自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wewanwan 發表於 23-9-10 22:28
大家有冇試過買呢一隻椰青,我買咗兩隻,明明第一隻一按照佢個方法開就即刻飲到,但係第二隻用佢個方法都唔 ...

呢隻試過買5隻,有2隻開唔到硬掘掘,用菜刀劈開佢入面系實心硬無水嘅!你可以唔駛開慳番啲力!以後都唔買

珍珠宮

成日開唔到,最後劈開

珍珠宮

天貓 發表於 23-9-11 22:35
用菜刀好危險,佢呢個1set都係17.7, 我可能遲啲都買多1 set, 我個爛左,但我等緊其他貨,未返嚟,冇得用 ...

次次都用菜刀劈,好大功夫,所以唔係經常飲
呢套好齊

侯爵府

大家有冇試過買呢一隻椰青,我買咗兩隻,明明第一隻一按照佢個方法開就即刻飲到,但係第二隻用佢個方法都唔 ...

人手開唔到嘅話,要用鎚仔揼.
只可惜劈唔開食裡面D肉.

珍珠宮

6299 發表於 23-9-11 23:22
次次都用菜刀劈,好大功夫,所以唔係經常飲
呢套好齊

係呀,起碼安全啲啊⋯⋯我之前三個月日日係咁飲,食埋啲肉,所以整爛咗,不過嗰個係304 ,貴啲,而家知道一樣會斷所以買個平啲,希望都好用….

珍珠宮

天貓 發表於 23-9-11 23:29
係呀,起碼安全啲啊⋯⋯我之前三個月日日係咁飲,食埋啲肉,所以整爛咗,不過嗰個係304 ,貴啲,而家知道 ...

唔知呢個開唔開到椰王 椰王比椰青更加硬,如買一套就可以看門口

珍珠宮

6299 發表於 23-9-12 00:24
唔知呢個開唔開到椰王 椰王比椰青更加硬,如買一套就可以看門口
...

椰王我就真係未試過啦….椰青都最好係衣比較薄啲會好開啲…

珍珠宮

回覆樓主:

https://mobile.yangkeduo.com/goods1.html?refer_share_id=q996C8rrpgSorxvPIbt5HGhTcH8BMOIn&refer_share_channel=copy_link&_oak_share_detail_id=2500463164&_wvx=10&pxq_secret_key=7X4UOOXDT3TVJMGA2OVN737Q2BLGKUGE6JIE3SHG6RKYDKUFPL6Q&_oak_share_time=1694459158&_wv=41729&share_uin=I5QXE46R4D3D6WQ6WIVVCZMUJA_GEXDA&page_from=31&refer_share_uin=I5QXE46R4D3D6WQ6WIVVCZMUJA_GEXDA&goods_id=344060251400&_oak_share_snapshot_num=1663

attach1_sign/tmp/php2ZEsoR

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

原下來甘多人不懂開椰青、同揀椰青、上星期先買了4個、每個$10、我的自己開、其他三個阿仔開.......又甜又多水、椰青肉又嫩滑~

先講打怎様揀椰青、拿上手搖下佢、沒有水聲、就是嫩、有水聲便開始變椰子、水份少及老~

放好椰子在厨房砧板上、手在椰耳底部扶一下、45度角就好似下面菜刀的角度、用力鋤在椰青頂、成六角、五角型、椰青頂便開了一個大洞、記著椰青水好飲外、我更喜歡是食椰青肉、如果椰肉變硬、吃不到便開始變椰子~

少年時、家庭去泰國玩便懂開椰青、老父教、記得在飛機拿隻小恣、放在袋到時吃揶青肉、阿仔在少青年時、我也教他了~
attach0/tmp/phpMsHfQV
attach1/tmp/phpMEEhnP

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天貓 發表於 23-9-12 03:07
https://mobile.yangkeduo.com/goods1.html?refer_share_id=q996C8rrpgSorxvPIbt5HGhTcH8BMOIn&refer_share ...

這個是開椰子、一定開不到椰青的、
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-12 05:16
這個是開椰子、一定開不到椰青的、

咁椰皇呢?得唔得?椰皇又用咩開呢?

珍珠宮

我搵到個304開椰青,六件套20.9,我買多咗一套

https://mobile.yangkeduo.com/goods2.html?_wvx=10&refer_share_uin=I5QXE46R4D3D6WQ6WIVVCZMUJA_GEXDA&_oak_share_time=1694479268&share_uin=I5QXE46R4D3D6WQ6WIVVCZMUJA_GEXDA&page_from=101&_wv=41729&refer_share_channel=copy_link&refer_share_id=723KaWRautEwjRHkubDVTB0VhnaxicsN&_oak_share_snapshot_num=1790&pxq_secret_key=7X4UOOXDT3TVJMGA2OVN737Q2A6JT7NX3RKIHJC3NJ5NCSQULL3A&goods_id=388491139822

珍珠宮

天貓 發表於 23-9-12 01:29
椰王我就真係未試過啦….椰青都最好係衣比較薄啲會好開啲…

椰王仲難開

珍珠宮

6299 發表於 23-9-12 23:56
椰王仲難開

我其實少食,因為超市多數椰青,唔知用乜来開椰皇,除左飲椰皇水,有無人開來食啲肉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

6299 發表於 23-9-12 23:56
椰王仲難開

椰皇要在㡳部開、超容易開~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

我都買過,完全搞唔掂。搞一大輪先飲得個少少。另外有一隻牌子係有一個白色膠的東西用黎開黎飲,果隻係work

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

6299 發表於 23-9-12 00:24
...

椰皇我阿媽 菜刀敲2下就開到啦。要係底開呀。
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

呢隻椰青之前$50/3個買過幾次,有啲開唔到,佢放個位唔對,試多幾個位就開到。
想認識多啲屯門友

侯爵府

回覆樓主:

太老?

珍珠宮

天貓 發表於 23-9-13 03:15
我其實少食,因為超市多數椰青,唔知用乜来開椰皇,除左飲椰皇水,有無人開來食啲肉
...

椰王肉好硬的,同埋記得無咩椰肉食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊