自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

stopmebye666 發表於 24-3-2 17:39
有件事其實小學雞野,一直都耿耿於懷。
小學五年級,同d同學仔傾電話,嗰陣時未有手提,用家居電話,咁我 ...

好少事咋喎

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得一個家庭如果小朋友係排中間最易被父母忽略

大宅

0ooxoo0 發表於 24-3-2 19:05
當時你幾歲

大概 11-12歲左右

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

屋企人對我好重要,唔會嬲佢哋嬲咁耐

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

loveistrue 發表於 24-3-2 19:26
同親戚投訴我「反叛」
十幾歲要煮飯做家務,平時唔敢問父母拎錢,好少同朋友出街,重點係唔畀我兩個弟弟做 ...

呢啲父母要不得

珍珠宮

ninewest882 發表於 24-3-2 15:50
呢件事到而家我36歲都仲好深刻,因為真係好HURT我,Hurt 係因為佢明明應承咗我就算我公公返咗尼湊我,都會 ...

你既經歷同我好似,我好你少少,老豆一星期返黎一次,係有缺失,超級羨慕同學開家長會都係爸爸媽媽開,接放學都係爸媽接,我永遠一個人。不過其實人大佐真係唔洗再將呢d陳年往事放係心上,特別而家有自己家庭,我經常將自己既童年缺失用黎提醒自己唔可以對我小朋友咁樣,就所以而家你都要加倍珍惜同小朋友既時光,加倍愛自己既小朋友,令佢地健康快樂。

子爵府

happymama11 發表於 24-3-2 18:21
一定有啦,不過我唔會上網數自己阿媽囉,自己心中有數就算
同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

細個返鄉下,我爸用菲林相機同親戚影左好多相,有晚班親戚上嚟探望,我就手多多玩部相機㩒左洗菲林個制,啲相底冇哂,我爸好要面,喺班親戚面前大巴大巴咁車落我塊面度,我記憶中唔少過5巴 我認我細個曳,係做錯事,但唔想佢暴力解決,30幾年後我都仲記住。

侯爵府

happymama11 發表於 24-3-2 18:21
一定有啦,不過我唔會上網數自己阿媽囉,自己心中有數就算

所以咁多人有抑鬱症,39 唔識7 係平台抒發下都唔敢,成日擺係個心度,一件半件好閒,但人生流流長,點止得一件半件唔開心既事,屈埋屈埋,一觸碰到個點身體就頂唔順發出警號,保重

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mimi987 發表於 24-3-3 00:44
所以咁多人有抑鬱症,39 唔識7 係平台抒發下都唔敢,成日擺係個心度,一件半件好閒,但人生流流長,點止得 ...

唔係唔敢抒發,只係你今日喺網上世界數自己父母不是,將來你嘅仔女又喺網上數你嘅不是,你嘅感受會係點?
我信因果循環,今日你點對父母,他日你嘅仔女就會點對你
每個人都有抒發佢個人情緒嘅途,而我只係唔會選擇喺網上世界發表我對父母嘅睇法!

男爵府

giagia 發表於 24-3-2 14:59
如題

無 。我爸好少返黎 因為要搵食 但我從來唔會覺得唔開心,佢對我哋好好 而家老左退休了 我哋可以多啲時間見到佢

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

有一樣
簡直係改寫我人生既一件事
而呢件事因為我父母冇為我挺身而出
間接令我行歪左 行多左好多冤枉路
嗰陣真係好嬲好嬲
不過依家已經冇嬲佢地
大左會嘗試站係佢地角度諗 體諒佢地

公爵府

KittyMelody1 發表於 24-3-2 17:54
有,費事講,絕對影響我一生,但佢地亦唔知我嬲佢地。。。。。

X2

佢哋根本唔注重我精神健康,有個比較close 親戚知道件事,問我你父母有冇出聲,我話無,佢奇怪問點解,正常父母疼仔女都會出聲,结論係我父母愛我有限

男爵府

[quote]KittyMelody1 發表於 24-3-2 17:54
有,費事講,絕對影響我一生,但佢地亦唔知我嬲佢地。

珍珠宮

ninewest882 發表於 24-3-2 15:50
呢件事到而家我36歲都仲好深刻,因為真係好HURT我,Hurt 係因為佢明明應承咗我就算我公公返咗尼湊我,都會 ...

好明白,你話一世我都療癒唔到,果份心情!
我細個重男輕女,無咩人理,我父母唔係話對我有咩虐待,但做好多野都好傷我心,自細我只係想快D長大離開,想佢地後悔唔珍惜我!
可能因為咁,我而家就算同佢地關係好左,都始終比較疏離,我覺得我真係無欠佢地,我盡左能力就算,你講得岩,佢地都老了,唔通仲嬲咩~只係有D野,係彌補唔到就係補唔到!

公爵府

做個靚太 發表於 24-3-3 09:25
好明白,你話一世我都療癒唔到,果份心情!
我細個重男輕女,無咩人理,我父母唔係話對我有咩虐待,但做好 ...

我都有此感覺,根本有些父母認為養大你,俾你食同訓至成年就以為做足本份,好似我爸咁,講嘢從來唔會理女嘅感受,個女俾人蝦就做縮頭烏龜,當冇事發生過,對外人好,對屋企人聲大夾惡。
但又點,父母都年老,冇得計,條刺一直埋係心(emoji)面

大宅

PRIVATETIME 發表於 24-3-2 18:20
我媽由細都憎我到大,話我剋死老豆,成日借啲機會便打我,依家大脾有很多血痕不散,也是她做成: ...

你阿媽迷信又文塞。所以我好憎啲神棍,一日係度亂噏影響好多心智唔成熟既人。

子爵府

回覆樓主:

有,重男輕女,太多不能盡錄, 午夜夢迴不知喊醒 多少次 但近呢幾年 老人家走咗一個 自己年紀大開始學懂放下, 半夜冇喊醒。 不斷提醒自己 要公平對待仔女 免得害佢一世

男爵府

ChaBean 發表於 24-3-2 18:19
當年我讀街坊幼稚園,印象好深刻k1班主任好中意我,之後佢轉左去名校教書,到好似k3定小學,有次我同爸爸係 ...

名校係咪學費好貴果d? 唔使學費都拒絕就真係暈低

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊