夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

離婚 , 搵另一個男人同你生 , 大家覺得合理嗎 ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

花媽 發表於 22-2-8 23:09
4年前我的小朋友3歲時,發現老公應該有去叫雞,佢唔認,但我見到有啲雞啲電話嘅碼,那時晴天霹靂,最後為咗 ...
咪喇..........重來,你好想下現在先,佢有呢的野好難講幾時再有

公爵府

生日小朋友由自己仔女決定?

男爵府

花媽 發表於 22-2-8 23:17

我小朋友都想要的,最想佢有兄弟姊妹係我吧,因為年紀唔細,怕 ...
心若迷時會很苦,苦在自己無法作主....

教你一個方法....把你自己不想人生後悔的事先寫出來吧....

然後....重新排列一下....由最重要的排第一...次重要的排第二...

如此類推....看看能否為你自己找到答案吧

琥珀宮

回覆樓主:

傾心事?兄弟姐妹感情未必一定好架喎,請媽媽不要強行將你想加諸於細路身上

男爵府

多數人傾心事都係搵朋友,有幾可真係搵兄弟姊妹?唔好講到爭產咁誇張,好多兄弟姊妹大家一人一頭家之後,來往其實都係好似親戚咁,冇你諗得咁煽情,最緊要係而家已經有問題醞釀緊,你仲生多個,好無謂,分分鐘連累多個人,諗法有啲自私

子爵府

周小桃 發表於 22-2-9 09:22
細個咪一齊玩囉~大個左就各有各生活,爭家產分身家、為照顧父母問題吵架
...

一來有咁既機會,二來係好似我朋友咁,細個已經唔鍾意啲弟細,覺得分薄左父母既愛

子爵府

25638 發表於 22-2-9 12:05
唔係可能 係更加搵女人 假設生完第二個又老又殘 連同你出街都嫌棄你
如果離婚唔好懶落d小朋友到 條路一定 ...

我都正想講,除非你得天獨厚,再生多個又唔修身嘅話更加肥

子爵府

小芯睇路 發表於 22-2-9 17:05
我想講我依家10幾歲,係獨生女,我由細到大都冇覺得自己一個好悶,反而好享受自己一個嘅時間。你諗吓香港 ...

正正就係咁,屋企地方細,爭位去廁所呀呢啲生活細節都令兄姊妹不和。到時父母若果叫大讓細,久而久之大果個一定唔開心。

大宅

回覆 花媽 的帖子

其實會唔會了解下佢點解要去叫......

男爵府

回覆樓主:

有兄弟姊妹唔代表感情好,佢哋大左能唔能夠維繫好講緣份,現今社會各有各忙,到大左又有各自家庭,傾到心事嘅兄弟姊妹真係唔多嫁。七歲嘅小朋友想要個伴係正常,但大大下佢就寧願自己一個,因為佢呢個時期係要有同伴。

生唔生唔應該睇小朋友意向,反之應該係睇做父母嘅經濟能力同感情。唔好怪我咁講,你心裡一日仲有條刺,呢段感情都唔會行得遠。與其要趕住大肚,不如雙方去輔導下修補感情再去討論下一步

珍珠宮

4年前我的小朋友3歲時,發現老公應該有去叫雞,佢唔認,但我見到有啲雞啲電話嘅碼,那時晴天霹靂,最後為咗 ...

你無實際證據,你只話應該有去叫雞
假設佢真係無去,只係想去個陣比你發現左,真係證實左先可以話佢有去叫雞喎
咁佢真係無去到,又要答你問題,真係難答架喎。講左出口都勁委屈啦,去過反而易答啦!
過左去原諒左就唔好提啦,仲要成幾年後仲問?
同埋你夫妻關係都未攪好,生仔係害左個細路,唔係為佢好,只係你想,佢地可能第日會痛苦,唔好再話為左細路了

子爵府

樓主,一個家最重要係父和母,兩夫妻的關係及感情堅固互信互愛才能支持一個家,很多時候父母都孩子在首位,但只會令做父親的角色愈來愈卑微,淨係攞家用返屋企嘅人,如果你們夫婦二人都未能同心,那怎能快樂地培育健康快樂的孩子?你寧願一家三口融洽和諧還是一家四口做假單親,何必一廂情願去強求呢?願你新一年家庭幸福平安!

複式洋房

周小桃 發表於 22-2-9 09:22
細個咪一齊玩囉~大個左就各有各生活,爭家產分身家、為照顧父母問題吵架
...

細個都未必一齊玩啊 搶玩具 大哈細都好多

男爵府

小朋友喱一刻想要細佬妹,好似想要寵物一樣,想要但唔駛負責任,如果要完之後後悔呢?咁樓主會打算點做?仲有,兩個兄弟姊妹唔一定互助互愛、孝順父母,生唔生多個完全係建基於樓主你本人意願,唔好諗其他人想唔想。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

生1個同2個係差好遠咖,無論住屋,照顧,資源,金錢都吃力好多。加上你湊多1個bb,老公又可能因為無關注又攪攪陣,好多男人都係老婆陀b先出事。

男爵府

問小朋友, 佢地大把野想要, 無限多的玩具, 日日薯條當飯食......
咁係咪佢地想就要去滿足呢!?

公爵府

牛年勳章

見到好多JM的講法, 好有道理, 夫妻關係出現問題, 應該先解決, 隨著很多事件發生, 經歷, 處理和變化, 已經讓自己知道, 應吾應該或者適吾適合有第2 個孩子呢? 由於社會進步, 現代孩子, 要求不止吃飽, 父母陪伴的重要, 成長路的引導, 妳認為自己做到嗎? 7,8 歲孩子話自己好想要兄弟姊妹, 因為怕將來無人傾心事, 這吾似孩子的話, 似妳想多了 樓主妳有無兄弟姊妹, 如果有, 關係好嗎? 父母有無偏心, 原生家庭開支令妳過的人生, 得到溫暖和滿足嗎?

珍珠宮

花媽 發表於 22-2-8 23:17

我小朋友都想要的,最想佢有兄弟姊妹係我吧,因為年紀唔細,怕 ...

你心中已知答案,生或不生,你老公都係會有第二個的。那問題在於,如果佢有了第二女人之後,你們會離婚嗎?你一個人能照顧到2個小朋友的生活費嗎?

洋房

先處理好男方為何叫雞的問題吧. 因為大部份女性都認為性只係用來生下一代. 但男方對性生活可能是一種必需品, 而且是要求的. 但明知女方唔想更進一步, 所以男方就行了另一步. 男方當然是不對, 但他又如何向女方提出要求呢?? 提出了又能改變嗎? 相信好多老公都明白這個問題.

首頁

尾頁

跳至