自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

vivivo 發表於 23-10-28 07:42
我上兩個禮拜開始Pat pat 位痛。似為係坐多左梳化梨狀肌痛。去咗兩次物理治療同一次針灸都冇用。
上星期六 ...

個人都有機會生蛇。「生蛇」有年輕化及普 遍化的趨向,高發期是五十歲後。 而隨著年紀漸長、生活壓力增加、患慢性疾病如糖尿病、長期服用免疫系統抑制劑(如口服類固醇),潛伏於人體神經的水痘病毒就有機會被誘發並再度活躍。

生蛇初期:疱疹病毒 走到皮膚表面,形成帶狀的紅疹和水泡,腰部或背部。身體比較疲累,皮膚上出紅疹,之後水泡,結痂及脫落,留黑色素,身體感覺到癢或者痛楚。出現劇烈的痛楚,刺痛、灼熱感和痕癢,感覺就像觸電般或比針鋒刺的痛。痛楚的程度嚴重到難以預測,更重要的是引致的神經痛,生蛇導致的神經痛非常劇烈,連輕輕的觸摸也會出現異常敏感反應。即使紅疹痊癒,神經痛仍可持續數月或數年。

頭、臉、頸、手腳等都有機會生蛇, 從上背位置一路向下,前胸。如病毒影響到頭部, 感頭痛及 頭皮出紅疹揭「生蛇」頭皮很痛,甚至睡不安寧。可持續數月,甚至數十年。 當時無知沒即看西醫,又被 中醫醫療失誤。神經纖維受損,痛症伴一生。头痛,背痛, 腰痛, Pat pat 位痛。

【頭皮生瘡】頭瘡頭皮「生蛇」用2年時間醫好

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

kiki1230 發表於 23-10-28 10:23
我幾個朋友都3x, 除咗生蛇,仲有人生玫瑰痤瘡

但我完全唔識得打科興嘅人有事

我c6仲搞笑,打復必泰
佢40歲高齡中猩紅熱
人哋係幼兒嘅病

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我上兩個禮拜開始Pat pat 位痛。似為係坐多左梳化梨狀肌痛。去咗兩次物理治療同一次針灸都冇用。
上星期六 ...

我都係食神經止痛藥咋, 食咗叫好啲,唔食痛到痴線 我記得 就算睇落好返曬,但裏面啲神經都仲係會痛,大概維持兩個月左右

伯爵府

鴨鴨比 發表於 23-10-28 08:41
應該我哋打針出事
我身邊包括我自己已經三個生蛇
都係3x左右

我自己都覺得有關係,我打完支針 冇幾耐就生蛇

伯爵府

大力大力 發表於 23-10-28 12:07
好多年前生過一次、食咗特效藥、第二日已經唔痛、生在腰、之前係痛到行一步都唔得~
...

咁勁,兩日就唔痛 我之前生喺頸,一路生到個頭都有, 痛到痴線

大宅

Herobear 發表於 23-10-28 08:39
我上個月啱啱生完
我腰痛,好痛,拉拉住痛
以為拉到

我食特效藥二日之後D蛇已經冇再起。你兩個禮拜後仲有神經痛?D神經痛真係好難頂。雖然只係一個星期發病,但係已經痛足兩個星期。如果我成世人咁樣痛,真係想死咗佢算

大宅

monsterchichi 發表於 23-10-28 12:13
我都係食神經止痛藥咋, 食咗叫好啲,唔食痛到痴線 我記得 就算睇落好返曬,但裏面啲神經都仲 ...

請問你神經止痛藥食左幾耐?食完好眼訓。不過我琴晚食咗都痛

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 vivivo 的帖子

我懷孕3個月,胸圍後面個扣位刺痛,有幾粒紅點,以為敏感未理,過多幾日都系痛(頂的順個種,得一毫子甘大),後來去睇醫生,話我孕期,淨系比藥膏我擦,好似一個星期左右好返,但一直都系紅點無水泡出現,估每個人體質唔同,都會有唔同反應症狀,祝你早日康復💪

伯爵府

你太遲去睇醫生, 生蛇都有黃金醫治期, 而家唯有驪醫生話食藥啦, 唔好自己停藥轉睇第二D醫生, 等好番先啦

翡翠宮

1107king 發表於 23-10-28 10:24
你遲咗發現,黃金72小時內要食药,所以擴散多了部位,祝你早日痊癒。

X2

大宅

E_gold8806 發表於 23-10-28 13:30
你太遲去睇醫生, 生蛇都有黃金醫治期, 而家唯有驪醫生話食藥啦, 唔好自己停藥轉睇第二D醫生, 等好番先啦 ...

我一出第二日已經去睇。72 小時內食特效藥。今日已經食咗七日。神經痛未有好轉

侯爵府

上星期六 ...

我以前痛到要打針,止痛快過食藥,過兩日就唔痛。

珍珠宮

333s 發表於 23-10-28 12:11
每個人都有機會生蛇。「生蛇」有年輕化及普 遍化的趨向,高發期是五十歲後。 而隨著年紀漸長、生活壓力增 ...

仲有最正一樣嘢
我從未生過水痘,真係唔知病毒何來

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

opclk99 發表於 23-10-28 15:13
咁應該打嗎?
2公婆五十未夠,
请教大约幾錢呢?

打第二代蛇針 “共打兩針”,兩針打完都發燒一天,年頭係“形”健打$4800,而家已加咗價。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

kiki1230 發表於 23-10-28 10:01
係咪打復必泰? 我都識幾個生蛇

我打第二針復必泰後兩星期生蛇在左邊腰
痛到瞓唔到,一瞓低就痛到食咩都止唔到痛
生完兩個禮拜之後睇中醫慢慢調理身體

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Nevaeh72 發表於 23-10-28 15:57
打第二代蛇針 “共打兩針”,兩針打完都發燒一天,年頭係“形”健打$4800,而家已加咗價。
...

我係診所打左兩支6000
除發燒隻手痛左4,5日

子爵府

回覆樓主:

我媽剛剛係眼到生蛇。已經生到上眼尾附近。醫生即刻叫佢睇眼科。好彩截得快。無生到入眼球。如果唔係後果好嚴重。但我媽係唔痛唔痕。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

opclk99 發表於 23-10-28 15:13
咁應該打嗎?
2公婆五十未夠,
请教大约幾錢呢?

我覺得應該要打
雖然打左有機會生
但生嘅時候醫生話冇咁辛苦

好似話有兩款
新款嘅就50歲以下可以打
不過去開間診所就要50歲以上先打得

你去返睇開診所問下
睇佢有邊一款,有啲係一針,好似有啲兩針