自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

西瓜包 發表於 22-9-18 11:03
後續,自此感覺,你係大陸千奇冇有病,真係砍到你成頸血,冇事你可能覺得大灣區生活好(老實講我唔覺得有 ...
香港收你2—3萬大陸收你1.2萬叫做砍到你成頸血?
識分大細嗎?

你講整牙我又分享吓,
封關前我個個星期兩邊走的,
香港做植牙收$3萬幾一隻大陸的正規牙醫院$1萬幾一隻,
我共做兩隻用了3年,
非常之滿意。

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 22-9-21 21:06
台灣省啲名嘴日日話大陸冇水冇電冇糧食,大把人信
有D 台灣人及香港黃人,會覺得祖國仍然好似係80年代

男爵府

-Johnnywalker- 發表於 22-9-23 01:27
香港收你2—3萬大陸收你1.2萬叫做砍到你成頸血?
識分大細嗎?

你自己滿意就好啦。

我個人會比2-3萬係香港值過大陸囉,而且技術嘅問題,你有勇氣全麻剝牙我冇囉香港牙醫全世界排名第二比我有信心啲

男爵府

西瓜包 發表於 22-9-23 10:34
你自己滿意就好啦。

我個人會比2-3萬係香港值過大陸囉,而且技術嘅問題,你有勇氣全麻剝牙我冇囉 ...

你講個人信心問題就make sense d,
之前講收錢平的一方叫做「比人砍到一頸血」我就懷疑你智力有問題囉

男爵府

西瓜包 發表於 22-9-18 10:48
你講嘅同我真身體會一樣呀,上年住咗深圳差唔多一年,深切體會同香港差太遠啦,硬件的高樓大廈同綱購什麼 ...
咁匪疑所思你又會住深圳差唔多一年嘅?
唔係為工作吓蔴?
比啲骨氣剪咗回鄉卡啦。
別一邊就人民幣真香一邊就話大陸呢啲唔得果啲唔得。

水晶宮

西瓜包 發表於 22-9-23 10:34
你自己滿意就好啦。

我個人會比2-3萬係香港值過大陸囉,而且技術嘅問題,你有勇氣全麻剝牙我冇囉 ...

其實你咁無信心又點會去大陸睇牙問價既?其實有需要香港都會全麻剝牙架, 我試過香港半麻剝一隻有倒勾的智慧齒,成個鐘又刀又鑿再扯左好耐都唔甩,感覺到牙骹都扯埋一邊,全程mark大口個驚到手腳麻痺僵硬咗好耐,知道咁辛苦寧願全麻

子爵府

回覆樓主:

其實呢,唔少人對大陸人或大陸地方都比較負面,我唔打算去改變人哋嘅睇法。不過諗番轉頭,香港人係咪又好文明有禮,街道嘅整潔度,食肆嘅衛生又如何呢。

三日唔埋兩日就街頭MMA, 公廁嘅污糟程度有目共睹,滅鼠成效又唔理想,曱甴屋東張播唔少,老鼠頭意粉相信都幾難忘。
我都係土生土長香港人,唔係想踩香港或者幫大陸,七百幾萬人生活緊嘅國際金融中心尚且如此,如何能要求一個十幾億人嘅大國去達到人人文明,樣樣美好呢。

男爵府

小小馬奇朵 發表於 22-9-23 15:39
其實呢,唔少人對大陸人或大陸地方都比較負面,我唔打算去改變人哋嘅睇法。不過諗番轉頭,香港人係咪又好文 ...

改變唔到大部份人,但可以改變身邊人,
或者網上面見到,就分享吓.
中國確實進步好大,先進。

大宅

回覆 gogogodee 的帖子

太好分享多d,我2019年中山買左樓早兩日網上買埋車位,都係計劃退休返去住,但已經有近3年冇返過去,唔知變成點。

男爵府

最近youtube好多,中山嘅香港人分享

https://youtu.be/rvFw_ih17cU
滾熱辣,2個鐘頭前

禁止訪問

男爵府

題外話:

熊貓速匯,
今早開始,又可以匯款比,自己國內戶口(回鄉卡)

首頁

尾頁

跳至