自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牙醫 寫介紹信 並帶舊x-ray , 轉介去

菲臘牙科醫院 http://ppdh.org.hk/b5/index.html

香港醫藥援助會 屋邨牙科服務 http://www.projectconcern.org.hk/content/%E6%9C%8D%E5%8B%99

牙科街症服務診所
https://www.dh.gov.hk/tc_chi/tele/tele_chc/tele_chc_dcgps.html

子爵府

wyeth冷知識勳章

doublesheep 發表於 19-7-1 22:38
睇左牙醫,話前面兩隻門牙要杜牙根,轉介去專科睇要全身麻醉,起碼2萬幾,好貴負擔唔起

請問有冇 ...

如果唔係大牙唔整啦,或者去菲烈牙科

子爵府

wyeth冷知識勳章

小玲 發表於 19-7-1 23:38
四歲的門牙,不是恆齒,未听过乳齒要杜牙根

乳齒都會杜,如果系大牙,起碼用到10歲,門牙就唔建議,6歲都甩

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

四歲只係乳齒,會自然脫落,生恆齒,點解要杜牙根?

大宅

小玲 發表於 19-7-1 23:38
四歲的門牙,不是恆齒,未听过乳齒要杜牙根

有乳齒杜牙根,我仔2年級前已杜咗3隻

伯爵府

睇左牙醫,話前面兩隻門牙要杜牙根,轉介去專科睇要全身麻醉,起碼2萬幾,好貴負擔唔起

請問有冇 ...

你問下e生可否直接脫左兩隻門牙,反正6歲都換門牙
^^^... ^^^

複式洋房

msms0117 發表於 19-7-2 06:06
牙醫 寫介紹信 並帶舊x-ray , 轉介去

菲臘牙科醫院 http://ppdh.org.hk/b5/index.html

謝謝你
我打去問問

大宅

回覆樓主:

門牙條 牙罅 真係好容易蛀, 我女當年三歲, 早晚一定有刷牙, 仲一早戒咗奶樽, 一直都係用飲管。

有日突然發現門牙後面有個窿, 即刻去睇牙醫, 普通牙醫搞唔掂, 之後book咗兒童齒科。

醫生都係suggest佢杜牙根,要鎮靜,連麻醉師前後都要兩萬幾三萬, 係貴㗎, 但由佢係咁蛀落去, 怕佢發炎同埋牙腳有機會生牙瘡。

到而家就嚟六歲, 都冇問題

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

請問有冇 ...

你試試藍田白普理牙科診所,under聯合醫院。
5年前,我仔3歲杜過隻門牙,不過1000。(現在點都應該唔只呢個價,但可以問下)
醫生好細心,分兩次幫我仔做。我仔冇喊過,不過佢本身都好定。

或者可試試防癆會牙科診所,係灣仔鄧肇堅,NGO應該都唔會太貴。

大宅

SandyBabyChu 發表於 19-7-2 16:31
門牙條 牙罅 真係好容易蛀, 我女當年三歲, 早晚一定有刷牙, 仲一早戒咗奶樽, 一直都係用飲管。

有日 ...

蛀得好嚴重?

子爵府

畀面勳章

咁細個全身麻醉好似唔係幾好
但唔做又怕d菌入左身體
可唔可以剝左就算?

大宅

give_thanks 發表於 19-7-2 16:42
蛀得好嚴重?

其實就未蛀到中間嘅, 不過自己心急搵咗普通牙醫先,( 因為兒童齒科要等兩個禮拜先有期) 嗰個醫生車開隻牙補, 我個女痛就狂喊, 補得完全唔合格, 仲車深咗個窿,唉!後尾都係要搵兒童齒科補救

男爵府

四歲跌壞左隻門牙,入面斷了牙根,要杜牙根或剝,唔想影響儀表及有機會生牙瘡,最後選擇兒童牙科全身麻醉杜牙根,到了八歲才自然脫落生恆齒

大宅

SandyBabyChu 發表於 19-7-2 16:47
其實就未蛀到中間嘅, 不過自己心急搵咗普通牙醫先,( 因為兒童齒科要等兩個禮拜先有期) 嗰個醫生車開隻 ...

咁去兒科牙醫嗰度就冇喊?
你睇邊個兒科牙醫?

大宅

SandyBabyChu 發表於 19-7-2 16:47
其實就未蛀到中間嘅, 不過自己心急搵咗普通牙醫先,( 因為兒童齒科要等兩個禮拜先有期) 嗰個醫生車開隻 ...

補得唔合格係你之後覺得唔得定係醫生即場話唔得?
咁第一個醫生整大咗個窿, 點解唔係去兒童牙科醫生度再補番好而係要杜牙根?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

D..D 發表於 19-7-1 23:41
未出恆齒都要杜?
不如剝左佢

X2

大宅

give_thanks 發表於 19-7-2 17:45
咁去兒科牙醫嗰度就冇喊?
你睇邊個兒科牙醫?

唔係㗎,其實已經嚇親咗, 本身我個女好乖,自己肯坐上張櫈度畀醫生檢查, 但係可能補牙真係好痛。嚇親咗之後, 就算去到兒童齒科其實佢都好驚, 見到張凳就已經狂喊, 發癲咁唔肯坐, 之後我係攬住佢一齊坐上張櫈度檢查同埋照x光。 咁個醫生始終係對開小朋友, 好識氹, 好有耐性, 同我女建立關係都用咗好多時間,哈哈! 而家我個女唔再驚睇牙醫, 好合作咁俾佢檢查。

珍珠宮

請問有冇 ...

你有需要可以pm我

我比牙醫資料你,佢在太子的
亦很老實,我不是賣廣告的
只是佢老實,吾會亂收費
不過佢吾平

大宅

give_thanks 發表於 19-7-2 17:47
補得唔合格係你之後覺得唔得定係醫生即場話唔得?
咁第一個醫生整大咗個窿, 點解唔係去兒童牙科醫生度再 ...

點解我話佢補得唔好呢, 我個女開始喊緊嘅時候, 佢係落緊鑽, 佢係夾硬捉實我個女個頭, 講真一個三歲嘅小朋友畀你咁捉實,係咪會掙扎先, 之後佢連條罅嘅補牙粉嗰條坑都冇返開, 就咁一pat嘢就算, 但係上網comment呢個醫生好有耐性, 有唔少小朋友睇佢。

所以我寧願畀貴啲, 我都唔想再嚇親我小朋友, 佢聞氣杜牙根, 係好似瞓著咗咁

咁當然 一定有媽媽會選擇就咁剝咗佢, 等佢有個窿三四年, 但係我唔會咁揀囉。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至