自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 Mrs.Chan 的帖子

反而宜家我覺得街上面既銀髮夫婦十指緊扣仲多過後生仔女夫婦。有時自己諗到老既時候有無咁既福份呢。
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

伯爵府

我老爺同奶奶,我老公話佢先係第三者

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

worthy 發表於 21-10-27 09:54
回覆 Mrs.Chan 的帖子

其實又無話"愛火"咁戲劇性. 同一個人生活咗幾十年已成習慣. 當然後生時係有愛先會走 ...

非常同意
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

Mrs.Chan 發表於 21-10-27 10:49
哦,因為我講緊30年以上,妳講緊係未來

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有,最耐果對超過50年,係我一個阿嬸嘅父母,金婚時仔女幫父母開慶祝會,世伯情不自禁錫伯母,伯母一臉嬌羞,世伯話22歲時同當時18歲嘅伯母結婚係佢成世人最得最好嘅決定。有時喺街見到世伯伯母,佢地係十指緊扣,我阿嬸話佢父母一直都非常恩愛,從來未見過爸爸對媽媽大聲講嘢。

另外有幾對都超過30年,又係好後生結婚,雖然都有吵鬧,不過佢地感情好好。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

Mrs.Chan 發表於 21-10-27 08:40
有無見過結婚30年以上都好恩愛的夫妻,
點樣保持愛火不熄滅?

我舊老細两公婆好恩愛,以前一齊經營公司,退休後無時無刻孖公仔,外形又亮麗,真幸福

珍珠宮

回覆樓主:

我就結婚廿幾年,冇話恩唔恩愛,總有啲嘢睇唔順眼,不過大方向價值觀大致相同,至少和平過渡到2019年,主要是價值觀相同,其他小事咪張就下囉

子爵府

我父母,70/80歲時仍打情罵俏,阿媽在阿爸面前仲係小公主咁態度。

子爵府

回覆樓主:

我老爺奶奶,結婚61年、
阿哥阿嫂,結婚應該有30年,佢哋仍然好恩愛。我係非常羨慕我老爺奶奶,簡直係一對璧人,大學拍拖、畢業結婚,一直相伴到老。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哈哈~哈,Ok啦(touchwood),只係覺得越嚟越痴身 老公成日過中午就返屋企,跟住就唔出公司唔應酬的了,所以我寧願早死過佢,習慣有佢陪。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

朋友阿公阿婆,7、80出街都拖手,但佢d仔女亂78糟

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Mrs.Chan 發表於 21-10-27 11:05
隨妳啦,妳哋鐘意由上三世至落十八世都得啦,硬要偏離標題討論,唔通報公安咩
...

有時真係唔好怪啲小朋友睇錯題目答錯題呀,作文離題呀,大人都尚且係咁,何況啲小朋友

公爵府

vivibabyvivi 發表於 21-10-27 14:42
有時真係唔好怪啲小朋友睇錯題目答錯題呀,作文離題呀,大人都尚且係咁,何況啲小朋友
...

明嘅,上咗年紀的老人家成日都係咁,講嘢離題萬丈/九唔搭八/問非所答,借啲易曬命,
恭賀新禧,迎春接福!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我父母已經結左婚57年,佢哋真係好恩愛㗎,由我懂事到而家,我都冇乜印象佢哋鬧大交嘅,最主要係我爹哋縱壞晒我媽咪吖。
我媽咪每年生日,我爹哋都會送花比佢,就算今年佢行動不便都會叫我幫佢訂花送來屋企,以前我媽咪打麻雀去到夜,我爹哋會去酒樓下面等佢陪佢返屋企。我覺得我老竇咁嘅丈夫,真係好難得,可惜我爹哋上個月走咗喇,以後佢哋冇得拖住咁樣行了。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

恩愛又未必代表有愛火架喎

琥珀宮

畀面勳章

麟媽媽 發表於 21-10-27 17:51
我父母已經結左婚57年,佢哋真係好恩愛㗎,由我懂事到而家,我都冇乜印象佢哋鬧大交嘅,最主要係我爹哋縱壞 ...

RIP
阿伯有真係好幸福 想信世伯都一定係好爸爸

男爵府

回覆樓主:

我姑奶姑爺,已結婚超過40年,仲好恩愛,2公婆去邊都一齊,姑爺成日陪佢老婆打麻雀,佢坐喺梳化打機,可以打幾個鐘。
我同c6結左婚25 年,佢喺街一定拖實我,落左小巴都會擰轉身拖住我落車,驚我仆倒。

伯爵府

mamee 發表於 21-10-27 14:07
我老爺奶奶,結婚61年、
阿哥阿嫂,結婚應該有30年,佢哋仍然好恩愛。我係非常羨慕我老爺奶奶,簡直係一對 ...

好幸福的畫面啊

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

redhot 發表於 21-10-27 13:59
我就結婚廿幾年,冇話恩唔恩愛,總有啲嘢睇唔順眼,不過大方向價值觀大致相同,至少和平過渡到2019年,主要是價值觀相同,其他小事咪張就下囉.

係,兩公婆要有相同價值觀先可以。

伯爵府

Mrs.Chan 發表於 21-10-27 08:40
有無見過結婚30年以上都好恩愛的夫妻,
點樣保持愛火不熄滅?

少年夫妻老來伴
幾十年,唔通仲日日熱戀新婚feel咩
,好攰啫。年紀大咗,就明白咩叫相敬如賓,有個伴。激氣野周不時發生,生活上磨擦總會有,最緊要係大家相處舒服,爭執完好快又無事,個家庭在經濟,生活方面又過得錯,比足夠空間大家(我一定要有me time , 又要同朋友gathering), 有空每年一齊去吓旅行,而家無得去就星期六日一齊周圍去飲飲食食,回到家仲大把話題同我講(我有時叫佢靜下 )
人地都覺得我地好恩愛架,我覺得一般啦,人人定義同,每人要求理想的老公模樣同。
利申:過2個月結婚25週年,一齊over 30年了。
樓主你結婚多少年?

首頁

尾頁

跳至