自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlefunpig 發表於 22-11-14 03:50
就係大大咬落去
唔洗驚個仔洗咁多響第二個女人身上麻
最好搵到啲要女仔倒貼埋請個寶貝仔

銀行儲錢都有息收,我唔信交俾呀媽儲呢套,如果靠呀媽管先儲到錢,小學生都不如

別墅

ivycwl 發表於 22-11-14 08:51
其實我覺得bk都好多。

我啱啱見到BK原來成立咗咁多年 , 即係以前玩落嘅女人好多都上咗年紀, 唔怪之得個價值觀,有啲出入。

水晶宮

我就係徹底要終止呢場惡性循環嘅夾心中年,自己父母早生我,未夠二十打工養佢哋,同c6結婚後,繼續各自拎家用俾四大,個女出世養埋佢,簡直就係赤貧生活,直至變成三大,二大⋯⋯個女又大個啲,我哋收入變成儲退休金,而家下一代畢業返工,鬆動少少喇,都唔敢豪食豪使。有冇嘢留低俾女,我同C6都埋單後,有剩咪佢囉,點知醫療費要幾多呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

別墅

ChaBean 發表於 22-11-14 09:19
銀行儲錢都有息收,我唔信交俾呀媽儲呢套,如果靠呀媽管先儲到錢,小學生都不如
...

白痴冇自理能力咪交比阿媽囉
媽媽我要飲奶奶
咁大個人儲錢落阿媽度,除非阿媽係投資高手另計。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fatgirlfat 發表於 22-11-14 04:31
呢類父母只會無限放大自己點偉大,以前點窮點慳。。。但年代唔同,年輕人初出社會,置裝,社交,聚會野野 ...

養黎為養老果D
邊度係真心錫個仔
富養都算, 你想拎返當年投資落去既錢做回報
公屋FTM 窮養個仔之後又大大啖咬果D先不知所謂
細時靠父母, 大左靠老公, 老左靠仔女
一生都係靠人養

子爵府

ChaBean 發表於 22-11-14 09:19
...

以為交俾亞媽儲係幫個仔, 其實係害緊佢, 一係攪到佢追唔到女, 一係為左結婚攪到周身債, 仔都唔敢生. 以為咁樣會著數左, 唔駛蝕俾人, 最終受番咪係男家自己.
女人千其唔好咁傻, 已為出錢出力係唔港女, 俾人當傻仔都唔知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-11-14 06:38
我父母是咁。
唔知你父母拎幾多啦
我有個朋友, 出到黎做野, 算係專業人士,
勁慳, 成日話無錢, OT 搭的士都唔搭果,
想搬出黎又話無錢, 以佢份人工一定可以慳慳地,
一問先知原來佢一出黎做野俾大部份人工呀媽
只拎零用錢, 所以成日都無錢無錢
我覺得佢好慘果時, 唔知佢結婚佢呀媽有無俾返佢
不過佢就好好彩, 嫁到個算家境唔錯既男仔,
有一層物業俾男仔結婚住, 唔洗同6299一齊住
仲可以賣左佢換大屋, 生多個仔女
如果佢又唔好彩遇D大大咬既6299
大家既人生都會艱辛好多
租樓/養仔/請工人樣樣都係錢

翡翠宮

gallygally 發表於 22-11-14 09:59
以為交俾亞媽儲係幫個仔, 其實係害緊佢, 一係攪到佢追唔到女, 一係為左結婚攪到周身債, 仔都唔敢生. 以 ...
所謂"幫個仔/女儲錢", 唔係幫, 只係父母施展另類既控制欲響仔女身上

大大啖咬黎自用既, 仲要仔份人工黎供樓果類, 本身都有問題多,
本身窮/ 理財有問題先會要下一代出身去幫自己繼續供樓
正常仔未出世就買樓, 生多一個時換樓, 樓就越供越平, 點會供要下一代幫手
要父母幾咁不濟先同仔女住成20年都未供完第一層自住樓....
呢D仲影響埋下一代既價值觀, 覺得自己響度住幫手供樓係應份.....

伯爵府

想生BB熱投

比一半家用
點儲$結婚, 要搵富家女先得

子爵府

littlefunpig 發表於 22-11-14 10:01
唔知你父母拎幾多啦
我有個朋友, 出到黎做野, 算係專業人士,
勁慳, 成日話無錢, OT 搭的士都唔搭果,

當你在百貨公司見到那些豪買豪搶,豪華旅行團,跳廣場舞的亞媽,無返工,你覺得他們的錢那裡來?
就算呃人話投資有道,咁投資的錢又那裡來?

子爵府

Huuu 發表於 22-11-8 18:50
https://beauty.ulifestyle.com.hk/girlstalk/love/24531/27%E6%AD%B2%E6%B8%AF%E7%94%B7%E6%9C%88%E5%85%A ...

人地亞媽就係刻意只留萬五蚊比俗仔,一個仙都唔益個女仔。

翡翠宮

萍pig 發表於 22-11-14 11:16
人地亞媽就係刻意只留萬五蚊比俗仔,一個仙都唔益個女仔。
keep住仔女大部份人工, 唔係正常家用/病要用果類的話
一係本身財政問題,
二係心理有問題, 出身繼續控制仔女, 唔想將來蝕俾對家

別墅

萍pig 發表於 22-11-14 11:01
當你在百貨公司見到那些豪買豪搶,豪華旅行團,跳廣場舞的亞媽,無返工,你覺得他們的錢那裡來?
就算呃人 ...

又係喎

別墅

miniyan 發表於 22-11-14 10:15
比一半家用
點儲$結婚, 要搵富家女先得

搵就得咩人哋要佢個仔先得㗎,咬老軟你估女家好有面呀, 貼床 嫁女
好現實,平時新聞網上都睇唔少
女人嫁入豪門多還是男人做駙馬 比例多 有幾多個好似X嘉穎咁呀 咪搵下, ok嘅冇問題佢哋一定得

男爵府

littlefunpig 發表於 22-11-14 11:34
keep住仔女大部份人工, 唔係正常家用/病要用果類的話
一係本身財政問題,
二係心理有問題, 出身繼續控制仔 ...

當結婚買樓需要用錢,叫奶奶攞返,呢類奶奶就算肯攞得出,都只會覺得自己嘅錢幫緊新抱,唔會覺得舊錢原本屬於個仔,一鬧交就會講:當年我資助左你地30萬呀……
我有仔有女,都接受唔到女嫁呢d家庭,更唔會同個仔keep錢

翡翠宮

ChaBean 發表於 22-11-14 11:46

當結婚買樓需要用錢,叫奶奶攞返,呢類奶奶就算肯攞得出, ...

可能拎之前, 都要個女仔肯同呀仔捱M記茶記AA, 拍拖行山行公園,去大陸旅行AA
呢類奶奶先會皇恩浩蕩、拎番呀仔舊錢出黎俾佢結婚買樓用
然後就周圍唱/ 同新抱講, 自己拎左幾多幾多錢出黎同呀仔娶新抱
當然之前10幾年同呀仔keep起既就隻字不提/輕描淡寫/
或者沾沾自喜, 就將功勞歸於自己, "唔係幫佢儲起老婆本, 一陣拍拖亂咁fing曬D 錢去旅行請街外女仔, 點會咁快結婚娶老婆同買樓!?"
呢類都係唔想益街外人, 入左門老婆就係自己人, 益得過, 可以放錢啦

我唔keep個女既錢, 真係唔想佢遇到呢D被呀媽keep起曬D錢既男仔拍拖
變相要我個女要貼/捱到入門為止先有機會唔洗繼續貼

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

koko3333 發表於 22-11-14 08:46
係佢哋仲喺度自high, 其實啲仔可能喺背後鬧q佢哋唔知啫,睇下高登嗰邊叫佢哋快啲呀,係要整到個仔寒寒酸 ...

事實我係個仔唔想出世添啦
大佬 規定住份糧野野比1半。。。好無動力囉,自願比另外一件事(即係手頭上鬆d時未比多d囉)
得15K 扣完MPF得返幾多?
返工坐車 早餐 食飯 3000~4000
放假睇場戲食埋飯都300~400 一次掛(唔通叫朋友野野食麥仔?)
交下保費 電話費
朋友生日聚會下又要夾下錢
溝下女又要錢(請人飲杯珍奶都要錢啦)
仲有喎 父母生日 母親父親節又屈多你幾舊做利是加上食餐好既你比。。。
真係仲儲得幾多。。。(唔係無,係離結婚好Q遠)

大宅

koko3333 發表於 22-11-13 15:05

大把人環境仲好, 我只係覺得 關乎男女結婚嘅嘢至小經濟 ...
你都係低層次嘅人,寫d野好刻薄,什麼撳鐘仔,你當d男仔係乜。還是你比人撳開?

別墅

肥tam 發表於 22-11-14 18:36
你都係低層次嘅人,寫d野好刻薄,什麼撳鐘仔,你當d男仔係乜。還是你比人撳開?
...

首頁

尾頁

跳至