少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

同女女將心比心來溝通,盡量減輕佢既傷心程度咯,可以搵D正面嘅例子同佢分析,真係兩個人有緣分,將來都會遇見,等大家都變得更好更有能力照顧對方嘅時候相遇,就係Happy ending。呢段分开嘅时间咪当考验吓个男仔真心咯。

男爵府

熱血勳章

回覆:為了學業,迫他們掉低這份愛

仔的家長堅持要他完成中六,現在仍未揾到學校收!一家都在困擾!仔現正是學習訓練自己AQ的好時刻!點樣去應付家人,感情,學業/事業,環境迫他向前行,無得停,無退路。其實個天對他不薄,太平坦的路,很得太舒服,他日怎經得起風浪,我這外人只可給他精神上支持,給他吐吐氣,走出呢刻的困局又是另一片海濶天空

男爵府

熱血勳章

真心想他生性,男人要勇於承擔,揾出路,戀情堅持與否已不是重點了

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-8-27 14:05
仔的家長堅持要他完成中六,現在仍未揾到學校收!一家都在困擾!仔現正是學習訓練自己AQ的好時刻!點樣去應 ...
不是說如肯放棄感情便可以重新收讀嗎?為何學校出爾反爾?

mother904  X 2  發表於 14-8-27 20:06

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

熱血勳章

起初學校要求他要分手,待暑假重新申請入學,點知比老師撞到他仍在拍拖,所以學校吾收!他家人要求我女離開他,希望學校能收番!其實咁耐她點話個仔都吾聽,個仔堅持吾分手,今回他媽無法子找我相量,求我幫忙拆散他們!

男爵府

熱血勳章

仔應為拍拖和讀書係兩回事,而校方執著的是他不守承諾,唉!

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-8-28 01:02
仔應為拍拖和讀書係兩回事,而校方執著的是他不守承諾,唉!

唉!校方有點太天真了,今天拆散這對,難保有天他又同另一女仔拍拖,難道到時踢佢出校?

是否可平心靜氣的與校方討論,取得另一共識,不理佢是否拍拖,總之成績及操行不達標便要自動退學。那不是更實際!?

大宅

睛靈勳章

現在還有這樣的學校? 如只是因為拍拖就趕他出校, 是否有點那個呢?
為什麼你女兒又不用出趕呢? 是否還有其他問題 ?
拍拖又不是什麼傷天害理的事. 如學校用另一個角度去教他們不是更好嗎?

男爵府

熱血勳章

多番請求,學校不收他!指他沒守承諾!學校的執著,真係叫人救命,但又令人佩服!

翡翠宮

畀面勳章

男仔的成績是否強差人意,學校用這個藉口來清除“瘀血”?

問心,如果品學兼優,學校不大可能用拍拖這個理由趕他出校;反之,如果成績不好,學校不想他去考公開試拉低平均分,不論他有沒有拍拖,他也是會被請出校之列。

唯今之計,做好自己,就算沒有學校收也可以自修考大學,如果不想讀書,學一門手藝也勝過磋砣光陰。

問心,如果男仔寧願綴學返工也要拍拖,你是否願意把女兒交給他?

如果不是的話,便要鼓勵他們上進,短暫分離又算是甚麼?少年人思想浪漫,他們未必諗得太遠,成年人有必要引導他們。再不忍心也要如此。
日日是好日

男爵府

熱血勳章

他無心向學,但其他表現服務,運動都很理想,他只想完成中六課程再去學一門手藝,投身工作

用戶要求終止服務

LKS媽媽 發表於 14-8-29 12:10
他無心向學,但其他表現服務,運動都很理想,他只想完成中六課程再去學一門手藝,投身工作

...
私校有機會嗎? 但如無心向學,即使考了 DSE,成績科科肥,張証書都是無用.父母是否需要面對現實,讀職訓局的課程更切合現實?

民房

拍拖一定會成績唔好??
我記得我中三同左個男仔,佢全級頭幾名
同左個男仔之後我成績都好左,進步左好多
有時候拍拖未必一定唔好既,揀岩人就得啦

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

呢間咩學校黎家~~拍拖就踢人出校??
其實會唔會個男仔讀書成績果D唔好~學校借D意咋~~!

珍珠宮

有時做家長係兩難,我仔20歲我都想佢比心機讀埋果兩年大學,只可以從旁輔導佢……唉……吾通想佢地未來條路難行咩

男爵府

熱血勳章

最怕憂完讀書,又要擔心佢地揾野做!肯吾肯返工做野都成問題!

侯爵府

LKS媽媽 發表於 14-8-20 04:11
接下來,要陪住阿女了,自然散吾關人事,但被人棒打的,又是另一回事!初戀難忘初次心痛!阿女流著淚同我講 ...
媽媽加油, 您要貼身支持囡囡

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

有機會重反校園,條件係答應分手,因為學校擔憂他們過於親密,容易犯上刑事非禮,前途猶關!點都好,有曙光,要他們接受分開,談何容易

coco19880911  去讀中專課程  發表於 14-9-28 20:16

首頁

尾頁

跳至