自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

IOUBB 發表於 23-12-23 22:52
唔係居屋

唔係居屋易辦很多,搵律師搞分權契

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

IOUBB 發表於 23-12-23 22:52
之前都曾經想過,係呀,睇咗隔離個post又再想起

‘’隔離個post‘’ 係咩post?有無link分享

子爵府

Ritzmary 發表於 23-12-23 22:41
長命契凌駕遺囑。
你仔仔幾大個?要改變一定要長命契嘅人OK。

我仔仔已成年,現階段唔係想轉名俾佢,係想保障佢將來可以繼承,係咪只要長命契嘅人OK就可以去改?有冇人試過而唔需要郁動原有按揭?
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

水晶宮

回覆樓主:

講起隔離個post,我識得一個老婆死左,佢老公連老婆嘅娘家嘅樓拿埋,層樓是娘家留比個女,佢哋有一個女未成年,結果個男人一年後再娶再生

大宅

樓上有網友講過,你間屋仲按緊,應該要屬契先有得搞。

當然,最簡單就係,其實你打電話問律師樓有冇得做,就知道。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

emilylam 發表於 23-12-23 22:59
講起隔離個post,我識得一個老婆死左,佢老公連老婆嘅娘家嘅樓拿埋,層樓是娘家留比個女,佢哋有一個女未成 ...

哩個case 如果男女調轉會點睇?
即係個老公死咗,個老婆承繼咗6299送俾老公個單位,同另一個男人結婚生仔,同第一任老公嘅仔女一齊生活。點睇?

水晶宮

Ritzmary 發表於 23-12-23 23:06
即係個老公死咗,個老婆承繼咗6299送俾老公個單位,同另一個男人結婚生仔 ...

都係要睇男方/女方點安排繼承問題,一般男性比較聽老婆話,重心放事業和女人身上,女人重心比較多放係子女身上

子爵府

Ritzmary 發表於 23-12-23 22:54
‘’隔離個post‘’ 係咩post?有無link分享

你哋覺得男人靠得住嗎?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23717132
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

子爵府

PIGPIG朱 發表於 23-12-23 22:44
無方法,只可改做一人一半,跟手做張平安紙,死遺產後比曬孩子
你唔改,做左平安紙都無用,到時直接層樓比 ...

就係想改做一人一半,只係仍有按揭又唔想轉按
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

珍珠宮

IOUBB 發表於 23-12-23 23:16

如果你覺得對方信唔過就麻煩都要攪的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ritzmary 發表於 23-12-23 23:06
即係個老公死咗,個老婆承繼咗6299送俾老公個單位,同另一個男人結婚生仔 ...
啲人會覺得理所當然 所以我覺得現今嘅男士真係好慘
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

IOUBB 發表於 23-12-23 23:16

你做按揭時,係用長命契. 你而家要由長命契變分契, 除咗兩個業主同意, 仲要銀行同意. 要搞掂之前個mortgage, 先至有得搞.

子爵府

tkinwong 發表於 23-12-23 23:05
樓上有網友講過,你間屋仲按緊,應該要屬契先有得搞。

當然,最簡單就係,其實你打電話問律師樓有冇得做, ...

係,打去律師樓問吓
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

珍珠宮

IOUBB 發表於 23-12-23 22:25
五十幾歲了,按去其他銀行唔知會唔會有點難度,係咪遺囑都改變唔到長命契?有冇什麼方法呢?
...

呢種case遺囑都冇用架,我而家都呻笨,我都是顧慮如果行先一步,點樣保障兒子

子爵府

PIGPIG朱 發表於 23-12-23 23:19
如果你覺得對方信唔過就麻煩都要攪的

又不至於話覺得對方信唔過,只怕世事難料,萬一自己行先,又如何能確保對方會唔會再婚,
作為媽媽,當然想確保保障自己孩子
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

珍珠宮

睛靈勳章

redhot 發表於 23-12-23 23:21
呢種case遺囑都冇用架,我而家都呻笨,我都是顧慮如果行先一步,點樣保障兒子
...

離婚!分咗家產先 ,又或者將層樓加按,攞筆現金出嚟,部份比個仔
身邊都好多呢啲case,以前啲樓冇咁值錢,相對影響細啲

子爵府

tkinwong 發表於 23-12-23 23:20
你做按揭時,係用長命契. 你而家要由長命契變分契, 除咗兩個業主同意, 仲要銀行同意. 要搞掂之前個mortgag ...

有冇人知道銀行多數會唔會同意呢?唔知有冇人試過唔需要改變原有按揭
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

子爵府

redhot 發表於 23-12-23 23:21
...

係,真係呻笨,當時信錯律師樓嗰個人嘅建議
從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

水晶宮

IOUBB 發表於 23-12-23 23:27
又不至於話覺得對方信唔過,只怕世事難料,萬一自己行先,又如何能確保對方會唔會再婚,
作為媽媽,當然想 ...

媽媽通常將子女放第一位,男人未必會

大宅

IOUBB 發表於 23-12-23 23:47
係,真係呻笨,當時信錯律師樓嗰個人嘅建議

其實以前兩公婆買樓, 大部份都係用長命契,因為係對另一方嘅保障,唔會諗到而家咁複雜。兄弟姊妹買樓,就會用分契。而家買樓,如果計得掂數,更加唔會夫婦聯名買樓。依啲情況,以前係唔會出現。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊