自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ChingYee123 發表於 22-3-4 17:39
最慘係,我本身鼻敏感同氣管有問題,所以一年三百六十日都有呢啲類似病徵,成日鼻塞 / 打乞痴 / 流鼻水 / ...

明白你既感受

大宅

ilovematthew 發表於 22-3-4 17:45
我都懷疑喺街市,我唔駛返工,都係喺屋企附近買野,仲幾日先出一次

我都有懷疑係街市

子爵府

licpd 發表於 22-3-4 17:54
我都覺得開門時有風險需然我地無對住人地的門, 所以一入屋吾會即刻除口罩同埋部air purifier係對正門口吹, ...

小朋友10幾日無出門,係屋企唔會帶口罩,隔離屋衰格到有病徵識得送走大肚老婆,又出天井晾衫,正賤精

侯爵府

回覆樓主:

我覺得菜當, 啲人係鍾意哄來哄去,我覺得菜擋個呀姐可能都已經中招,佢日日比人圍。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

比我老爺惹到,佢有唔舒服又唔出聲,唔戴口罩,偷偷地自己食左幾日藥,又唔肯驗快測,仲照常日日煮飯比我地食
直至我地1家4口中哂,迫佢一齊驗快測,先知佢係最深色,我地條線係好淺好淺,但呢幾日我成家又發燒又狂咳,多得佢唔少
有病早出聲等我地隔離下,傳染哂比我地

珊瑚宮

其實原來咁多唔同途徑都可以傳染 咁喺唔喺屋企戴口罩會安全啲….感覺去人多擠迫空氣唔流通嘅地方就算戴口罩都容易傳染…..就算而家去買嘢都唔會同Sales(相熟)講嘢費事唔停口

水晶宮

kyu0203 發表於 22-3-4 16:52
我除左去檢測中心除過口罩外,係出面冇除過,冇係出面堂食,次次都係買外賣,諗極都唔知點解中。
...

外賣啲袋之類如果有病毒污染咗,都會有機會惹到

伯爵府

尋日係巴士有個人講打電話話自己中左
你明啦 可能有好多呢啲人 中左都四圍走

伯爵府

其實真係好多機會, 果日係吉之島諗住買水餃,但因為剛剛落貨入雪櫃, 又有幾個人驚死買唔到咁, 職員一路放入雪櫃,佢地一路攝手去攞。 我見咁咪兜個圈, 轉頭諗住去買時, 剛剛見到有一個男人開雪櫃門攞野, 但係成個人烏入個雪櫃到左揀左揀, 仲要向住啲貨物係到狂咳!

如果我唔係果一分鐘咁岩見到, 我已經買左佢啲口水返屋企。 真賤人。

子爵府

Danjunior 發表於 22-3-4 20:08
其實真係好多機會, 果日係吉之島諗住買水餃,但因為剛剛落貨入雪櫃, 又有幾個人驚死買唔到咁, 職員一路 ...

請問係邊間?

公爵府

回覆樓主:

假若我中,多數係撘車返工時中。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

坐在屋企都會垂直傳播啦。邊有得你唸
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

我除左去檢測中心除過口罩外,係出面冇除過,冇係出面堂食,次次都係買外賣,諗極都唔知點解中。
...

你可能就係檢測時中咗,我未中過強檢,所以未試過同咁多人一齊排隊,又未試過咁多人同一位置除口罩檢測,可能因為咁所以我冇事

子爵府

2023年兔年勳章

...

冰山一角,有得一單就可能有更多類似事發生
https://holiday.presslogic.com/article/305595/%E6%9D%B1%E5%BC%B5%E8%A5%BF%E6%9C%9B-%E6%AA%A2%E6%B8%AC%E7%AB%99-%E8%81%B7%E5%93%A1-%E7%A2%BA%E8%A8%BA-%E9%9A%B1%E7%9E%9E-%E8%A2%AB%E8%BE%AD%E8%81%B7

買餸、買外賣,接觸物品都有風險,唔擔保其他人掂物件時完全清潔乾淨或無沾菌

水晶宮

...
早幾日已經有人開PO講檢測中心十分高危, 係個度拎野一D都唔奇

另外, 我都講左, 買外賣之所以高危係因為廚C, 包外賣的, 都可能中左, 咁食物及餐具已污染了

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

老闆~早一日係咁飲水同咳,第二朝我拎快測返來要佢驗,兩線即出!三日後同事們一齊中哂

男爵府

我同亞女分別24/2,25/2打完第三針,副作用都係好攰好攰,我覺得好似作病咁,身體抵抗力差咗d,容易感染,佢幾日前發病先,跟住到我。老公2月頭打咗第三針,細女月中先打,所以頂得住,冇事!

大宅

jj7723 發表於 22-3-4 21:41
我同亞女分別24/2,25/2打完第三針,副作用都係好攰好攰,我覺得好似作病咁,身體抵抗力差咗d,容易感染, ...

我剛到期打第三針,都未打得切就中了。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

...

好多時自己留意唔到,我奶奶屬於乾淨的人,但我睇佢回家除鞋,去洗手再拎消毒紙巾抹鞋,但佢平衡力唔好起身要扶野,因手抹完鞋都有機會有菌,佢扶一扶都污染左,最後佢都有洗手的。 我自己有時回家個袋都掉係枱面後去洗手,如果冇消毒張枱都係有機會,但好彩我地一家未中。

子爵府

唔諗,病毒周圍都係

首頁

尾頁

跳至