自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

趙博都係 4 期左幾年 , 但佢仲係好精神 , 好好中氣

水晶宮

ctsang 發表於 23-4-7 14:34
31歲咁後生就乳癌四期

而家癌症越來越年輕化,食物環境基因遺傳.....
突然想起日本,香港人鐘意去日本旅遊,香港又咁多日本食物,香港又有福島食物

珊瑚宮

shop_baby 發表於 23-4-7 14:58
佢發現到現在都差不多一年,早幾日去佢屋企睇佢,佢精神都唔錯

Keep住有精神+食慾

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 23-4-7 14:35
見過最年輕第四期得24歲乍,癌細胞已去左肝同骨

24歲,就算個胸唔舒服都唔會諗到係乳癌做女人真係好多野要煩心

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 23-4-7 15:14
24歲,就算個胸唔舒服都唔會諗到係乳癌做女人真係好多野要煩心
...

佢父母仲傷心,個女啱啱畢業出黎做野就發現呢個病,諗到佢父母有幾心痛

珊瑚宮

ctsang 發表於 23-4-7 14:34
31歲咁後生就乳癌四期

壓力都有好大影響
我所講的其中一位, 都係3x歲, 人工高(6位數一個月),壓力亦大。
到再重投職場, 佢無做番自己本行, 搵返份幾萬蚊一個月,但可準時收工的工作。

珍珠宮

點解唔做手術?
不過癌都有幾種,有啲無咁易擴散。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

shop_baby 發表於 23-4-7 14:11
一發現已經4期,佢唔肯做手術,只做化療同中醫調理,是否已經冇得救?等死?

我唔敢問太多,怕影響到佢情緒

心境都有影響
聽醫生話,樂觀面對

男爵府

一發現已經4期,佢唔肯做手術,只做化療同中醫調理,是否已經冇得救?等死?

好多年前,有個舊同學既婆婆4、50歲時乳癌,幾十年前,醫術唔太發達,手術全切除,佢活到7、80歲先離世。

公爵府

jj7723 發表於 23-4-7 16:25
好多年前,有個舊同學既婆婆4、50歲時乳癌,幾十年前,醫術唔太發達,手術全切除,佢活到7、80歲先離世。
...

我身邊親戚親人都已經有3人有乳癌,2人做左切除手術都5-6年,精神都好好,仲成日去旅行,玩得食得,係呢個親戚見到自己老公同姐夫都因為癌症手術後都死左,所以唔肯做手術
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

人一出世有邊個唔係等死。

已經擴散晒,佢最熟病情自然心中有數,肯做化療同睇中醫我覺得唔算等死。有機會傾其他閒計算啦。

祝福你朋友。

子爵府

shirley784 發表於 23-4-7 15:00
趙博都係 4 期左幾年 , 但佢仲係好精神 , 好好中氣

佢用左一年就醫好左,手術、電療、中醫都有

珊瑚宮

shop_baby 發表於 23-4-7 16:28
我身邊親戚親人都已經有3人有乳癌,2人做左切除手術都5-6年,精神都好好,仲成日去旅行,玩得食得,係呢個 ...

心態超重要
朋友媽咪, 癌症4期
去年去複診, 癌症指數係零。
佢家人話佢完全佛系, 就算有人在佢身邊鬧交, 佢都可以毫無影響, 繼續睇電視

子爵府

pomanlife 發表於 23-4-7 15:19
佢父母仲傷心,個女啱啱畢業出黎做野就發現呢個病,諗到佢父母有幾心痛
...

咁佢而家係治療中?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

靈鐘 發表於 23-4-7 14:22
我有朋友都係四期,但佢又做化療又電療又手術,宜家已經慢慢恢復返,仲黎M添,我朋友今年31歲,心態好重要! ...

聽人說電療完再有m到係唔好的徵兆我的一位故友相同經歷, 人已不在了。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mini122 發表於 23-4-7 16:55
咁佢而家係治療中?

治療緊,有做過手術,希望好得返

彩鑽殿

andyman 發表於 23-4-7 16:57
聽人說電療完再有m到係唔好的徵兆我的一位故友相同經歷, 人已不在了。
...

應該會打停經針個喎⋯⋯

公爵府

cbeyond 發表於 23-4-7 16:51
心態超重要
朋友媽咪, 癌症4期
去年去複診, 癌症指數係零。

真係奇蹟
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

乳癌都要睇下係咪her2, 聽說這種係最麻煩, 朋友發現時仲係初期, 但切完仲要做化療, 醫生話怕復發
放下自在

彩鑽殿

cattz288 發表於 23-4-7 17:33
乳癌都要睇下係咪her2, 聽說這種係最麻煩, 朋友發現時仲係初期, 但切完仲要做化療, 醫生話怕復發 ...

應該仲要食荷爾蒙藥?

首頁

尾頁

跳至