自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-8 13:22
呢位jm話自己c6做公立, 日日無限量csi口罩, 又話瑪麗醫院大堂任攞, 好多jm叫佢影職員證, 到以家都係得個講 ...

我有睇!
但仲係有人話好夠用....

琥珀宮

畀面勳章

tutik 發表於 20-2-8 13:25
政府可否立法禁止民間囤積口罩? 充公咗黃人團積嘅口罩一定夠醫院用。

應該,公共安全幾時都係最重要

大宅

flyinsky 發表於 20-2-8 12:39
有線新聞講,而家邊個仲話醫院夠口罩?

所謂三軍未發,糧草先行; 工卻善其事 必先利其器
因為唔夠存貨,公院醫生護士要配給用口罩,又或者只比次較低級既防疫用品,對前線打仗醫護黎講真係唔夠保障,政府根本不能穩定軍心

子爵府

bbc2018 發表於 20-2-8 13:19
咁佢間接都澄清之前同現在醫護人員裝備是沒有問題。
班黑醫護之前借題大作,引起恐慌,全民搶罩,引起的後 ...

醫管局既回應直接誠應左, 依現在社區爆發情度存貨量只夠1個月, 但再有大型爆發, 就唔知可以用幾耐, 仲要採購有困難, 以家政府自己都採購唔到, 以家家居隔離都8-90個單位, 都成幾百人, 政府仲周圍搵隔離中心, 好似預左幾千人要隔離。

男爵府

littlesister 發表於 20-2-8 13:25
事實而家仲係夠,唔會出現唔俾裝備醫護,半個月前仲講緊有三個月存貨,點解而家突然唔夠?除左因為有疫症 ...

一個月,仲要未知補貨量,採購又困難,仲夠膽話夠?係咪用到最後一星期,唔夠,可以唔收症?
你自己果間夠定你代表全網公院?
話半個月前仲講緊有三個月存貨,點解而家突然唔夠?你即係話醫管局講大話

伯爵府

olkan 發表於 20-2-8 13:26
醫管局已講,Csi口罩係唔合醫護保護的要求,醫護用的需要level 2同3的,csi口罩只有level 1. 政府俾出,佢 ...

因為供應商突然無貨俾,如果有辦法醫管局會出聲?

伯爵府

fatmommy 發表於 20-2-8 13:29
所謂三軍未發,糧草先行; 工卻善其事 必先利其器
因為唔夠存貨,公院醫生護士要配給用口罩,又或者只比次 ...

到時全香港醫療服務關閉,唔使罷工都無醫生睇

侯爵府

新聞話用量是平日8倍,可能有部分人攞返屋企俾家人朋友,其實要控制用量,否則多多都唔夠,仲要而家訂購又冇貨。

伯爵府

海之風 發表於 20-2-8 13:50
新聞話用量是平日8倍,可能有部分人攞返屋企俾家人朋友,其實要控制用量,否則多多都唔夠,仲要而家訂購又 ...

就算攞都攞唔到咁多

男爵府

回覆 cherron416 的帖子

醫院管理局聯網服務總監楊諦岡在本台節目《星期六問責》說, 上個月公立醫院的外科口罩使用量較多,形容一個月使用量等於5個月,現時存貨有1600萬個,但只能用多約一個月。
---------------------

因為上月用量大咗, 所以現時的儲備只能用1個月, 醫管局唔算講大話吧?
另外現時一個月用1600w個? 平時每月用320w個?
所以醫院正常的儲備係1年左右? 唔係太清楚佢個數據?
咁來緊的定單呢? 醫管局咁大個機構, 數量咁大, 無理由1年定一次? 1季一次? 1月一次?

子爵府

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-8 13:30
醫管局既回應直接誠應左, 依現在社區爆發情度存貨量只夠1個月, 但再有大型爆發, 就唔知可以用幾耐, 仲要採 ...

其實我唔明點解香港政府唔同其他國家政府去deal, 睇吓人哋口罩廠可唔可以幫我地政府生產口罩

伯爵府

littlesister 發表於 20-2-8 13:25
事實而家仲係夠,唔會出現唔俾裝備醫護,半個月前仲講緊有三個月存貨,點解而家突然唔夠?除左因為有疫症 ...

昨日醫管局高層話過去一個月口罩用量高左五倍。

其實我都經常到醫院,急症室、病房啲員工(包括文職、配藥、清潔等非醫護員工)平日都100%戴罩,我都有點詫異口罩用量會這樣急升。

男爵府

ANGE_FB 發表於 20-2-8 13:55
回覆 cherron416 的帖子

醫院管理局聯網服務總監楊諦岡在本台節目《星期六問責》說, 上個月公立醫院的外 ...

而家流感加疫症,頭1 星期都預計到會用多,因為唔止職員,仲有病人。
問題2 星期前已經知世界多處缺口罩,點解2 星期前話夠3 個月、2 星期後又突然話得返1 個月?
物料供應都短缺,製造、採購一定有困難。
加上突然多咗咁多人內地來港(唔理國籍),真係一爆係講緊2-3 個月嘅問題。

男爵府

回覆 baby_happy 的帖子

你又知佢係醫護?不比佢係姐姐,文職工作人員?
你確定佢拎來自己用?
你確定佢係無得到允許?

榭大有枯枝,族大有克衣,
就算有部份人貪心亦不代表全部,
請不好以偏概全.

不好再咁多胡亂猜測,
目前最緊要前線醫護人員有足夠裝備去
打呢埸硬仗!

亦請廣大市民,不論貧富上下一心,
支持所有醫護人員共同發輝人性真善美同心抗疫!

珍珠宮

flyinsky 發表於 20-2-8 13:39
因為供應商突然無貨俾,如果有辦法醫管局會出聲?

我真係冇睇過有關報導,點解供應商會俾唔倒貨,俾人禁運?政府唔俾入口?

男爵府

ASUS_JT 發表於 20-2-8 13:56

其實我都經常到醫院,急症室、病房啲員工(包括文職、配 ...

以前Sars, 一般病房的確會重用口罩及保護衣,留比高危醫護,市面亦不是人人戴口罩,不用搶貨。

現在人人要完美防疫,一天至少兩口罩,
有冇攞番屋企冇人知。我朋友做內科門診係要鎖口罩,以防私下取走。

大宅

好媽媽勳章

flyinsky 發表於 20-2-8 12:51
政府話如果醫護唔夠先俾 csi 口罩,幾冷血先講得出

CSI因為未達安全要求所以冇比醫護用,有幾冷血?
如果明知未達要求都比醫護用,咁又算咩?

大宅

ASUS_JT 發表於 20-2-8 13:56

其實我都經常到醫院,急症室、病房啲員工(包括文職、配 ...

因為平日一個口罩用半日,到食飯先換一個
但有疫症時一接觸完一個high risk case/ suspected case就會換一個,一啲高危病房一更換10個8個一啲都唔出奇
可惜而家得咁少存貨量,又唔知幾時有貨返,根本前線醫護想換都冇得換

男爵府

olkan 發表於 20-2-8 14:21
我真係冇睇過有關報導,點解供應商會俾唔倒貨,俾人禁運?政府唔俾入口?
...

禁運的話,Sasa、慢0 就唔會有得賣

伯爵府

olkan 發表於 20-2-8 13:26
醫管局已講,Csi口罩係唔合醫護保護的要求,醫護用的需要level 2同3的,csi口罩只有level 1. 政府俾出,佢 ...
說出重點,購買係醫管局責任。

首頁
12345...10

尾頁

跳至