時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

redhot 發表於 20-3-20 08:46
我覺得未必關晒袁嘅事,佢之前記者會上都叫啲記者唔好失焦,我覺得袁唔似呢種人!佢可能比人利用名氣
...

係呀,我無睇記者會,但睇bk,jm話記者問佢d政治野,佢叫記者不要失焦!
雖然嗰篇文章睇完我都o嘴 (唔知係唔係佢寫) 點都好,人地都收返,唔好再狙擊佢喇!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PacoMum 發表於 20-3-20 08:52
專家都唔可以亂講野,如果佢無具體證據就講埋啲咁敏感既野,難怪人地追撃佢,唔係個個都係佢fans ...

邊個話專家唔可以亂講架

1. 2020年1月28日

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1505344-20200128.htm

.......袁國勇表示,學系已研發新型冠狀病毒疫苗,將於動物測試,如果順利,希望可於一年內展開臨床測試。

2. 2020年3月19日

https://www.google.com/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E8%25A2%2581%25E5%259C%258B%25E5%258B%2587-%25E7%25A0%2594%25E8%25A3%25BD%25E7%2596%25AB%25E8%258B%2597%25E9%259C%2580%25E6%2599%2582%25E5%258F%258A%25E8%25B3%2587%25E9%2587%2591-%25E7%2597%2585%25E6%25AF%2592%25E6%25B6%2588%25E5%25A4%25B1%25E4%25BE%25BF%25E5%2586%258D%25E7%2584%25A1%25E4%25BA%25BA%25E6%259C%2589%25E8%2588%2588%25E8%25B6%25A3-023637715.html

袁國勇.........認為目前最需要是阻截病毒源頭,政府亦不用花資金搞疫苗,研發抗病毒藥,他認為這暫時來說是薄弱的一環。

水晶宮

回覆樓主:

袁教授只信理據,從科學角度出發去搵源頭,目的不是找負責的人而係停這塲疫症

1張大白紙有1小黑點,係都有人只看黑點而忘記這張大白紙白的部分比小黑點多出千百倍面積,至於嗎?

唔明?即係媽媽有1日煮飯放左好多鹽去餸菜,做老公的話老婆點做人老婆咁簡單基本的野都可以錯,做仔女的話阿媽累到佢地冇得食飯

但佢地忘記,過往的生活 照顧 起居點滴,難道是幻想出來的記憶?

男爵府

一啲都唔稀罕!

水晶宮

whywhite22 發表於 20-3-20 08:53
呢個時候最需要全民齊心抗疫,唔好比某D人借小小事挑撥離間,袁教授已經撤回文章就算,得饒人處且饒人,希 ...

得饒人處且饒人,呢句說話我成日放在心裡!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PacoMum 發表於 20-3-20 08:52
專家都唔可以亂講野,如果佢無具體證據就講埋啲咁敏感既野,難怪人地追撃佢,唔係個個都係佢fans ...

只要係專家,做乜都得!亂講又得,前後矛盾、自打嘴巴………………都大把人帮佢揾理由、籍口,如果揾唔到,就係被壓迫、受迫害!

侯爵府

牛年勳章

厚多士 發表於 20-3-20 08:42
唔啱聽唔同意見就話人係狗賊垃圾,呢D人先係渣滓!

之前青衣屋苑記者會俾者不停問封關問題,教授話而家最緊要做好抗疫,無再回應封關問題,班藍屍啱聽咪話袁教授好波。

總之啱聽就好,就係真正為港人,唔啱聽就即插,話人垃圾唔稀罕。

香港仲有幾多有能之士又真心為香港人出心出力,唔通係個個月袋六位數班高官咩

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

畀面勳章

litttle_o 發表於 20-3-20 08:26
係咪好想佢移民?係咪好想專家移晒民,大把國家搶住要佢地啦吓話。最終受害只是自己。
...

一班垃圾可恥既香港人

伯爵府

回覆 cassie0025 的帖子

同意你

袁教授講既野有幾唔好聽/唔啱聽都好, 佢都係緊張/愛護我地香港人.....而且佢講既野有部分又係事實, 至於防疫/染病人數宜緊不宜鬆

而源頭既講法, 正如有癌症唔同醫生都有唔同睇法.....唔駛咁大陸化呀...., 林鄭都話要包容la....咁點解一個講逆言/真話既專業人士會落得咁下埸

唔講政治, 不喜勿插

子爵府

係咪好想佢移民?係咪好想專家移晒民,大把國家搶住要佢地啦吓話。最終受害只是自己。
...

支持真相及事實,但好多人相信大話,因為大話講得多就變真,講真話要被訓誡,要被追擊,係我都費事煩,滿足大家,大家話咩咪咩

伯爵府

ificould 發表於 20-3-20 09:02
只要係專家,做乜都得!亂講又得,前後矛盾、自打嘴巴………………都大把人帮佢揾理由、籍口,如果揾唔到 ...

咪係囉!鐘南山話源頭未必係中國,袁就話係中國,兩個都係專家,即係專家都會判斷錯啦!

珍珠宮

冇專家分析會死得人多,
不過咁,呢度好多人唔Care,
佢哋唔怕肺炎死,
佢哋只怕個玻璃心碎死。

珍珠宮

...

大宅,你同教授一樣,只要應講則講,唔好乘機借題發揮,件事就根本不會發酵。明未?
依家係你開post翻撩,你係助攻還是救火?

侯爵府

ificould 發表於 20-3-20 09:02
只要係專家,做乜都得!亂講又得,前後矛盾、自打嘴巴………………都大把人帮佢揾理由、籍口,如果揾唔到 ...

哈哈! 好正! 我鍾意你呢個講法!
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

維仔媽媽 發表於 20-3-20 08:40
雖然我唔認同佢講新冠肺炎源自中國,但香港有佢仍然系香港人的福氣。
搞科研的人最好遠離政治 ...

我尊敬佢,感謝香港有袁教授,香港人唔係一早自動自覺戴口罩,應該會變左南韓了

大宅

cassie0025 發表於 20-3-20 08:37
點解要咁話人呢?只不過係一篇文章,就抹殺左袁教授呢幾個月為香港而勞心勞力既事實咩?莫非你地已經唔記 ...

侯爵府

...

如果袁教授走
我都可能跟

大宅

只不過係一篇文章就扼殺佢幾個月努力付出,佢篇文章主要係叫人唔好食野味,有咩問題呢?有D人接受唔到真話,急不及待跳出來抨擊佢,好可悲,就係因為有呢D人,中國先會咁

子爵府

回覆樓主:

十萬樣做法像是對 但錯我也不知
實在沒辦法辨別每樣看法與構思
有專家會食言 一些卻未能辨
誰是對 或會準 或有偏差 有商確異見

首頁
12345...10

尾頁

跳至