2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

加油啦....試下去睇劉醫生...
我BB都一樣5個月,照到條腸白....
唐氏風險高左...未知係咪感染到細菌或者弓形虫..
E+等政府醫生幫我抽血睇下點...
我都有想過去DR LAU 再照一次...等睇埋明天見政府醫生睇下佢點講先

大宅

引用:唔洗唔要呀?+我老公都有心漏架,一出世個心

原帖由 earthayan19 於 12-11-08 發表
唔洗唔要呀? 我老公都有心漏架,一出世個心仲停過十幾秒,宜家一樣龍精虎猛啊~~BB都成5個月,宜家唔要佢好 ...
尋晚問返我老公,原來佢個心唔止一個窿,係有4個窿添。補心漏個手術係佢11個月大果時做,就係果時做完手術無耐個心就停左十幾秒,醫生都以為手術失敗了,後尾咪一樣無事,生存到宜家。我老公同我一樣88年出世,廿幾年前補4個窿都無事,事至今日科技咁發達補一個窿都唔得?? 我唔明點解d醫生會叫你決定要唔要個B囉,除非個窿係個心臟好重要既位置??

大宅

回覆 earthayan19 的帖子

我個人覺得要唔要做BB都係由返BB的父母個決定會好啲。
雖然你地兩個CASE都係有心漏…但當中可能有唔同的因素影響到醫生的專業判斷。

我覺得最好係問多一、兩個專科醫生的意見去幫自己做決定。
決定要養育一個小朋友係好有大COMMITMENT。
要決定生一個先天有缺憾的小朋友,更加要無比的決心、耐心、精神同時間。
支持你做的任何決定,加油!

大宅

回覆 kylie852 的帖子

我上一胎都有你同樣的情況。最終抽羊水、抽了血,做曬可以做的檢查都找不到腸白的原因。
BB最後順利出世亦無大問題。
希望你BB都無事平安喇。

大宅

敗家女王 發表於 12-11-9 10:12

我上一胎都有你同樣的情況。最終抽羊水、抽了血,做曬可以做的檢查都找不到腸白的原 ...
我想請問下,21就22w佢都肯幫你抽胎水嗎?

大宅

我兩年前都係22週左右政府幫我做抽胎水。大約第三日左右會有第一個快的報告。佢係抽其中幾抽易出問題的染色體對咗先。要大約2星期先有FULL REPORT。

但都幫到我們在24週前做決定了。(因已決定不要唐氏BB, 太大責任了…)

大宅

敗家女王 發表於 12-11-9 12:36

岩岩睇左政府,因為我係加入助產士,姑娘話都常見呢個情況,如果係唐氏寶寶,結構會照唔到鼻骨,話我基率都係低,但都將我個案比醫生睇(佢話今日個醫生係權威醫生)
之後叫我等見醫生,但最尾醫生無見到我,因為話好常見同埋無咩危險,就叫姑娘安排抽血,下個星期再照超聲波,但佢無幫我抽胎水,甘驚唔驚唔準?洗唔洗再搵其他醫生照?

別墅

多謝各位關心............
瑪麗醫生話BB有先天牲橫隔膜小腸氣, 要一出世就要做手術, 將腸放番下面, 心臟推去左邊, 跟住再係橫隔膜補番個洞, 不過小朋友有可能只有右邊肺功能, 左邊肺就弱好多.
我想問有無朋友的朋友有這樣case呀. 他們現在的小朋友又過得甚樣呢???
健康好嗎?????
Thanks..............

首頁

尾頁

跳至