午七時至下午十一時(包括公眾假期)
其他公園設施 二十四小時
入場:免費

公爵府

見到fb有人影出來咁多人

珍珠宮

小華子 發表於 18-12-4 16:17
見到fb有人影出來咁多人

平日定星期六日先咁多人?

侯爵府

hippoo 發表於 18-12-4 16:22
平日定星期六日先咁多人?

星期六日都未開 尋日先開咋

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

親親小孩子 發表於 18-12-4 11:53
見到hk01介紹,原來尋日先啟用,有冇jm已經帶咗小朋友去玩?個度大唔大?

康樂及文化事務署(康文署)轄下 ...

wow.great
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔知仲有冇大媽係度唱歌?

侯爵府

見到hk01介紹,原來尋日先啟用,有冇jm已經帶咗小朋友去玩?個度大唔大?

一日已經玩殘了
香港人可以玩嘅地方太少

子爵府

幾好

首頁

尾頁

跳至