婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:朋友用6299間公屋換居屋已佔便宜,咁點補償

原帖由 bluelaone 於 15-11-27 發表
朋友用6299間公屋換居屋已佔便宜,咁點補償比其他兄弟姊妹先,係佢一相情願定6299開口比?

...
朋友不但想佔 6299 便宜用公屋換間居屋俾佢,同時分散機會,叧外仲想利用佢 C6 未婚阿哥單身名義抽另一層政府資助房屋,話反正佢都唔會結婚買樓。

男爵府

引用:Quote:原帖由 koko2000 於 15-11-25 發表您

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-25 發表
是新抱要 6299 立平安紙,確保他們死後居屋歸她所有 (她 C6 有兄弟姐妹呢) !

新抱吾買第二層私樓,因居屋 ...
呢個新抱老公仲有名係公屋,到時買居屋長命契咪得,不過見你話佢地想搬入公屋,好明顯個新抱日日算住想貪間公屋黎換居屋

男爵府

引用:其實想知道朋友是否妙想天開?!假設將來朋

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-27 發表
其實想知道朋友是否妙想天開?!

假設將來朋友 6299 去了,她 6299 生前立平安紙將居屋俾朋友,到時政府都 ...
到時居屋變遺產,李+X 咁有$ 一樣可承繼冇抵觸,重點係間居屋做長命契剩係益佢老公一個,OR 變左遺產幾個仔女分

男爵府

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-25 發

原帖由 sunshine135 於 15-11-28 發表
呢個新抱老公仲有名係公屋,到時買居屋長命契咪得,不過見你話佢地想搬入公屋,好明顯個新抱日日算住想貪間 ...
係就係日日算住用 6299 間公屋換居屋俾佢,不過佢住呢個公屋三年,現在已搬走 (現在放佢地的雜物)。當年我想探佢 (佢住公屋時),佢唔俾我上去,應該係怕我告狀吧!

侯爵府

陪月勳章

clippy 發表於 15-11-27 21:23
件事係唔啱,但無犯法既,係政策既漏洞

只可以話你朋友都搵黎搞,唔係獨子搞啲咁既野,平安紙幾時改都得, ...
唔係獨子都攪哩D o野﹐佢識諗﹐
難道佢C6 D 兄弟姊妹唔識諗﹐
上腦。

男爵府

引用:Quote:clippy 發表於 15-11-27 21:23 件事

原帖由 siumak 於 15-11-30 發表
唔係獨子都攪哩D o野﹐佢識諗﹐
難道佢C6 D 兄弟姊妹唔識諗﹐
上腦。
我呢位朋友經常計算。。。

男爵府

你朋友用6299名買居屋, 佢地FULL PAY唔做MORTGAGE嗎?
如果做, 你6299既年紀大, 有冇收入? 邊有銀行去做MORTGAGE啊?
mommy loves U  

男爵府

回覆:Supersasa 的帖子

我正有此疑問!

伯爵府

引用:你朋友用6299名買居屋,+佢地FULL+PAY唔做MO

原帖由 Supersasa 於 15-12-03 發表
你朋友用6299名買居屋, 佢地FULL PAY唔做MORTGAGE嗎?
如果做, 你6299既年紀大, 有冇收入? 邊有銀行去做MORT ...
可以的
上會搵人做擔保就可以

男爵府

回覆:taiwoon 的帖子

原來如此!

珊瑚宮

Miss_Yellow 發表於 15-11-24 18:18
1. 出租自己層私樓,住 6299 間空置公屋。

2. 繼續出租自己層私樓,同時 以 6299 名義綠表抽居屋,日後自 ...
.千祈咪做 2
玩具萬歲!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Miss_Yellow+於+15-11-24+發

原帖由 RockMusicLover 於 15-11-24 發表
如老爺奶奶已遷出公屋而你c6不在名冊內 (因你話空置)隔離鄰舍好大機會舉報。點解知?因為我在老人中心做 ...
但隔離點知邊個係業主?

男爵府

引用:Quote:原帖由+RockMusicLover+於+15-11-24+

原帖由 ilovecafe 於 15-12-31 發表
但隔離點知邊個係業主?
住左咁多年,通常公屋戶主多數是兩老,搬走左d街坊多數知,突然空置,已有機會被舉報,再轉另一d人黎住, 就算是已搬離的子女,亦會有機會被舉報。

男爵府

引用:Quote:Miss_Yellow 發表於 15-11-24 18:18

原帖由 fitfish 於 15-12-30 發表
.千祈咪做 2
我朋友自己有私樓但出租俾人賺錢,同時兩公婆住 6299 公屋 (6299 已遷出住私樓),兩個家庭同時利用公帑獲得利益 (6299 幫阿仔 & 新抱賺多幾年私樓租金,新抱候住 6299 日後以綠表價公屋換居屋,然後繼續同時做包租婆有可觀穩定租金收入,同時有居屋住,兩樓在手)。

大宅

回覆:有冇 JM 咁樣樓買樓?

樓主其實係當事人定諗住跟人地一樣咁做?
如果係見人地咁做而諗住照辦煮碗的話我就勸你咪喇,人地咁做無出事係佢好彩,唔好諗住心存僥倖人地無事你都無事。

珊瑚宮

總之托附別人買樓

層樓係別人名,他應承你乜都無用

他做業主後,可隨時變卦,鐘意送比誰人都得

加上公屋換,一定寫 6299 二人名.長命契

99 死先, 62 再娶大6婆..........house 就是 大6婆的了

除非長命契後 62 棄名轉 99 獨名.........風險少 D
玩具萬歲!

珊瑚宮

令我諗起 廣播佬 李我 的故事

全民狂插
玩具萬歲!

珊瑚宮

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130706/18324655
玩具萬歲!

伯爵府

此版勁鬧6299的有,不共戴天的有,又黎謀6299間屋既有,沒有最9只有更9!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至