自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

變成港孩百份百係父母既責任, 我一定唔可以俾個仔咁, 好反感囉~
好似我親戚個大仔咁, 10歲仲用奶樽飲奶(我想 ), 雖然話一餐半餐啫(早晚), 但做家長嘅, 你唔沖俾佢, 我唔信佢唔飲, 如果唔飲咪算囉, 咁大個, 又唔會死
仲有...真係頂唔順, 我99仲成日問佢, 駛唔駛幫佢沖涼, 佢一定話好 , 佢有時仲主動到叫婆婆同佢沖, 好心啦...10歲仲要同佢沖涼,唔該, 放手啦!
我有次真係頂唔順, 即刻話, 如果你唔怕醜,婆婆同你沖到18歲都得

伯爵府

原帖由 heichunmum 於 10-11-17 10:09 發表
我覺得個男仔好勇,唔怕瘀,莫理背後一萬個原因,有內傷又好,個工人係個男仔自己出錢請又好,我覺得如果俾人見到自己昂床6呎仲要人地拎書包都幾無面,話之在家仲係工人同佢沖涼,出左門口都俾返少少男性尊嚴自己丫,家人俾得個工人佢 ...

乜而家d香港男仔有尊嚴ge 咩, 我成日係街見佢地同女朋友law 手袋. 我覺得好樣衰, 可能我老啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實唔止父母問題,係成個社會嘅睇法,都同以前唔同咗。

見過有嬸嬸輩街坊一臉不屑咁話個家長,要小朋友(兩三歲)自己揹書包,對佢條腰唔好,真係慘云云。

早前青衣有一名11歲男童,趕返學遇車禍喪生,記得都有家長話,點解無大人帶住。有時又有家長話,女仔尤其危險,中學都唔敢比佢自己返學。其實要幾大,自己返學先叫合理?

原帖由 小曳人 於 10-11-17 10:10 發表
我個仔N1就已經要佢自己揹書包!
咁大個人仲要搵工人跟尾攞嘢.. 無眼睇!

大宅

認同....尋日先慨嘆港童越來越多, 真係難為了老師
原帖由 大力大力 於 10-11-17 10:07 發表
變成港孩 百份百 係父母既責任!!!

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 katie0921 於 10-11-17 10:04 發表
可能諗住有個工人, 用得唔好"唗", 咪叫工人揹書包, 唔需要自己咁辛苦

嚴格呢講....都唔算係湊返學ga
只係從lift去到港鐵入口
非常同意katie講係用得唔得唗心態
因為要個工人湊返學....咁大個仔
都會比同學仔笑la

公爵府

畀面勳章

原帖由 traeh 於 10-11-17 10:36 發表

見過有嬸嬸輩街坊一臉不屑咁話個家長,要小朋友(兩三歲)自己揹書包,對佢條腰唔好,真係慘云云。

早前青衣有一名11歲男童,趕返學遇車禍喪生,記得都有家長話,點解無大人帶住 ...

係街真係好多說話聽架, 果時個仔k1人又細粒學校書包又大個, 初開學d書一次過派返黎都幾重, 咁佢放學揹住書包出黎, 中午又曬我要攞住傘咪尤得佢揹住行囉, 跟住就多說話聽"音公個書包仲大過個人" "揹得書包多腰骨唔好" 行到唔曬地方收左把傘咪幫佢攞下, 同個仔講明實在太重先幫佢輪流攞下, 又有說話聽 "e家d細佬真幸福有亞媽工人攞書包..." 如果聽佢地講, 真係玩c

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

絕對係家長責任, 咁大個仲要人幫佢拎書包, 真係幾失禮吓. 依家既家長真係太溺愛小朋友, 愛佢等於害佢.

大宅

原帖由 大力大力 於 2010-11-17 10:08 發表

甘想就一害左自己仔女!!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 traeh 於 10-11-17 10:36 發表

早前青衣有一名11歲男童,趕返學遇車禍喪生,記得都有家長話,點解無大人帶住 ...

冇錯架....其實都係社會問題
我有好多時睇d新聞....1x歲....都叫獨留家中喎
有時小朋友大大下....可能唔多願意同屋企人去飲茶架la
唔去飲茶咪叫佢留係屋企囉.....其它人就出咗去飲茶...咁係唔係都叫獨留家中呢???

大宅

好媽媽勳章

我唔認同,反而因為我懶,所以我教識小朋友自己做,之後我就可以做少一份

原帖由 heichunmum 於 10-11-17 10:40 發表
根本而家d父母以為咁係愛佢,聽過好多父母都話:咁佢唔想拎無辦法,佢唔想食無辦法,根本係自己(父母)懶,唔願教,唔狠心迫自己小朋友獨立,個細路扭兩扭,佢地怕煩又:好啦好啦,由佢啦,所以根本百分百係父母責任! ...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 katie0921 於 10-11-17 10:04 發表
可能諗住有個工人, 用得唔好"唗", 咪叫工人揹書包, 唔需要自己咁辛苦

諗到第時個男仔返工既時候.....

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

原帖由 hothot 於 10-11-17 10:55 發表
我唔認同,反而因為我懶,所以我教識小朋友自己做,之後我就可以做少一份

絕對係家長責任.

但我都同意,因為我懶,所以我教識小朋友自己做,之後我就可以做少一份

水晶宮

原帖由 大力大力 於 10-11-17 10:07 發表
變成港孩 百份百 係父母既責任!!!

我幾同意...我明白父母天生係會對自己仔女有一份'自疚感',咩都想俾最好佢地,唔想忽略仔女既童年快樂...但真係太服侍周到又過份遷就,真係會愛佢變成害佢.

曾經試過有朋友個仔成日係咪都高八度尖叫,結果連朋友D隔離鄰舍都厭惡佢地,一見佢地打開木門(淨閂鐵閘),就要求我朋友閂門同埋叫佢叫個仔唔好再大聲尖叫(真係好大聲好響又勁刺耳,仲要唔係一兩下嗰隻,係超長聲連環密集式嗰隻)...咁朋友惟有閂埋木門囉,但佢囝D尖叫聲真係太勁,根本木門加鐵閘都減低唔到D尖叫聲浪,,,

我示意叫佢認真要教囝囝減少尖叫(真係要阻止囉...我自己聽佢仔狂叫,我都頭同耳仔都好痛),點知我朋友答咗句:"咁佢要尖叫都無法架!唔通我UM住佢把口唔俾佢叫咩~" 我當堂無言,但我心諗,就係要阻止個仔再咁任意尖叫,UM住個仔把口都要架!個囝又唔係B,都成三歲人仔啦...

同埋有時'愛的教育'既意思並唔係要你'唔可以令仔女唔高興'或者一定要溫柔對待佢、順哂佢地意...你始終係父母,嗰個始終係你D仔女,無得話佢地係咁就無法囉!咁都對仔女無法,咁仔女仲受邊個教仲肯聽邊個講野?

有次响FB分享,有個教會老一輩既教友太太都講,教養仔女真係無可能下下合仔女心意囉!無錯係,我地細個當然最唔想就係亞媽亞爸鬧我地罰我地,邊有人鐘意俾人鬧同罰架,但唔鐘意唔代表嗰D一定唔可以用落自己仔女身上囉...總之個心係真心愛仔女係真心想教好佢地既,我覺得好多時狠心都要架喇.唔可以下下都心軟同仔女妥協.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

第時返工,記住叫佢帶埋工人啊...一陣有d粗勞小小既工作,都有人幫下手

水晶宮

原帖由 hothot 於 10-11-17 10:55 發表

係啦,反而父母適當地响某D方面自己懶下,下下都叫仔女自己DIY做,咁樣仔女反而學到更多! 我基本上當我仔好似工人咁駛,我要飲水時就叫個仔幫我斟水飲,開飯時又會叫個仔執枱抹枱同幫手拎飯餸餐具出廳擺好,,,食完飯就叫佢幫手收碗抹枱... 真係好方便架~!出街買野又俾哂個仔拎...(明恰佢...哈哈)...至少個仔無得响呢方面自己旨意人地幫,永遠都係自己黎同佢自己幫人做,我覺得OK架.

食飯嗰度,如果個囝玩偏食甚至唔食,真係唔會迫佢,我只會同佢講一句,佢呢餐唔食就唔可以之後走黎話要買野食醫肚,要食就只可以等下一餐正餐至可以食...食飯啫,無謂當佢好似大爺咁求佢咁求佢開口食囉...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都好鬼憎男人幫女人攞手袋, 但係成日見到呢種女人既表情都係好似好自豪咁
你咁諗一d都唔關老唔老事, 因為我做女果陣已經覺得呢個行為好核突.

原帖由 wensi 於 10-11-17 10:32 發表

乜而家d香港男仔有尊嚴ge 咩, 我成日係街見佢地同女朋友law 手袋. 我覺得好樣衰, 可能我老啦!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

港孩一定係父母的責任,無得推卸,只要自己堅持,又唔係要佢做危險的事,只係一些個人行為及品德的教育,「國有國法,家有家規」,就算三姑六婆點講,我都唔理。
以前去一個親戚到,有親戚話我太嚴,話佢只係小朋友,唔使咁嚴,由得佢,但我無理佢,我又唔係打個仔,又唔係罵佢,其實只係吃飯時唔比佢走來走去,要坐定定,唔比佢同人爭嘢玩,一爭就唔準玩,因為其他的小朋友可以,而我唔比,就覺得我嚴。

侯爵府

2018復活節勳章

If a family is really rich, then they can AFFORD to have their son be a 少爺. Rich people do not even take the MTR, they have nice cars and hire drivers. Some people never wash their hair or cut their finger/toe nails at home. They go to the salon a few times a week and have people do that for them. Well, that is their money and that is their choice.

However, being able to afford to hire a helper is really nothing close to being "rich". So do not act like it is a big deal, and allow children to behave like they are rich families children.

I think this is something psychological. A lot of average families are not even close to being successful at work. They can afford a helper so they want to be treated like kings and queens at home. These people also tend to spoil their kids by asking the helper to do everything for them. This is they only way that they can feel good and get back the "confidence".

Good luck to them. Really wish that their financial status is forever OK. I cannot imagine how sad their kids would be if one day they can no longer afford a helper.

公爵府

原帖由 noodles9112002 於 10-11-17 10:51 發表

係街真係好多說話聽架, 果時個仔k1人又細粒學校書包又大個, 初開學d書一次過派返黎都幾重, 咁佢放學揹住書包出黎, 中午又曬我要攞住傘咪尤得佢揹住行囉, 跟住就多說話聽"音公個書包仲大過個人" "揹得書包多腰骨唔好 ...

講開揹書包, 如果唔重就由得小朋友揹, 太重真係唔好喇....
我隔離屋個小朋友今年讀一年班, 佢就係 k1 至 k3 都自己揹書包, 亞爸亞媽話要佢獨立, 搞到脊骨彎咗, 做物理治療同推拿都唔得, 要做手術...佢亞媽同我講, 好後悔一味要個囡自己揹書包, 咁細個就做手術, 真陰公...

首頁

尾頁

跳至