自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我會食三隻蛋當一餐,其實好飽,蛋白質食多啲無咁易餓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔食蛋黃, 齋蛋白. 3-4都OK.

男爵府

回覆樓主:

營養師教,
每一餐如果連黃食,
唔可以食超過一隻!

男爵府

zone123 發表於 19-6-27 13:50
營養師教,
每一餐如果連黃食,
唔可以食超過一隻!

一日三餐,咪即係可以一日三隻囉?

禁止訪問

琥珀宮

唔好食蛋黃應OK

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

有D營養師話可以食黃,有D營養師話唔可以...點算好呢?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有呀,我妹食四,五隻。
只食白不食黄。佢減到肥呀,最少減左有10磅。(第1個月,之後平穩無瘦好多)
珍惜 感恩
You got this!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

stkyo 發表於 19-6-27 11:13
我一日有兩餐都係食麵包,但我唔肥

x2 我都好鍾意食麵包我一啲都唔肥
食乜都好,唔好食咁飽就吾肥。
飽都繼續食,食乜都肥

珍珠宮

回覆樓主:

我2隻加個中型蘋果。都夠頂架

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我坐月時一日肯定多過3隻,仲要食足一個月

子爵府

食足夠蛋白質已經會有飽感,唔一定食澱粉質先有。早餐牛奶+1隻蛋都會飽,要食蛋黃, 大部分營養都係蛋黃入邊。

水晶宮

vet 發表於 19-6-27 15:50

x2 我都好鍾意食麵包我一啲都唔肥

同意

每餐都好似食buffet咁食,就真係唔掂

飽就要停

珍珠宮

好媽媽勳章

Mnbvcxdsa 發表於 19-6-27 09:26
網上睇到雞蛋減肥,餐單一日食3隻雞蛋,我平時一日食一隻雞蛋,唔食飯我好快肚餓,我戒食白飯改食糙米,但 ...

你諗住一日食3隻雞蛋外,還會吃什麼?有其他肉嗎?

男爵府

素食主義逐漸形成風潮,現在2019年英國全素食者是4年前的4倍。為了解吃全素與健康的關係,BBC電視節目《相信我,我是醫生》(Trust Me Im A Doctor)加爾斯楊(Giles Yeo)醫師決定嘗試全素食一個月,體驗全素食是否適合他。在這段期間,他除了不吃家禽、家畜和魚類海鮮等肉食,也不吃任何源自於動物的產品,包括蛋、奶和動物凝膠製品。
這位Giles Yeo醫師很快發現,全素食並不容易做到,很多跟動物不沾邊的食品,其實都含有動物成分。義大利麵條裏面含有蛋,葡萄酒一定能喝吧?但其實有些酒類飲料製作過程中使用魚骨或其他動物的蛋白質。
全素食會碰上三種營養攝取上的困難。首先是很容易缺乏對骨質健康非常重要的維生素D,需靠豆奶,米漿,有機橙汁和早餐穀片補充。其次是年輕女性易缺碘,牛奶是我們攝取碘的主要來源,但全素食者喝替代品杏仁奶等,含碘量卻非常低,全素食者可能必須直接吃碘補充劑。另一個大問題是維生素B12,在種子類、堅果類或蔬菜裏沒有這種營養,必須吃加工食品如早餐穀片。
BBC電視節目《相信我,我是醫生》(Trust Me Im A Doctor)加爾斯楊(Giles Yeo)醫師親身體驗全素食,最後結果出現令人驚喜的成果,他的體重在1個月下降了4公斤,腰帶小了一號。除了腰圍縮小之外,他的膽固醇也減少了12%。

男爵府

全球最長壽女人日食3雞蛋其中2隻生食 |
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/1604187
2016年11月30日 - 意大利女人瑞莫拉諾(Emma Morano)周二慶祝117歲大壽,是全球活得最長久的人,也是最後一名已知出生於19世紀的人瑞。
她長壽的秘訣就是每天都吃三顆蛋,還有餅乾,但吃得不多,因為她沒有牙齒。
莫拉諾透露,由於她年輕時貧血,長壽的主要原因就是每日吃三隻雞蛋,其中兩隻還要生食。原來她20歲時確診貧血,之後開始吃蛋。醫生建議她每天吃3隻蛋,一隻煮熟,兩隻生的。她持續這樣的飲食習慣近一個世紀,每年吃了超過一千隻蛋,累計吃掉約9.8萬隻蛋。

公爵府

Mnbvcxdsa 發表於 19-6-27 09:26
網上睇到雞蛋減肥,餐單一日食3隻雞蛋,我平時一日食一隻雞蛋,唔食飯我好快肚餓,我戒食白飯改食糙米,但 ...

唔可以, 一定要食糙米+蛋, 食太多蛋白質, 個腎臟會有問題
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

公爵府

amypekkle 發表於 19-6-27 23:02
你諗住一日食3隻雞蛋外,還會吃什麼?有其他肉嗎?
我會食肉,蔬,生果,會食得清淡

公爵府

回覆 msms0117 的帖子

謝謝詳細資料

首頁

尾頁

跳至