自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公司機t490, 用咗幾年,好滿意
輕,穩定,叉滿電大概可用3-4小時
我哋公司多人出差,老闆個個攬住部電腦就車上飛機上開機做嘢,呢部機呢方面表現好好
試過意外成1/3部插落水都無事
Lenovo本身保養亦可靠

我工作長開outlook (678個email閒閒地)加2-3版edge加長開excel,無hang機

attach1_sign/tmp/phpPLY1Gd

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我就唔習慣用MacBook ,有時要用仔女嘅MacBook幫佢哋整嘢,真係一邊做一邊媽媽聲
但如經常需要處理圖像剪片,佢哋話MacBook好用

王國長老

szeszefong 發表於 23-3-12 11:54
想請問下如果同樓主一樣都係有高同低中生要做文書,project但會打下機,budget一萬以下有無介紹,謝謝
...

打機最重要睇CPU同display card。如果普通文書+一般打機,唔太屎嘅機都做到,當然越貴performance越好

我仔堅持desktop打機至夠堅,返學寧願拎部舊MacBook
我買咗呢部Dell desktop, 用屋企大電視打 (加在家做功課)
attach1/tmp/phpywb5HE

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-3-12 12:59
打機最重要睇CPU同display card。如果普通文書+一般打機,唔太屎嘅機都做到,當然越貴performance越好

我 ...

唔該晒,但因為屋企無位放到desktop所以想買部notebook

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

esther_fong 發表於 23-3-11 23:33
屋企部desktop 開始慢,想換個部手提電腦,屋企一個初中生&高中生,唔打機,做下project 文書野,請問呢部 ...

文書機用R5, 唔要MX450, 用內置都可以, 有無必要OLED

珍珠宮

esther_fong 發表於 23-3-12 10:03
因為大女都F5, may be 將來讀U都會拎出街,有諗過買macbook air, 但我全家無人用Apple野,只係好耐之前用 ...

想又薄又輕又可以帶返學,又唔想買apple, 不如買surface pro 啦

侯爵府

Anka 發表於 23-3-12 13:33
文書機用R5, 唔要MX450, 用內置都可以, 有無必要OLED

我唔識架,去到有3部lenovo, 一部黑色15. X吋,一部14吋,一部13. X吋,見呢部岩budget 外型又幾好,又輕又薄,所以影底上黎問下o唔ok

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

opclk99 發表於 23-3-12 15:07
所謂打下機其實睇你打乜game,
我屋企只有一部有外置display card的,
幾個仔打機d game要求不高所以不需di ...

我剛再去睇左,Sales推介呢幾部,可以幫我睇下邊部好d嗎?
attach0/tmp/phpOfVGwa
attach1/tmp/phpIMYV1f
attach2/tmp/phpMDNfxl
attach3/tmp/phpi6VB2q
attach4/tmp/php0NT2xw
attach5/tmp/php4Z8x3B

禁止訪問

侯爵府

opclk99 發表於 23-3-12 17:11
i5-12500h性價比最高最新,
另外2部i7跑分還不及12500h的
notebook 加ram未必易,

Honor果部問過只有2年保,無延長,i5同i7只差3百,所以如果買呢部會選i7,今日我抆埋細佬同我去,佢就話honor呢部抵玩,又包埋office。

禁止訪問

侯爵府

opclk99 發表於 23-3-12 17:46
12500H 同 12700H如只差3百當然加錢吧。
intel有十三四代,
新i5劲過上代i7,

Thanks, 我留意下

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果有時間就出leovno shop望吓, 可以叫店員介紹, 你預1萬有好多可以揀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如你告訴sales你budget, sales多數介紹近budget的貴機,
但我覺得在家做文書處理同帶返學用, 不需用盡你的budget去買你及家人冇需要的features/ functions

例如特別的graphic (專業設計師用),
但8 G ram processing 唔夠快, 一定最少16G ram, memory 不用1TB, 512G已夠

輕係好, 但mon 太細, 字咁細,
睇得耐對眼唔好

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 19:45
如你告訴sales你budget, sales多數介紹近budget的貴機,
但我覺得在家做文書處理同帶返學用, 不需用盡你的bu ...

明白,我無講budget, 只係講話文書用,唔打機,佢都係介紹6/7千既俾我。經你地講解,我都大致睇16G ram, 512G, 既機,跟住又叫下sales推介下咁,佢推介幾部,我就影下d details 再上黎問下 e家決定買honor 果部i7旗艦機,sales都話呢部性價比高,7千唔駛又包埋office

侯爵府

TMC3012 發表於 23-3-12 18:51
如果有時間就出leovno shop望吓, 可以叫店員介紹, 你預1萬有好多可以揀

Thanks, 決定買honor果部了。

大宅

opclk99 發表於 23-3-12 01:30
ok la...
記得加錢升級保養期....

重要嗎?唔係好識

大宅

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 02:38
同一級數laptop一定唔夠desktop process得快

個人覺得14吋太細, 最少要15-15.6吋.

太細眼矇

珍珠宮

千穗淡月 發表於 23-3-12 21:14
太細眼矇

係樓主個女用,14吋ok啦

首頁

尾頁

跳至