自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

無論你上去開戶口, 還是在香港中銀開, 你都先要一個大陸手機號碼.

1) 香港電訊商, 每月加幾十蚊, 便有一個實名大陸手機號碼, 好處是方便, 唔好處是相對貴及 張來冇得攜號轉台, 一轉台/轉號碼便要上大陸銀行轉資料.

2) 上大陸的電訊商上台 e.g. 聯通, 市場上比較平 e.g. RMB6/月.

3) 鴨寮街有款, 聯通卡 RMB6/月, 售價HK$130-150 (內含 RMB40), 可以在微信做到實名認證, 唔使上大陸, 不過回鄕卡資料是經這電話卡的公司收集.

水晶宮

sueyee 發表於 20-4-16 19:42
咁大陸號碼電話咭係咪周圍都有得買?我上去多數去福田口岸,福田口岸外有無得買?
...

21樓答左你電話問題

福田口岸一出關口有間中銀,但要深圳地址

落地下出口過天橋就有間工商,不用深圳地址。但開戶要攞香港地址上去入機。開戶要入一千存款。

伯爵府

1314625 發表於 20-4-16 21:11
21樓答左你電話問題

我想知工商係福田口岸出面嘅天橋?即係一出左關就有,唔使再坐車去?
因為我都唔係好熟深圳,謝謝解答

大宅

1314625 發表於 20-4-16 21:11
21樓答左你電話問題

中國工商我都係羅湖開,要帶住址証明,開戶口果日(19年11月)唔洗入錢落去,我大陸號碼係中移動1卡兩號,可在大陸用whatsapp fb, 記得最好將自己所有資料translate做簡體字先,到時入機係touch screen手寫的。

可以用應用寶download定中國工商app, 仲有融e聯app,同埋wechat pay

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

sueyee 發表於 20-4-16 20:25
唔係要深圳地址嗎?我無呀
香港中銀開到大陸戶口,唔駛大陸地址,好方便。
中銀職員又會幫你掛銀行卡係大陸微信。
你只要準備一個大陸實名電話就得,去香港中國移動開個就ok。
我係香港中國銀行兩個禮拜就攪掂晒,返大陸食買玩正!

大宅

回覆樓主:

我之前跟呢條片去開,你可以參考下

https://youtu.be/lB_oBXPT9ow

水晶宮

sueyee 發表於 20-4-16 22:14
我想知工商係福田口岸出面嘅天橋?即係一出左關就有,唔使再坐車去?
因為我都唔係好熟深圳,謝謝解答
...

唔駛坐車,一過天橋就係

我都係喺果度開

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

egono 發表於 20-4-16 20:11
工行唔使大陸地址
大陸號碼電話卡,稅單,住址證明,回鄉證身分證.... 當然仲有帶人民幣開戶口
我開戶時候 ...

我都係依間開!職員熟哂

男爵府

sueyee 發表於 20-4-16 20:25
唔係要深圳地址嗎?我無呀

香港中銀不用大陸地址,要大陸實名電話

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

亞行, 建行都唔駛大陸地址, 羅湖開, 過關闗口就係營業廳, 一買即幫你實名, 唔駛5分鐘, 再行去國貿開戶, 職員會教你, 約45分鐘, 即開即用, 會幫你手綁埋個微信同手機銀行APP 擺幾百就可以, 好方便

伯爵府

1314625 發表於 20-4-16 22:26
唔駛坐車,一過天橋就係

我都係喺果度開

太好喇!唔知附近有無中移動營業廳呢?最好一次過附近搞掂晒最好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sueyee 發表於 20-4-16 22:33
太好喇!唔知附近有無中移動營業廳呢?最好一次過附近搞掂晒最好

營業廳未必有平月費咭比你出!
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 20-4-16 22:38
營業廳未必有平月費咭比你出!

咁邊度有平月費可以出?即係其他地方買,去營業廳實名都得?

水晶宮

sueyee 發表於 20-4-16 22:33

好似關口一出有中移,但月費都貴。我上次係喺電梯一落個小店申請張聯通咭,但要比回鄉證同影相做實名

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sueyee 發表於 20-4-16 22:43
咁邊度有平月費可以出?即係其他地方買,去營業廳實名都得?

#21 寫鴨尞街有! 或去小店買
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

返大陸記帶多啲錢,

入境大陸準備自費格離14日,好似係五千幾。
返香港都要格離14日,如果去政府格離營,每日二百元。

琥珀宮

sueyee 發表於 20-4-16 19:36
而家疫情唔會返深圳住,趁呢個時候同大家偷下師,點樣係深圳銀行開戶口?
係咪要有大陸電話號碼先可以去銀 ...

香港中移動有部分月費plan送大陸電話號碼

水晶宮

回覆樓主:

同一間銀行,唔同分店,所需資料都唔同,屋企人親身經驗!

大宅

係香港中銀開會方便啲 係中銀存款機入人仔 朝早入 即日存入大陸戶口 如果係大陸開戶口 存錢要返大陸先入到 如果淘開野就香港開好啲

大宅

sueyee 發表於 20-4-16 19:36
而家疫情唔會返深圳住,趁呢個時候同大家偷下師,點樣係深圳銀行開戶口?
係咪要有大陸電話號碼先可以去銀 ...

如你有大陸電話,其實可以係香港中銀到開大陸中國銀行户口,去分行搞完手續,大約一星期可以攞到薄仔和提款咭。

首頁

尾頁

跳至