自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我自己都有,唔過30度,睇物理治療,自己做多d物理治療教嗰d運動,不過我唔算好嚴重,有時都辛苦到訓唔到,我都係3x歲咋

子爵府

easonkinki 發表於 18-12-28 20:59
多謝大家意見,我今日book左下星期睇脊醫,希望睇一排+做物理治療yoga會有好轉
...

好似唔做得yoga, 我女有,佢政府骨科,脊醫一齊睇,我地睇吳澍仁醫生,佢專睇脊柱側彎的,咁我女發育中可以帶支架,加做施羅特運動改善,由最初醫生照X-ray,阿女27度,帶支架,上佢物理治療師的施羅特運動,最近覆診,改善到去左8度,學識施羅特,要日日係屋企做,政府的物理治療師只教左好簡單的運動,我覺得作用不大,好多謝呢到的JM 介紹吳醫生比我,希望幫到你。

公爵府

回覆樓主:

發育時期發現就要及早醫治,當初我屋企人發現都無好好理會,以前只係影響外觀同平衡力,而家發咁多毛病感覺自己身體比60歲嘅女人更差

公爵府

豬BBBB 發表於 19-1-1 13:08
好似唔做得yoga, 我女有,佢政府骨科,脊醫一齊睇,我地睇吳澍仁醫生,佢專睇脊柱側彎的,咁我女發育中可 ...

我book左聽日睇物理治療,網上評價好高,好多運動員整親都睇佢,希望睇咗有明顯改善

公爵府

回覆樓主:

今日去睇戴偉雄,見佢網評高就去試下,佢同姑娘都好細心,同我按摩,電療同針灸,佢仲教我做拉筋。希望睇多幾次就有好轉,長期頭暈,腳痺真係好困擾。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

豬BBBB 發表於 19-1-1 13:08
好似唔做得yoga, 我女有,佢政府骨科,脊醫一齊睇,我地睇吳澍仁醫生,佢專睇脊柱側彎的,咁我女發育中可 ...

請問吳澍仁醫生係註診邊區?係咪要普通門診醫生介紹比佢先可以睇?

子爵府

20162016 發表於 19-5-17 06:31
請問吳澍仁醫生係註診邊區?係咪要普通門診醫生介紹比佢先可以睇?

灣仔區,佢好似唔收新症了,但可以試下打去診所問,因為佢間診所仲有其他醫生都係睇脊柱側彎。

公爵府

回覆樓主:

我update下先,最近無再睇醫生,只係配左醫生嘅藥,睡前食,另外每日做伸展運動,明顯好左好多。
如果同我一樣過哂發育時期不況做下運動,開頭可能會辛苦但做耐左會覺得舒緩又好瞓左,瞓醒仲無周身骨痛

大宅

豬BBBB 發表於 19-5-17 08:18
灣仔區,佢好似唔收新症了,但可以試下打去診所問,因為佢間診所仲有其他醫生都係睇脊柱側彎。
...

我女小五10歲,上星期做檢查時check到21度,好傷心,而家心急如焚咩都想試。請問吳醫生係咪真的唔再收新症呢?

大宅

https://topick.hket.com/article/ ... 9%E7%89%87%E3%80%91

以上那段片有吳醫生的訪問 , 希望幫到你

大宅

kkmak-mom 發表於 19-5-26 12:05
https://topick.hket.com/article/1575754/%E8%84%8A%E6%9F%B1%E5%81%B4%E5%BD%8E%E6%84%88%E6%97%A9%E6%B2 ...

謝謝!我之前都已睇過
我最近都不眠不休咁搵資料,擔心死

大宅

妳有無照x-ray check下幾多度?
是否s型?
因我青少年好後期才發現,
當時威院只是覆診、物理治療教做運動及水療,但到18歲醫生就話成人,一切己定,幫我close file, 但生完2個B後,越來越嚴重,
由以前的40度左右去到成60度,所以再求醫,因抖氣唔順,醫生話因扭曲會壓住心肺,所以行兩行也可能會唔舒服,consult了3位可以做這手術的教授,最終3年前在瑪麗做了手術,其實我覺得物理治癒,針灸.....試過無乜作用!

大宅

classicalmozart 發表於 19-5-26 15:20
妳有無照x-ray check下幾多度?
是否s型?
因我青少年好後期才發現,

40度佢都唔幫你做手術?
我以前中學有個朋友中二去做手術(我忘記幾多度了,但背面都睇得出個肩甲骨一高一低),佢話要做手術有風險會變植物人,果時細個唔識抱住佢一直喊,又祈禱咁...當然一切順利依家正正常常一切邁向中年

大宅

soiebb 發表於 19-5-26 15:37
40度佢都唔幫你做手術?
我以前中學有個朋友中二去做手術(我忘記幾多度了,但背面都睇得出個肩甲骨一高一 ...

要45度或以上先可做!

男爵府

糯米米糍 發表於 18-12-28 21:24
我廿歲就發現,當時照有三十幾度,睇開多年嘅中醫幫我正骨,用咗大半年時間,最後再照淨返十幾度,但因地點 ...

唔好意思,可以比中醫資料我嗎?

男爵府

Alwy81 發表於 18-12-28 13:12
你嘅情況都幾嚴重,應該係已壓到神經線及血管,令到血管運行不暢順,頸椎移位,引至唔夠血上腦, 我有朋友 ...

唔好意思,可以比正骨復位師資料我嗎?

首頁

尾頁

跳至