自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

其實有幾多老師受過訓練懂得照顧這些小朋友?一班幾拾人都幾難handle,再加幾個這些小朋友,就難上難,我覺得老師未必懂得照顧是正常,但連愛心冇就差D。怪就怪提出融合教育那些白痴官員。

1bear1dream  Agree  發表於 14-3-1 23:07

禁止訪問

回覆:好吾好投訴個班主任?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

ansonisme 發表於 14-3-1 19:16
我提議..face to face去,唔好寫信, 咁先會有真正交流.
只要你管著" 幫囝囝"心態,而唔係用"投訴"心態去面對 ...

agree. Face to face is much better!

大宅

引用:一句到尾,學校唔適合你小朋友+面對SEN學生

原帖由 小倩 於 14-03-01 發表
一句到尾,學校唔適合你小朋友
面對SEN學生,普通學校未必懂得處理/有足夠支援配套
可以向教育 ...
oh thank you, 我星期一打去問下先

伯爵府

引用:話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主

原帖由 josephbaba 於 14-03-01 發表
話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
覺得而家d老師講野好似唔洗過濾咁,夠膽死話我姨生仔白痴,嬲到我吖,我兒生仔成績同性格唔差,讀band1學校全級三十幾,係純品學生,居然用底能白痴形容

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

josephbaba 發表於 14-3-1 18:31
話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主任全程只係話我小朋友有幾差差差,成績差上課不尊心等等,係咁迫 ...
如果小朋友咁既情況,真係仲可以讀主流小學?
入學前,你無同佢做一份小一入學評估?
其實,學校家下好明顯係唔知點處理你呢位sen既小朋友,何必仲留低呢?

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

唔會投訴老師,但下次家長日我會不出席,始終都係小一,因為有d家長日真係冇意思,我都會不出席。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 josephbaba 的帖子

唔好衝動, 投訴左小朋友可能仲慘!

大宅

引用:Quote:原帖由+ansonisme+於+14-03-01+發表

多謝你既意見,那我試試寫—封信比老師detail d 寫出小朋友既情況,睇下老師有咩方法及建議吧,也多謝大家 ...
其實個位老師教咩科架?如果你係教書應該都知道,語言遲緩呢d 真係唔到其他科老師去做d 乜黎幫助,就算語文科老師,都冇乜可能就一個小朋友轉教淺d 既野。不如你寫清楚有邊幾方面想有人幫助,例如想每日放學前班主任睇下有冇寫漏家課,但我估計只係會refer 去負責sen 既老師。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chowqv 發表於 14-3-1 20:07
如果小朋友咁既情況,真係仲可以讀主流小學?
入學前,你無同佢做一份小一入學評估?
其實,學校家下好明顯 ...

智力無問題就去主流, 我仔仲堅過樓主果個都係讀主流

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 14-3-1 22:04
智力無問題就去主流, 我仔仲堅過樓主果個都係讀主流
讀主流無問題,不過入學前要同學校有足夠溝通,起碼新既班主任一定要知小朋友咩事。
我個仔派左學校,我已經cher住果社工,校長,交埋份入學評估;
有體驗課程,一定去上。

不知所謂的乙陸!!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實有幾多老師受過訓練懂得照顧這些小朋友

原帖由 jellyfish1989 於 14-03-01 發表
其實有幾多老師受過訓練懂得照顧這些小朋友?一班幾拾人都幾難handle,再加幾個這些小朋友,就難上難,我覺 ...
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/index.php

小學概覽中,每間學校都要列出接受過特殊教育培訓的老師比例

珍珠宮

帶小朋友一齊入去見班主任已經好大傷害。
呢樣應該同校長反映,唔應該叫小朋友一齊見。
唔只係針對班主任,而係呢個安排係嚴重錯誤。
而家係家長日,唔係審判日。

洋蔥頭媽咪  唔係窩,家長日拎成績表一般都係家長、學生一齊見,我仔小學、中學都一齊架  發表於 14-3-2 13:19

伯爵府

引用:話説家長日,家長要同小孩一同出席,個班主

因為政府無專幫小朋友,有這種病的支援或學校。

珍珠宮

引用:唔會投訴老師,但下次家長日我會不出席,始

原帖由 liuliu 於 14-03-01 發表
唔會投訴老師,但下次家長日我會不出席,始終都係小一,因為有d家長日真係冇意思,我都會不出席。

...
比著我,我下次唔帶細路入去

珍珠宮

其實你點解唔當場問佢?

大宅

引用:Quote:原帖由+jellyfish1989+於+14-03-01+

原帖由 小倩 於 14-03-01 發表
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/index.php

小學概覽中,每間學校都要列出接受過特殊教育培訓的老師比例
老實講,呢d 數字唔可靠
一來官方冇話點為之受過呢d 訓練,上一個鐘頭workshop 可以係訓練,讀個educational psychology master 又可以係訓練。
二來係邊方面既sen 呢? 語障學障已經唔同,仲有好多adhd add 自閉症聽障視障等等。我做過一d好多sen 學生既學校,根本香港學校得好少呢方面支援

男爵府

josephbaba 發表於 14-3-1 18:31

我大女小學家長日學生吾使出席, 如果樓主個教師咁同我講我都會吾開心, 問題係個老師知吾知你個仔有呢個語言遲緩......, 你入小一開學前有沒有主動同老師說小孩有呢個情況(我知道有好多媽咪都好介意吾比學校知道自己個小孩有呢d問題), 如學校知道應會加緊留意個學生, 因為我姨生都係咁有語言問題有同老師講的.樓主同埋選小學應該簡d學校教師有特殊教育培訓比例較高d小學.

翡翠宮

投訴完,會有另一位老師安慰你話會注意,然後你小朋友返學就慘喇

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

我會當場認真問佢講夠未,禁我會當住小朋友面前數返佢幾不知所謂,小朋友有發展障礙,係進度同自控會同本身年齡接唔倒軌,作為班主任先理解,後體諒,再施教,責無旁貸,相反,用當面指責,語氣唾罵,是極不溫和同古老做法,唔讀就罷!樓主我講出我既想法,不是叫你這樣做,人人有所不同,不過,班主任禁做確實踐踏左孩子既自尊,況且根本幫助不到個小朋友

首頁
12345...6

尾頁

跳至