自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

唔係!
如果你無時間教又無時間放,
唔好養。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

養開狗嘅唔會唔知呢個新聞
attach1/tmp/phpwjhzSV

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

三國1 發表於 24-4-2 13:57
你隻貴婦咁勁會還拖,我嗰隻怕死都不得了,見其他狗鬧交都會行開

其實兩隻都有還拖,不過weak個隻又瘦又un邊夠打。我即刻分開佢地,其實好驚比柴咬

不過我兩隻poodle平時係屋企唔friend. 冇互動。但出街佢比人蝦隻壯會幫拖

我寧願佢好似你隻細膽識自己避開,咁可以有d 狗狗fd, 我兩隻係冇架,吠到7彩。係人都怕左佢地。孤獨精 我隻weak其實都唔好惹,但又唔知自己un呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

身邊養柴柴嘅人,都話幾活潑活躍,唔係温馴果類

珍珠宮

kit2004 發表於 24-4-2 14:21
其實兩隻都有還拖,不過weak個隻又瘦又un邊夠打。我即刻分開佢地,其實好驚比柴咬

不過我兩 ...
我都寧願佢細膽,如果會打交我仲驚過佢我隻仔唔吠架,保安叔叔話唔係見到我帶狗出入,佢完全唔知我屋企有養狗

大宅

回覆樓主:

淨係知佢地好可愛,d毛摸落去好蓬鬆又硬硬地咁

珍珠宮

shirley784 發表於 24-4-2 12:41
見好多人養柴犬 , 係咪算溫純既種類 ?

吾系,有d好固執好難教,有攻擊性,寵物展有隻貓b比三隻柴仔咬死左(吾排除有d好細膽好純)
溫純黎講應該吾夠哥基,比熊,poodle

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

三國1 發表於 24-4-2 14:26
我都寧願佢細膽,如果會打交我仲驚過佢我隻仔唔吠架,保安叔叔話唔係見到我帶狗出入,佢完全唔 ...

我隻弱會打架,有時聞完對方會走開,有時聞完就胡胡聲想做大佬想開拖,我即刻落繩拖,狗公園我係揾d冇乜狗時間先去。反而隻壯會自己避開,佢唔鐘意同狗玩

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我成日放狗都會遇到柴犬或貴婦撩交嗌,佢地一副戰鬥格,但我隻雪撬都當睇佢地吾到。

水晶宮

angiehouse 發表於 24-4-2 14:32
吾系,有d好固執好難教,有攻擊性,寵物展有隻貓b比三隻柴仔咬死左(吾排除有d好細膽好純)
溫純黎講應該 ...

其實寵物展好危險,有貓有狗,真係唔好帶去

珍珠宮

Connielai 發表於 24-4-2 14:35
我成日放狗都會遇到柴犬或貴婦撩交嗌,佢地一副戰鬥格,但我隻雪撬都當睇佢地吾到。 ...

貴婦得把聲,d大狗都知佢地咩料,癈事啋佢地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 24-4-2 14:40
貴婦得把聲,d大狗都知佢地咩料,癈事啋佢地

我隻嚟真㗎!
所以人哋放狗就好chill, 我放狗就好似G4咁一眼關七

公爵府

好媽媽勳章

柴犬唔易教

水晶宮

畀面勳章

不算,尤其迷你/豆柴,容易神經質、智力低下

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

柴吠,我開頭都以為好馴,我有個朋友養左隻,發現都好大脾氣.仲試過咬主人(本人養貴婦,我個隻超順)

珍珠宮

kit2004 發表於 24-4-2 14:35
其實寵物展好危險,有貓有狗,真係唔好帶去

我有貓,如果知道有狗嘅地方,一定唔會帶去,一定咬,其實貓除咗睇醫生打針好少出街,亦一定喺袋綁好

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-2 14:49
我隻嚟真㗎!

同我一樣,成日要望住周圍,狗公園一有狗入即刻上繩。 如平時落街放見其他狗兩隻即吠。係狗都怕左佢地,同佢落街好攰

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

唔算。
佢地都好自我,有小朋友既屋企應該要留意返

同埋好興柴犬個幾年係好多棄養,因為無良商人用近親交配繁殖,好多都出現精神同行為問題 ,咬親人地個親生仔同埋咬主人,然後就棄養,所以入到狗場個啲都無人會領養。
所以養柴犬真係貴少少睇血統作選擇。同埋如果屋企小朋友好嘈好頑皮都唔太適合。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-2 14:49
我隻嚟真㗎!

我隻貴婦都係 落街一身汗 見到狗係遠處已經吠定先,要拉住佢唔好嘈,我兩隻都係甘。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

kit2004 發表於 24-4-2 14:21

不過我兩 ...

我都叫我兩隻做獨家村。係屋企唔fd但落街就好似童黨甘孖埋一齊搞事

三國1    發表於 24-4-2 18:16
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊