自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你唔好咁直接問佢, 當傾下計話人地, 睇下你阿媽咩睇法

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我爸走之前住院3星期,其實第一晚急救後,當時半夜三更醫生已話「我已交代咗你哋隨時可以嚟睇」 (換句話說,隨時有變)
之後一直起起伏伏,唔清醒時間多,都係俾藥吊住,老實講我覺得好多救援都係「做俾家人睇」,呢方面我真心感謝
香港醫療政策下,就算家人同意唔急救,醫生都係會繼續提供適當治療的。明白你呢一刻好唔想做決定,咁咪睇定d先。好彩有好轉咪大家開心,如果touchwood有一天真係要認真考慮,亦唔駛太擔心,就算簽咗,醫生姑娘一樣會提供適當照顧的,只係去到要做cpr 一刻有分別吧了

珍珠宮

回覆樓主:

樓主媽媽正正唔係7老80,6X歲仲後生,稱唔得上老人家,比我會同佢解釋醫生意思,佢會明白到係咩事,由佢自己決定,簽唔等於唔醫,可能真係無機會去到嗰步要急救就自己好返。
我係重病病人被急救過幾次,但我係想知自己嘅病情,係我自己嘅事,唔想別人幫我安排,而且唔一定係我嘅想法。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-12-8 10:46
我爸走之前住院3星期,其實第一晚急救後,當時半夜三更醫生已話「我已交代咗你哋隨時可以嚟睇」 (換句話說 ...
呢個資訊好有用,謝謝

伯爵府

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:35
回覆 ilovebb2019 的帖子

之前個腸有發炎 照左腸鏡 有病毒 胃潰瘍 但落左抗生素 真係有兩星期無再屙血 ...

要薄血藥係因為心臟同血瘀問題?中藥係有涼血,薄血,止血藥可以幫助呢個問題。我媽以前都試過屙血,果排一吓瘦咗成廿磅但西醫搵唔到原因,照腸又照唔到,姑娘話佢唔識配合hold住顯影劑喎,佢果時都成九十歲。西醫連補血丸都無比佢,我地無辦法下就同佢睇中醫,好好彩係東華遇到趙景芳教授,現已退休返國內。你不妨試吓中醫。

珍珠宮

同埋可能多d注意補血生血,有冇用?

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-12-8 10:46
我爸走之前住院3星期,其實第一晚急救後,當時半夜三更醫生已話「我已交代咗你哋隨時可以嚟睇」 (換句話說 ...

你爸唔係早前至話入院舍?已走了?

洋房

回覆 wan_sosin 的帖子

我都好糾結 諗住試下暗示 因為我媽係多愁善感既人 佢成日寫字比我地睇 話: 唔知過唔過到依關 可以出得院就出啦我驚解釋 佢唔明 佢會勁唔開心 我哥哥都話 簽DNR 不等於唔治療 佢都見過簽左DNR 都可以出院既人大有人在
但我覺得如果無啦啦又轉差 起碼救得返後仲有機會之後慢慢醫

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:21
回覆 BKFinder 的帖子

我地唔敢問阿媽 因為我自己聽到都好難消化 我家人做護士 一直話DNR 不等似不醫療 只 ...

簽DNR 其實無影响,又唔係話放手唔醫佢,只係到最後關頭唔做cpr ,唔好同媽媽提起就得啦,順其自然。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

洋房

但我媽而家係病房 都可以叫中醫睇佢? 就算得 可以咁樣中西治療?

洋房

回覆 andyman 的帖子

好灰心既係哥叫我面對現實 佢話你覺得阿媽仲有機會好返好似以前?連哥哥都咁諗 我媽一定更加心灰
我就同哥講 我真係覺得有機會 始終唔係cancer, 唔係太老 , 之前都的確好轉過 雖然話細菌感染都可以死人 但未至於無得醫好吧

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:56

好灰心既係哥叫我面對現實 佢話你覺得阿媽仲有機會好返好似以前?連哥哥都咁諗 我媽 ...

順應自然啦,有個伯母十幾年前醫生話佢仲有三幾個月命,醫生比佢出院,運動旅行一如往常,而家仲健在,所以有啲野係睇心態,煮到來就食,上天自有安排。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:53

但我媽而家係病房 都可以叫中醫睇佢? 就算得 可以咁樣中西治療? ...

祝伯母早日康復

伯爵府

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:53

但我媽而家係病房 都可以叫中醫睇佢? 就算得 可以咁樣中西治療? ...

中西協作唔係樣樣病都批準的。我老豆果時都後期留係醫院,西醫話如果想同佢睇中醫要自己帶佢出去。我媽果時係醫院比佢出院因為唔知佢咩事,驗咗好多嘢都搵唔到病因。咁返到家我地自己同佢睇中醫,反正西醫都無比藥佢。我媽果次好返後我同工人係飲食上幫佢調理,唔洗半年佢肥返兩個碼,要買過晒D衫。我覺得果次真係神蹟!我同我家姐見過佢最差果個樣,瘦到得副骨,我地果次以為佢係時候。佢上星期剛過了96歲生日,好感恩

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

病人清醒醫院唔係會問佢本人?

珍珠宮

虎到金來勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:52
回覆 wan_sosin 的帖子

我都好糾結 諗住試下暗示 因為我媽係多愁善感既人 佢成日寫字比我地睇 話: 唔知過 ...

其實係講緊去到搶救嘅時候嘅事

洋房

回覆 polliebb 的帖子

因為我媽之前做左臨時氣管造口 未講到野 只能夠寫字 所以我諗醫生就問我地吧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:56

好灰心既係哥叫我面對現實 佢話你覺得阿媽仲有機會好返好似以前?連哥哥都咁諗 我媽 ...

簽左等如到左最後一刻仲做唔做急救啫,又唔係等如現在放棄
如果真係已經去到非常嚴重,點解仲要勉強辛苦延續一時三刻生命?
放下自在

珍珠宮

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:24
回覆 cy101 的帖子

家人是我哥哥 但感情同媽不算深 由好早已搬左出去

你媽媽而家是消醒狀態,即使要簽DNR是否都要經她同意?如子女 可自行決定,我諗我會簽,但唔會比媽媽知,唔想影響佢病程。

不過明白這是好難的決定,都係同屋企人商量比較好。

男爵府

伯友堅強, 贊!
順其自然, 就唔好簽.唔好提,
專心醫病.
JM 專注向前走.....

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊