懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

yuenleungbb9134 發表於 22-2-19 21:01
加油呀好多人都同你一樣

其實係咪有group入㗎?
成日都好想同人傾吓, 尤其是而家疫情我又冇打針, 好多地方我都冇去. 開始有啲抗疫疲勞

洋房

我依加10weeks ..
都係差唔多5weeks開始個胃唔舒服
日日返工搭車都搭到想嘔 ...
平時會袋定d話梅係袋,一唔舒服就食一粒,感覺好D ~
7weeks開始一返到公司就要去廁所嘔...
飲水都嘔... 勁辛苦...
因為飲唔到水... 會飲其他嘢代替 .. 檸檬水 / 低糖寶礦力 / 橙汁 咁 ..
今日試過飲梳打水都OK ~
醫生話有反應都係好事,證明BB係度成長緊...

複式洋房

jcjosie 發表於 22-2-19 23:40
我依加10weeks ..
都係差唔多5weeks開始個胃唔舒服
日日返工搭車都搭到想嘔 ...

我試過梅但唔得
今日試左蕃茄蘿蔔湯,竟然冇嘔
公司知我有咗同埋未打針叫我喺屋企先
醫生都係咁同我講,佢話嘔係好. 證明佢好健康係個肚度

原來唔係得我一個人嘔到咁

大宅

There2a 發表於 22-2-8 16:49
呢幾日開始無時無刻都想嘔
明明個肚好空好想食嘢但係一啲意欲都冇
一路嘔一路食

嘔係好事,代表bb 係肚入面好健康
您試下飲梳打水,幾有效
萬寧有隻止嘔手帶,都有效,$100左右
我頭三個月,都係嘔到傻,咩都食唔到。冇胃口。仲要輕左3kg

禁止訪問

洋房

There2a 發表於 22-2-19 23:44
我試過梅但唔得
今日試左蕃茄蘿蔔湯,竟然冇嘔
公司知我有咗同埋未打針叫我喺屋企先

你公司好好啊 ~ 咁起碼唔洗挨搭車嗰程~
我都未打針,但公司應該唔知我冇打針 (emoji)
岩岩一返工又衝去嘔 ..
今日開始11weeks ..
希望嘔多一個星期可以完 (emoji) (圍爐

大宅

我而家都5W多, 胃好脹, 想食野又但feel到個胃好脹而又唔想食....以前好鐘意食薯片, 而家間中先食下, 至於公仔面, 我真係仲有食, 因為我又唔係好想食飯, 只想食面....

複式洋房

pokultmama 發表於 22-2-21 12:50
我而家都5W多, 胃好脹, 想食野又但feel到個胃好脹而又唔想食....以前好鐘意食薯片, 而家間中先食下, 至於公 ...

我都係呀 不過醫生同我講頭三個月鍾意食咩就食乜嘢,除非係好有毒即係飲酒食煙嗰啲. 佢話好過冇嘢落肚唔好太緊張喎我胃氣都好帳.

大宅

There2a 發表於 22-2-21 12:53
我都係呀 不過醫生同我講頭三個月鍾意食咩就食乜嘢,除非係好有毒即係飲酒食煙嗰啲. 佢話好過冇 ...

係丫, 所以想食咩就食咩, 我連辣都食 (當然唔係好辣果隻, 只係用黎調下味), 唔敢食胃藥, 但個胃真係好唔舒服...好脹....

複式洋房

pokultmama 發表於 22-2-21 13:04
係丫, 所以想食咩就食咩, 我連辣都食 (當然唔係好辣果隻, 只係用黎調下味), 唔敢食胃藥, 但個胃真係好唔舒 ...

我都係,唔敢食藥. 其實我覺得如果戒得太清反而對BB唔好,因為佢咩都冇試過所以好易有濕疹或者對食物敏感,呢個係我嘅睇法

大宅

There2a 發表於 22-2-21 13:05
我都係,唔敢食藥. 其實我覺得如果戒得太清反而對BB唔好,因為佢咩都冇試過所以好易有濕疹或者對食物敏感,呢 ...

我最多都係反胃 (未到嘔), 胃脹....頭暈....呢d都叫ok, 最唔ok既就係....d濕疹丫癢到死...又唔敢搽藥膏, 醫生又唔敢俾住......話最好大d先俾

複式洋房

pokultmama 發表於 22-2-21 13:10
我最多都係反胃 (未到嘔), 胃脹....頭暈....呢d都叫ok, 最唔ok既就係....d濕疹丫癢到死...又唔敢 ...

我一開頭都係反胃,之後就開始係咁嘔.我頂唔順係咁嘔同埋好暈.我本身冇濕疹, 但係我都發覺最近啲皮膚好痕,我仲以為我自己有問題.

咩cream你都唔用得啊?

大宅

回覆 There2a 的帖子

暫時我只係搽「凡士林」....

複式洋房

There2a 發表於 22-2-8 16:49
呢幾日開始無時無刻都想嘔
明明個肚好空好想食嘢但係一啲意欲都冇
一路嘔一路食

8w
日日都係黃昏夜晚果餐開始就食唔落野
煮完無晒胃口
頂住頂住 勁多胃氣 好唔舒服 又嘔唔出
坐又頂住 行下先好啲
隨身袋住話梅同檸檬薑
真係頂到上心口先食

另外 手皮膚無啦啦爛咗
搽咗啲aq cream好啲啲
你地肚皮有無痕
呢個星期日日都好痕..

複式洋房

emiinhk 發表於 22-2-21 23:46
8w
日日都係黃昏夜晚果餐開始就食唔落野
煮完無晒胃口

話梅同檸檬薑我都試過冇用
你都算好黃昏先開始頂住頂住
一朝頭早就開始黎料
肚皮開始有少少痕不過大髀痕好多

民房

我都係由5w開始就不斷作嘔又嘔唔出野,每日都只係想食濃味野,飲水食甜就會反酸,訓教唔可以平訓,因為一平訓就會想嘔,嗅覺靈敏左勁多,聞倒人地啲煮飯味就想嘔,自己開爐蒸下野食都反胃幾次,個胃長期好頂。而家10w都仲係咁,希望過多幾週會好小小啦!雖然我都同意有反應係代表BB健康成長中!但係真係好羨慕冇孕吐問題既媽媽。
而家仲要煩多樣野,就係打針唔打針..
所以媽媽們一齊加油!特別係在職媽媽,你地真係好勁呀!

子爵府

7w 超級無胃口,
食量細左好多,成日口淡淡
食唔落飯,暫時食麵包覺得OK 。

複式洋房

There2a 發表於 22-2-21 23:55
話梅同檸檬薑我都試過冇用
你都算好黃昏先開始頂住頂住
一朝頭早就開始黎料

大家都要忍住唔好R
如果唔係越發越大範圍

複式洋房

winwinky 發表於 22-2-22 16:42
我都係由5w開始就不斷作嘔又嘔唔出野,每日都只係想食濃味野,飲水食甜就會反酸,訓教唔可以平訓,因為一平 ...

我都好羨慕冇孕吐嘅媽媽,我直程返唔到工但係留上唔係好體諒醫生琴日先同我講話就算未夠三個月都可以打針.我日日都唔敢出街但係喺屋企就嚟屈死啦

首頁

尾頁

跳至