跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 TSX 的帖子

Chase Ultimate Reward point 可以換 BA, 然後你可以用 BA 分換 CX 機票.

每一間航空公司要唔同分數換 Econ/Biz/First class, 唔同地點亦要唔同分數, 例如 用 BA分換 CX Biz class 由 BOS to HKG, 要 20萬分 (今年4/28日後要加多好多分數先換到...鳴~ :( )

如果你用 AA 分換 CX 機票會抵好多... Biz class Bos to HKG 只需要 11萬 AA 分.

AA 分可以用 American Express 分換, 或直接申請 CitiCard 張 AA card, 現在開一張有 5萬, 你可以開一張 Personal Card, 同時再開多張 Business Card, 就已經有 10萬, 但注意開卡後要每張卡用 3千蚊, 佢先會俾分你, 第一年免 annual fee, 建議第二年 Annual Fee show up 前 cut 卡, cut card 18 個月後你就可以再開卡拎 welcome bonus.

當你已經有 11萬分.... 我再講你點可以換機票啦...因為有D複雜, 要先 search 有無位, 再打電話去AA book, 打電話 book 又要收 fee etc....

PS: 本來想開 blog 做教學, 奈何我中文打字慢, 中文又差...... 唉....

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

BossCatCat 發表於 15-4-7 09:25
建議第二年 Annual Fee show up 前 cut 卡, cut card 18 個月後你就可以再開卡拎 welcome bonus.
你玩過幾多次啦?對credit score有冇影響?我怕玩多幾次佢唔chum我玩呀。

你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

babytomato 發表於 15-4-7 09:09
或者買張 premium economy ticket 再加 45000 分 upgrade to business class... 唔知邊樣低啲呢?

...
Prem econ flex 先可以用 miles upgrade,比 prem econ standard 貴$500一張。Prem econ flex 比我想像中平喎。。。我仲以為最少$3k 起添!10月頭$2500。

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

我由 10 年開始玩... 已經換過三張 Econ 去 Vegas, 三張 Econ 去日本, 兩張Econ 去巴黎, 三張 Econ 去 San Diego, 仲有酒店加租車, 通通節省大概 70% .. (要俾 airline ticket Tax, credit card 年費 etc)

Credit Score 無影響(平均 800 先上), 我岩岩先 refinance 完, 不過如果你係打算買屋, 或 refinance, 就要忍下手, mortgage 同 refiance 一定唔會有問題, 問題係當你有三十幾張卡係身, 會有extra大量文件要你做, 要解釋每一張卡, 要打電話同每一間銀行問清楚, 好煩, 如果要買屋, 或 refinance, 就搞掂左先好去玩呢個遊戲.

每一間銀行都有唔同 rule, 好似 American Express, 一張 personal card, 一個人終生只可以拎一次 welcome bonus, Chase 就 每 24 個月, CitiCard 18 個月, rule 成日轉... 話唔定聽日間間銀行都唔再俾 welcome bonus .... 好難講...

等我講講酒店, 忍下你地先...

我以家定酒店通常 1/2 price, 加免費早餐, 加免費 upgrade, 例子: 去 Vegas 住MO 我定 CityScape Suite ($559一晚), 我用 Virtuoso Agent 幫我 Book, 佢唔收我錢, 因為佢收 hotel commision, Virtuoso program guranteer upgrade 去上一個level, 即係 Dynasty Suite (一晚 $999) , 包早餐, 包 $100 hotel credit. 然後 credit card 條數, 我用 credit card 分去 reimburse (e.g. Barclaycard Arrival Plus) , 最後我只需出 $300一晚, 可以住 MO 同1600sqft 套房我覺得值...

去 san diego 我住 The Grand Del Mar, 同樣搵 Agent book, 又係 upgrade 加 早餐 加 hotel credit, 三晚$850, 我用 capital one 扣$500, 即係 $350 住三晚全 SD 最好既 hotel ..

我都想媽媽們去下旅行, 如果一家四+口, 去旅行真係分分鐘過萬, 如果可以節省機票, 都已經幾千蚊, 有咩問題問我啦.. 我好樂意幫大家架. :)

男爵府

回覆:BossCatCat 的帖子

不過就算最扺用11萬AA分換張biz class 去HK, 減去開咭嗰4萬分, 都要再蓄7萬分, 雖然有啲transaction 有2xpoints, 都要spend $35000先夠points換一張機票... 我呢啲C9仔要幾耐先轆到$35000咭數?
JM 妳好有米呀!!

男爵府

回覆 TSX 的帖子

有好多方法唔洗用自己錢去 Look 卡架..... 大概係去買 $500 Gift Card, Gift Card D錢入返落 Account, 然後用 Account D錢Pay 返張 Credit Card...

仲有好多方法...

出去食飯, 朋友唔計較, 你可以 Look 卡, 佢地俾返錢你, Day care如果收 Credit Card, 一個月都用千幾銀, 有人仲用 credit card 俾 Mortgage, D分咪咁黎囉....

男爵府

回覆 TSX 的帖子

仲有... AA卡係 50k 唔係 40k, and 係人都可以開 Business Card 架... 一張 personal, 一張 business... 都已經100k 啦.... 加多10k, 好易洗唶.... :)

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 TSX 的帖子仲有... AA卡係 50k 唔係 4

原帖由 BossCatCat 於 15-04-08 發表
回覆 TSX 的帖子

仲有... AA卡係 50k 唔係 40k, and 係人都可以開 Business Card 架... 一張 personal, 一 ...
is there an expiration date for the points? I used to be able to pay preschool tuition with credit card until they changed it 2 year ago.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:不過就算最扺用11萬AA分換張biz class 去HK

原帖由 TSX 於 15-04-08 發表
不過就算最扺用11萬AA分換張biz class 去HK, 減去開咭嗰4萬分, 都要再蓄7萬分, 雖然有啲transaction 有2xpo ...
我仲想換4張可以一家人一齊坐,

男爵府

引用:Quote:原帖由+TSX+於+15-04-08+發表不過就

原帖由 babytomato 於 15-04-08 發表
我仲想換4張可以一家人一齊坐,
我都係! 應該有排都換唔到!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

TSX 發表於 15-4-8 10:04
我都係! 應該有排都換唔到!!
same here, 我已經幾乎所有開支都盡量用咭,但真係冇可能簽到咁多,如果有得出差公幹會容易好多,但我做呢份唔會有,公司好cheap,
老細出聲話喺佢個profit and loss度俾機票酒店我跟去南加州開會公司都唔批。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

AA Redemption Chart
https://www.aa.com/i18n/AAdvanta ... l-partner-chart.jsp

如果要四張... 一張 AA econ 要 7萬, 四張要 28萬, 兩個公婆, 每人申請兩張卡都, 都已經 20萬分, 然後每人再申請 Amex Gold Reward 卡 (50k welcome bonus), 轉去 AA 1:1, 又多 100k...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:AA Redemption Chart https://www.aa.com/i

原帖由 BossCatCat 於 15-04-09 發表
AA Redemption Chart
https://www.aa.com/i18n/AAdvantage/redeemMiles/all-partner-chart.jsp
l每人申

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 BossCatCat 於 15-04-09 發表

原帖由 babytomato 於 15-04-09 發表
l每人申
sorry.... 請問每人點申請2張嘅?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

每張卡都要指定時間內洗幾千先有welcome bonus。如果乖乖正正經經咁月洗$3000(唔計住屋電費)都要搞起碼半年先有4張econ。

玩manufactured spending又唔太可靠。N年前d人已經識得上US treasury碌卡買$1硬幣。呢頭收到嗰頭存返入銀行。 所以之後人地唔收卡。近排張 Target Redcard 我深信d人一catch on亦會斷米路。其他辦法一定有,but probably many hoops to jump through and have to watch out for fees like a hawk.

真係小d心機時間人脈都玩唔起。。。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 15-4-8 12:47
每張卡都要指定時間內洗幾千先有welcome bonus。如果乖乖正正經經咁月洗$3000(唔計住屋電費)都要搞起碼半 ...
係呀,我都冇咁多咭數要簽,真係要儲都要一段時間,有D銀行新咭要你一定時間內簽幾千,真係唔係易事,之後又要查住有冇過到分數俾你,我自己都可以keep track住,但要我老公陪我一齊咁玩,佢未必睬我,我老公係果種舊式人,咭用死一張,另一張係spare,而且係我會返香港,我老公聽到要坐長途機就想死,上次陪我返係我地結婚返香港擺酒。而家銀行同咭公司都醒咗好多,呢D方法越來越難玩得到。以前Macy's只要你有單就可以退貨,D人買完衫唔剪牌著一輪去退,而家要留個貼紙仲要指定日子(好似30日,唔記得)。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 眼訓 的帖子

Manufactured Spending 一雞死一雞鳴, 我樣樣都玩, Vanilla reload, gift card, blue bird, serve, red bird, evolve, 要 keep track 好多 card, 但都唔係好難... 一張 spreadsheet, 加小小時間去下 target/walmart/supermarket 都已經做到, 我打份工又可以講電話, 所以可以打電話同銀行講下數, R 多D分....

OK 架... 玩玩下已經入晒腦.. 都唔洗點諗.... 琴日同今日都已經 look 左3k... 仲有2k 又已經完成一張... 有一張 BOA 既黎緊... 要簽 1K... 一打開個信封, 行入 target, look一look, 又搞掂.... 轉頭隔一兩星期, 拎返D錢出黎... 交卡數.... 一蚊都唔洗出... 係花左D時間同油錢... 但我返工放工都經過 target/walmart/supermarket... 真係唔太花時間.

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

其他方法好多... 不過如果要做衰人.. 就唔好啦... 唔想搞到個遊戲大家都無得玩.....

我教大家都係用下 人地公司許可情況下既方法, 而唔係一D張大家推落海既方法.... 希望大家玩得開心D... :)

PS. 眼訓... red bird 同 blue bird 都係 Amex, blue bird 都已經好多年... 所以 Amex 完全知道呢班玩 MS 既人係到做緊乜... 以又開 red bird 出黎俾人玩... 所以好多人估計 red bird 應該可以玩來DD... :)

大宅

回覆 眼訓 的帖子

Target Redcard 我都有啊,張卡有咩事啊?

大宅

target Gift card 點拎返D錢出黎呀?

首頁

尾頁

跳至