自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有,公證行一定要一人請一間
上到庭公正行只會幫自己果邊講說話

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

有損毀唔比樓上入屋視察講唔通,換轉你係樓上,覺得睇都無睇過,你話幾多都得啦!即使上到法庭,個官都唔會幫你。
明白清潔,更換 … 已經好煩,不過有 d 嘢係必須,如果唔係,只會更煩。
要通知家居保險公司,由保險公司安排公證行做評估,約埋管理處,亦邀請對方一齊視察。

水晶宮

ilovebaby111 發表於 22-8-5 06:37
實情係佢d仔女在外國生活,佢同仔女感情要好,佢幾層樓收租(街方講,我都係聽,係咪真就唔肯定)反而我爭 ...

唔好理對方有無錢,執正嚟做,通知管理處,自己亦請個公證行,同對方一齊視察。

水晶宮

Miss_Yellow 發表於 22-8-5 07:59
樓上冷氣機長期滴水,導致外牆石駁位長期浸水而造成石屎脫落鋼筋外露、及已經滲水到本單位牆壁內,滲濕傢 ...

滴水可以做成咁嚴重損毀,應該唔止滴喎~ 雨水呢?仲有無其他可能?

子爵府

回覆樓主:

佢肯整,只係你唔願意用佢果個裝修師傅
咁樣有排拖,大家見面又尷尬
不如快快手俾佢果個裝修報價啦

珍珠宮

lily233242 發表於 22-8-5 08:18
有個緩衝方法:用你個師傅幫你整,跟住叫樓上陪佢個師傅嗰個價錢,一人讓一步,始終樓上樓下,你樓下係蝕章 ...

如果唔讓步 對大家都無好處

翡翠宮

rachie 發表於 22-8-5 08:06
其實點解唔比佢裝修師傅報價?你咁堅持用自己嗰個連報價都唔比人報難怪佢會咁諗,試吓掉返轉諗,如果你係要 ...

X2

水晶宮

mike89 發表於 22-8-5 08:34
如果唔讓步 對大家都無好處

同意,如果搞到法庭見,維修又 on hold,影響居住地方。假如「暫時」住唔到,「暫時」嘅單位係年呀!

伯爵府

拖下拖下幾年

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你又企硬﹐佢又企硬﹐咪拖LOR......拖拖下直頭唔理你...其實佢肯負責已經好好.....連睇都唔比人地師傅睇? 咁點知你個師傅又有無C子開大口呢? 的確係可以報到好平﹐亦同樣係可以報到好貴﹐(就算搵公証行﹐都應該一人搵一間去報﹐咪一樣﹐你咪又要比人入屋睇﹐又何解E+ 唔比人睇呢?)

大宅

謝謝大家留言

當初唔想用佢師傅報價主要係認為佢地師傅整既水喉唔得兼且做防漏工程做得唔好,因此對佢師傅無信心,而且佢入屋已拍片影相,清楚要整既位置,諗住已可同裝修師傅傾價錢

謝謝各位意見知道都應該要比佢師傅入屋睇下,就算唔搵佢做

我地要整廳、廚房、不同房既天花、牆身、燈「嘈」、射燈、電等等,漏水覆蓋範圍好大,而且咸水漏水位置有電及電燈,師傅報既費用係over 2萬,就唔係樓上鄰居所諗既幾千

有JM留意直接搵公正行,我地諗住唔到最後一步都唔想咁做,希望以和為貴,因為日後仲要對住

下一步會搵佢師傅報價

琥珀宮

你既然要求對方負責,就無乜理由拒絕由對方搵人(有認可資格)去負責相關維修工程。
你拒絕既理據說不通。

大宅

木土土 發表於 22-8-5 09:05
你既然要求對方負責,就無乜理由拒絕由對方搵人(有認可資格)去負責相關維修工程。
你拒絕既理據說不通。
...
樓梯底裝修佬幫你鏟下灰油下油, 通常連小型工程資格都無
而且樓主無提過結構方面既檢查同維修, 佢地雙方應該都無打算做

大宅

木土土 發表於 22-8-5 09:05
你拒絕既理據說不通。
...

你quote得岩,佢搵有認可資格既師傅依點都好重要,我會參考,謝謝

子爵府

回覆樓主:

幾年前我漏水落樓下, 屋苑有幫各單位買火險,賠償了天花及牆身油漆費用, 樓主應有火險可claim? 那就不用樓上比。樓上只賠償廁所假天花、支架腐蝕、家具被破壞.....

大宅

樓主, 我再提多次, 鹹水對石屎既破壞好大, 所以消防員唔會用鹹水救火
呢方面去唔去追究樓上, 你今日就要決定
因為幾年後你發現結構有問題先攞返呢件事黎講就太遲

大宅

wtcys 發表於 22-8-5 09:10
幾年前我漏水落樓下, 屋苑有幫各單位買火險,賠償了天花及牆身油漆費用, 樓主應有火險可claim? 那就不用樓上 ...

原來火險可能claim到?我地有火險,會查問一下,謝謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Miss_Yellow 發表於 22-8-5 07:59
樓上冷氣機長期滴水,導致外牆石駁位長期浸水而造成石屎脫落鋼筋外露、及已經滲水到本單位牆壁內,滲濕傢 ...

有冇報食環?

大宅

wombphoto 發表於 22-8-5 09:11
樓主, 我再提多次, 鹹水對石屎既破壞好大, 所以消防員唔會用鹹水救火
呢方面去唔去追究樓上, 你今日就要決 ...

多謝你,我有向我既裝修師傅提及好擔心此點,叫佢地務必要檢查,佢地既費用已包括這類檢查

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正常會揾公正行報價, 佢有裝修師傅既都可以睇埋打個價
樓上個裝修師傅差所以搞到咁?屋苑樓齡好新? 爆咸除非佢搞過晒/裝修整爆啲渠, 唔係正路都係老化出事

你樓上肯認數算係咁啦, 我騎樓滴水搞左幾年樓上先肯比入屋望咋

首頁

尾頁

跳至