自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

雲卷雲舒 發表於 21-5-11 11:14
有次綠公仔我同仔過緊馬路,對面係綠燈司機可以直行,有不可U turn牌,個死人司機照U turn,差幾步我哋就比 ...

見親呢啲都要記底車牌再報警

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雲卷雲舒 發表於 21-5-11 11:14
有次綠公仔我同仔過緊馬路,對面係綠燈司機可以直行,有不可U turn牌,個死人司機照U turn,差幾步我哋就比 ...

我贊成每個路口,燈位裝cam
有唔岩既 即收告票扣分
香港太多癲既司機

男爵府

peaceaa1122 發表於 21-5-11 09:39
已經過咗一半,架車正正對住都可以唔停,直撞埋個女人到。 咁揸車法,係咪應該停牌!!!

https://hk.on.c ...

架車一定有問題,但個途人好似無連望都望過d車,直行真過。

侯爵府

esmehouse 發表於 21-5-11 11:06
我估係睇緊電話,冇理由咁都可以撞到

撞到都未識停,肯定睇電話

公爵府

selinako^^ 發表於 21-5-11 11:08
宜家d人揸車好危險
轉線唔打燈,一上車就盲晒 除左自己乜都睇唔到
上星期元朗教育路,有架車小路直鏟出大路 ...

我琴日聽收音機,好似話冇規定轉彎要打燈,唔知有冇聽錯,但有冇搞錯!真係好憎人轉彎唔打燈,我鬼知你要轉彎?! 斑馬線唔慢駛又係痴線
我冇係香港考車,但係美國就死得la,行人大曬ga,佢jaywalk你都要停係度俾佢過,因爲你係揸車會撞親人果個

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

細個時嘅認知,係斑馬線過路係安全嘅,d司機會讓行人,如今 no啦,直頭踩油加速駛過。

琥珀宮

daijuju 發表於 21-5-11 11:04
而家過馬路基本上啲車未停定我唔會過(就算綠燈),因為好多司機short short地
...

Same,自己睇有冇車,緊要過睇行人紅綠燈。
即係過馬路時,紅燈睇咗無車,安全過綠燈無睇車

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

正確地過馬路都被車撞, 一定要重罰停佢牌
◕順其自然啦~♥ ◕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

S_family 發表於 21-5-11 11:23
我琴日聽收音機,好似話冇規定轉彎要打燈,唔知有冇聽錯,但有冇搞錯!真係好憎人轉彎唔打燈,我鬼知你要 ...

唔知呢
c6打燈“弟”埋手架,宜家d人係咁見慣不怪,希望佢唔好遇到個…唔好皮氣既司機就冇事囉

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

過呢D斑馬線, 我教阿仔睇下冇車才敢過.

試過好多次, 行到仲有一格才到行人路, 私家車、的士係身後飛過, 冇停車

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mimi987 發表於 21-5-11 11:22
撞到都未識停,肯定睇電話

撞到正一正,司機應該有感覺,但係見到架車仲繼續向前。
痴線!!!

男爵府

回覆 S_family 的帖子

吓,真係㗎 ?真心求教(無意挑撥),如果考車牌嘅時候,轉彎唔打燈,會唔會肥佬㗎 ?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係好離譜,完全發緊夢

大宅

好明顯睇緊電話啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 21-5-11 11:28

試過好多次, 行到仲有一格才到行人路, 私家車、的士係身後飛過, 冇 ...

我都試過,嚇死!

有時唔止要睇一條線,如果雙線行車,又係斑馬線,更加要小心,上個月我剛遇到,貼近我嗰條線巴士已經停低,但係隔離條線,見到後面有架中型貨車飛緊上嚟,等停晒先好過!!

琥珀宮

loveyou3000 發表於 21-5-11 11:21
架車一定有問題,但個途人好似無連望都望過d車,直行真過。

好多上左年紀都係咁,有次過馬路停低等綠燈,隔離個阿伯咩都唔望直行出去,有架大貨車响安勁大聲,個阿伯先施施然望住架車停左係度,再慢動作退後返兩步返路邊
不過今次似乎係司機問題大d

子爵府

阿豬媽@C 發表於 21-5-11 11:33
回覆 S_family 的帖子

吓,真係㗎 ?真心求教(無意挑撥),如果考車牌嘅時候,轉彎唔打燈,會唔會肥佬㗎 ? ...

我上年補鐘個老師父話,法例冇規定轉彎要打燈( 敬請自行求證), 但係考車牌時一定係乜都做足。

琥珀宮

Sumyeema1 發表於 21-5-11 11:28

試過好多次, 行到仲有一格才到行人路, 私家車、的士係身後飛過, 冇 ...

直接教阿仔斑馬線跟本係廢嘅仲好
當自己行係馬路上就算啦

水晶宮

好離譜,咁都撞落去。司機一係盲咗,一係睇緊電話,有望住的話,無可能唔停。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

docomo 發表於 21-5-11 11:23
細個時嘅認知,係斑馬線過路係安全嘅,d司機會讓行人,如今 no啦,直頭踩油加速駛過。
...
現在過斑馬線係人讓車,因為車係唔會停架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...6

尾頁

跳至