懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

引用:我生兩個都係余醫生接生,講真我好滿意,今次

原帖由 HappyDay2008 於 12-09-06 發表
我生兩個都係余醫生接生,講真我好滿意,今次事件仍在調查中未定案,可能係其他原因令BB腦出血,根本唔係接生時 ...
再一次請各位準媽媽泠靜,不要自亂陣腳,若有concerns,應好好同家人和醫生商量。

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

畀面勳章

HappyDay2008 發表於 12-9-6 14:12
我生兩個都係余醫生接生,講真我好滿意,今次事件仍在調查中未定案,可能係其他原因令BB腦出血,根本唔係接生時 ...
同意,非常奇怪很多人對余醫生突然180度轉變

我相信之後仁安和各醫生會更加小心

大宅

引用:Quote:HappyDay2008+發表於+12-9-6+14:12+

原帖由 LeeJason 於 12-09-06 發表
同意,非常奇怪很多人對余醫生突然180度轉變

我相信之後仁安和各醫生會更加小心
我會繼續搵番余醫生,事實上佢已經係一個好有經驗,好好的一個醫生,就如我先生說,之前睇過幾個婦科,最後都係覺余醫生係最好。大家加油!希望大家順順利利!

NANAAU  yes!希望大家順利  發表於 12-9-6 14:47

別墅

入得呢個網都係有所 concern 先會入黎睇/ 留言.

講真擔心實有的, 少不免, 但既然已經book 左留左床位, 謹由呢件不幸事件而轉醫生實在太過衝動.
我同老公即時商量.. 大家都係有擔 心 但亦明白擔心唔黎, 不幸的事都由太多唔同因素組成... 好難去解釋or避開晒.

我book 左係12月24日開刀呀.

水晶宮

想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

我今年一月dr.yu開刀,由有左到產後檢查都係看距,老實的說,唔敢講距好到不得了,但我好記得入手術室之前我一直好驚,直到dr.yu入來,距拍拍我隻腳,再鼓勵我,我真係唔驚。距比到好大信心我同老公,我仲話如果再生都一定要搵距。發生今次呢件事,我都好驚訝,好希望事情盡快水落石出,dr.yu無事,咁多位凖媽媽都可以放心等bb出世。

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

複式洋房

我對呢位余e生實在一D好感都冇,好記得當日我一推開度門,只見佢成頭烟(係忙到成頭烟),Checking好求其,幫我抽血痛到不得了,仲搞到我成隻手瘀哂,原來佢拮穿左我條血管 後來我揾過另一位e生幫我生。實在怕左佢!!!

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

別墅

回覆 fattybb 的帖子

我出年二月都係揾余醫生接生, 今早接到屋企人電話, 睇咗新聞後, 都無想過轉醫生, 一來事件未查清楚, 二來我幾個朋友咁啱都係揾余醫生, 佢哋都好滿意, 仲話開刀時, 會檢查埋有無其他問題, 如果發現有cyst 會順手做埋。我相信佢既專業, 亦相信仁安醫院及醫生經過今次事件後, 以後會更加小心處理。

不要太擔心, 影響情緒, 哩個時候應該聽多啲音樂, 做個快樂媽咪, 開開心心迎接小生命來臨

洋房

唉, 唔好比動新聞誤導啦...
我睇完動新聞睇再睇內文已經係兩回事. 睇多D其它報好D.
DR.YU 係好醫生, 唔使驚. 但果位兒科醫生好似有D問題.

大宅

無錯,之前一向好評,而家突然多咗差評,我哋大家本來開心迎接bb但搞到擔心,我冇時間再膽心,因要準備迎接BB,希望唔好製造恐慌,事件中嘅朋友都叫我哋定啲先,亦希望事件中BB快啲冇事同父母圓圓!一齊加油!

大宅

引用:無錯,之前一向好評,而家突然多咗差評,我

原帖由 littlesweetie11 於 12-09-06 發表
無錯,之前一向好評,而家突然多咗差評,我哋大家本來開心迎接bb但搞到擔心,我冇時間再膽心,因要準備迎接 ...
我同意,我揾余医生12月生,一直都覺得佢唔錯,之前問左人囗碑都ok. 件事又未清楚交代,有d報紙好有誇大成份.我都無諗住轉醫生.希望個個產婦同bb都平平安安,健健康康!

男爵府

回覆:adayy 的帖子

睇到呢件事我都好難過!衷心希望bb一家盡快康復,取得公道!希望bb媽媽唔好太傷心,要注意自己身子,好快一定有個健康寶寶!加油!!!

大宅

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

http://news.sina.com.hk/news/3/1/1/2763815/1.html

其實睇番報導,話由產鉗做成咁嚴重嘅創傷,機會係好微。我自己開過兩刀,而家先知原來剖腹都會用產鉗,仲要好普遍使用。其實bb父母都質疑如果真係產鉗做成,點解bb無表面傷痕?係咪bb父母都覺得有其他失誤而導致bb腦出血而唔係剖腹產用產鉗做成呢?其實唔係好明點解余醫生又話bb傷勢可以"當"係佢做成,咁勇攪晒上身!anyway, 都希望快d查個究竟,俾bb父母一個交代,希望bb快d好番,大步欖過!

男爵府

回覆:fattybb 的帖子

因為余係仁安婦產主管,佢要維護醫院,所以佢咁勇囉!

別墅

回覆:想問吓有幾多JM依家睇緊余啟文? 嚟緊會繼續搵佢順產或開刀嗎?

我兩個囝都係余醫生接生,我同老公都覺得佢講嘢好保守,唔會是但講的,佢話"當"佢做成??

大宅

引用:我兩個囝都係余醫生接生,我同老公都覺得佢

原帖由 babyakambm 於 12-09-07 發表
我兩個囝都係余醫生接生,我同老公都覺得佢講嘢好保守,唔會是但講的,佢話"當"佢做成??

...
係呀!你有無睇我quote篇報導...我自己都接觸余醫生好多次..我都覺得佢係嗰種..好肯定先會講嘅人。唔明點解佢要咁講!

子爵府

他是親口這樣說的

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

水晶宮

引用:他是親口這樣說的

原帖由 adayy 於 12-09-07 發表
他是親口這樣說的
都係果句啦,唔好淨係quote一句話出來,咁樣好唔客觀。要quote就出曬整個對話。我唔係幫dr.yu,只係作為旁觀者,現在只看到單方面的說法,唔公平。

大宅

引用:他是親口這樣說的 +

原帖由 adayy 於 12-09-07 發表
他是親口這樣說的
我都相信係佢有咁講,只不過正如報導講,產鉗做成咁大創傷好罕見,仲要bb父母都質疑點解bb無表面傷痕?究竟係咪真係產鉗做成,定有其他原因?我只係唔明話晒佢都係出名嘅醫生,未查清楚就話當係自己做成,佢應該好清楚一出街對佢影響有幾大,反而我覺得兒科有可能真係斷錯症,但so far醫生又好似無出嚟講d咩!
Btw, 我覺得院方未必想隱瞞d咩先建議返公家醫院,因為一去到公立,一check就知咩事,佢地仲點暪?好大可能而係佢地真係搞唔掂,又怕係自己醫院出咗咩事,咪要搵公家醫院幫手。因為無論設施經驗一定係公立好過私立。
我之前有親人有事入咗私院又係差d連命都無,因為私院醫生根本find out唔到佢咩病發生咩事,急急腳搵白車將我親人轉去公家急救,好在一去到即時做晒檢查find out到係唔知中咗咩毒,對症下藥先無事。
無論如何希望你朋友bb吉人天相!

首頁
12345...7

尾頁

跳至