自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

回覆 charlieXD 的帖子

同意,唔會有人主動向房署申報以前無報嘅資產,送人頭

子爵府

跟本第一申請時把關
有咩理由定晒居先黎查

水晶宮

PIGPIG朱 發表於 24-4-4 22:57
唔係早幾年改左一有物業就無左住既資格咩?我記得個時睇新聞睇過

講緊本港私人住宅物業至係咁情況

如屬國內/海外 物業
其價值就計作資產

水晶宮

十一哥 發表於 24-4-4 23:12
請問下,一家三口有兩個攞傷殘津貼,咁有冇得豁免呢?

要所有家庭成員
你三個只有兩個
即係唔符合豁免資格

全家都要申報

珍珠宮

momomamama 發表於 24-4-4 21:46
今次公屋富戶申報重點要求申報香港以外物業,如大陸物業.有啲人可能有大陸物業,但價值唔高幾十萬到,主動 ...

但是如果係祖屋的話,又點計呢?
每個人都有自己鄉下,點都會有間屋啦!

可能係計,申請到公屋了,但是又在大陸買私樓,這樣做可能問題大些。

我估都係由現在開始計,我寧願老實填寫,好過被人查到要坐牢仲要無埋公屋。

至少大家都知當初我申請公屋時,無要求寫大陸資產嘛。到期有解釋原因時都有得講。

水晶宮

charlieXD 發表於 24-4-4 23:22
我覺得未必個個咁老實
同埋唔好一方面鼓勵人舉報
但同時要舉報人交埋證據,對普通市民黎講有難度

照你咁講, 舉報哂全港百幾條邨所有單位
魚翁撤網, 等房署查證

查明屬實就等收3000/case
邊有可能咁著數呀

男爵府

畀面勳章

areistw 發表於 24-4-4 22:46
以下人士可獲豁免申報:所有家庭成員均為:
  • 1. 年滿 60 歲或以上,或
  • 2. 領取綜援,或

• 阿爸阿媽已經過咗60歲,大陸有層祖屋,唔係自己買,係阿爺啲遺產唔值錢,應該只值幾十萬,咁要不要伸報?

民房

回覆 mln 的帖子

D 人就係怕房署追究佢以前無申報,驚秋後算賬都係犯刑事,依家申報又係麻煩,可能要解釋,補估值文件,有排煩,直頭唔報,博房署唔抽查,無人舉報

民房

回覆 mymelody0701 的帖子

過往無報,依家先報,唔怕你過資產,最怕房署追究你以前作假姐,驚嘅就打去房署問清楚,問會唔會追究,如果依家主動申報翻

男爵府

回覆樓主:

我識人兩公婆公務員,公屋都冇報已婚,正常結左婚就要報,但又住喺公屋內

水晶宮

mln 發表於 24-4-4 23:40
    但是如果係祖屋的話,又點計呢?
    每個人都有自己鄉下,點都會有間屋啦!

係份FORM無要求寫, 定係當初自己無寫落去咋?

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-4 23:45
    照你咁講, 舉報哂全港百幾條邨所有單位
    魚翁撤網, 等房署查證

下!唔會有人咁無聊呀嘛~
    同埋佢話舉報要留自己既資料喎
    堅報定玩野房署都知啦
    房署有權力都唔去做
    但要普通市民去做?!
    平時部門都廢慣啦,依做返本分姐。

水晶宮

jollynoven 發表於 24-4-4 23:28
    跟本第一申請時把關
    有咩理由定晒居先黎查

你意思係咪上左樓就唔應該追究返公屋住戶申請時 / 審查時 / 簽約取匙時

虛報/漏報/瞞報 o既情況, 要放生佢哋呢

上年先有單被舉出黎查到國內有物業有舖位, 已經收回有關單位
    唔清楚有無進一步檢控呢

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20021285/%E5%B8%82%E6%B0%91%E8%88%89%E5%A0%B1%E6%8F%AD%E5%85%AC%E5%B1%8B%E6%88%B6%E6%9C%89%E6%A8%93%E6%9C%89%E8%88%96-%E6%88%BF%E7%BD%B2%E6%93%AC%E8%A8%AD%E5%A5%BD%E5%B8%82%E6%B0%91%E7%8D%8E%E9%BC%93%E5%8B%B5%E8%88%89%E5%A0%B1%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%AF%8C%E6%88%B6/2

水晶宮

mymelody0701 發表於 24-4-4 23:46
    阿爸阿媽已經過咗60歲,大陸有層祖屋,唔係自己買,係阿爺啲遺產唔值錢,應該只值幾十萬,咁要不要伸報?
    ...

如果租約內只得兩個60歲以上, 無其他人的話
    就可以提出豁免

既然豁免得o既
    就唔使申報其他資產啦

水晶宮

charlieXD 發表於 24-4-5 00:03
    下!唔會有人咁無聊呀嘛~
    同埋佢話舉報要留自己既資料喎
    堅報定玩野房署都知啦

所以咪要比埋相關資料
    有名有姓有地步至可能舉報成功囉

唔通舉報某某人在地球某某地方可能擁有某某物業
    房署又會接受幫你慢慢查咩

民房

咁依家住水泉澳邨,新屋村班新移民咪個個都虛假聲明,大部分大陸都有樓嘅,肯定無申報,黎緊都繼續唔申報🤔

水晶宮

momomamama 發表於 24-4-5 00:22
    咁依家住水泉澳邨,新屋村班新移民咪個個都虛假聲明,大部分大陸都有樓嘅,肯定無申報,黎緊都繼續唔申報&# ...

如果你有足夠資料舉佢哋
    一單三千蚊

咁你就和味喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-5 00:10
    所以咪要比埋相關資料
    有名有姓有地步至可能舉報成功囉

同意呀,留自己資料之嘛,成功就有錢,唔成功又冇責任嘅,有乜所謂
    但就要花好多人力物力資源去做,點做到咁多

大宅

mymelody0701 發表於 24-4-4 23:46
    阿爸阿媽已經過咗60歲,大陸有層祖屋,唔係自己買,係阿爺啲遺產唔值錢,應該只值幾十萬,咁要不要伸報?
    ...
    我地大陸冇物業同資產喎

男爵府

畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-5 00:07
    如果租約內只得兩個60歲以上, 無其他人的話
    就可以提出豁免

得父母兩人,我一早已除名,希望可以豁免,阿爸幾十歲人好擔心

首頁
    12345...6

尾頁

跳至
    你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊