自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

引用:回覆+alicialee1210+的帖子學校一定要你接

原帖由 chunchunlee 於 16-05-10 發表
回覆 alicialee1210 的帖子

學校一定要你接呀???
飯商唔供飯,學校話老師安排午膳。所以叫學生打比家長,可接走就接走

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

我覺得真係冇乜好鬧,天氣嘅嘢可以點啫
6,7點時個天好似有ufo 要降落咁,如果嗰吓教育局夠膽話將會落大雨今日停課,我肯定,重多人鬧!
天氣唔好就係會帶比大家不便,真不明鬧乜鬼

男爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

係呀,飯商會打去學校問番照唔照送飯架
但我唔明,你地無返既有無打去退飯??

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

9成9小朋友返哂學, 今朝見一車車校車送學生返學, 見好多家長送小朋友返學, 唔覺有人返轉頭回家,

9點幾, 有家長打去問學校, 紅雨係咪要去學校接小朋友回家, 學校話上緊堂啦, 無特別事就唔洗接

kittypo    發表於 16-5-10 10:29

水晶宮

回覆樓主:

唔通個天要就我地咩

水晶宮

sugarcheung 發表於 16-5-10 09:39
我覺得真係冇乜好鬧,天氣嘅嘢可以點啫
6,7點時個天好似有ufo 要降落咁,如果嗰吓教育局夠膽話將會落大雨 ...

好agree.

個天幾時落唔倒人control.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:9成9小朋友返哂學, 今朝見一車車校車送學生

原帖由 cathy913 於 16-05-10 發表
9成9小朋友返哂學, 今朝見一車車校車送學生返學, 見好多家長送小朋友返學, 唔覺有人返轉頭回家,

9點幾, ...

放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:成日話遲通知.....其實返左學咪照返,未返咪唔出門

我仔學校,今早校長在校門親自迎接,話來到校門就入校內會安全,叫學生唔好再行轉頭番屋企,話咁仲危險

babytai    發表於 16-5-10 11:00
kittypo    發表於 16-5-10 10:30

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:唔好一味鬧教署,而家係好多學校唔跟指引,中

原帖由 jollyma 於 16-05-10 發表
唔好一味鬧教署,而家係好多學校唔跟指引,中小學都係咁,叫學生返屋企喎,會應該開佢名啦!

...
就係! 根本學校問題最大!

放下自在

子爵府

回覆樓主:

我個肥仔都要早出門返學……當時黃雨,個時好大雨……見到d自己一個人返小朋友,成個身濕哂……我個肥仔一樣……掛紅雨,相信大部份返左學,都濕透了,好易病,加上飯商都未知送唔送飯,老師叫我地返屋企係正常……唔通係學校無得換衫情況下……仲容易病,如果六點掛……一個人返小朋友無咁辛苦

象牙宮

引用:我仔學校,今早校長在校門親自迎接,話來到

原帖由 Angelice-BeBe 於 16-05-10 發表
我仔學校,今早校長在校門親自迎接,話來到校門就入校內會安全,叫學生唔好再行轉頭番屋企,話咁仲危險

...

放下自在

男爵府

ivory0915 發表於 16-5-10 09:28
並非單獨事件,我2個小朋友分別2間學校,都係叫學生返屋企。
我小朋友都係2間學校,7點上車, 差不多去到學校知道紅雨,都車番屋企.

琥珀宮

引用:Quote:最後回覆+發表於+16-5-10+09:21+學校

原帖由 PSCHUNG2009 於 16-05-10 發表
係你間學校處理問題
我仔學校係會照常上課,家長自行決定接唔接小朋友
教育局話咗停課,會有個學生無返,學校應該唔會「照常」上課,不過可能會安排老師當溫習或者預習咁教既。

男爵府

其實唔可以話天文台OR教育局遲通知..天氣變化天文台都唔會100%預測準確.
紅雨, 黑雨都話要留係安全地區. 係D學校唔想負責所以先叫家長接走.

今朝番工經過大仔間小學. 見到有老師企定學校門口, 見有學生番學, 會都叫學生留校, 唔一定叫佢走.
阿女間幼稚園舊年都試過黑雨, 我打去幼稚園問要唔要接走阿女, 老師都話番左學就留係學校, 如果家長唔放心可以先接走, 學校都係安全地方, 都係正常時間放學時間走人.

複式洋房

回覆:成日話遲通知.....其實返左學咪照返,未返咪唔出門

根本係學校問題,我仔個間打黎叫要接,阿仔就電話同我講好多人走左,唔接好似好慘咁留佢係學校
但阿女個間就冇打黎叫接走,接得阿仔梗係去接埋阿女返屋企啦!點知阿女第一句係:仲咩黎接我呀!學校好安全喎!唉!玩死我地做家長既
重點係東區呢邊冇雨

翡翠宮

回覆樓主:

我地學校原本話照常上課架,咁家長都諗住有堂上咪唔接囉,誰知之後又話唔上堂,咁家長咪拿拿林趁無雨接小朋友走...玩死

珍珠宮

引用:學校話留學校所有學生只可坐係位度。又無堂

原帖由 最後回覆 於 16-05-10 發表
學校話留學校所有學生只可坐係位度。又無堂上。你會比小朋友坐一日嗎

...
咪係囉!浪費時間!所以學校都叫家長,如果可以既話,請家長到校接回

子爵府

我同意你既諗法。

但事實是我個仔一早上左校車, 學校就打來說, 學校會照常開放, 但唔會上堂, 問題是我個仔個班得我個仔一個返, 問我會否接返佢走

水晶宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-10 09:38
佢耍你,飯商其實會照常供應

我最嬲就係呢樣!我打去飯商問先知真相!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日一掛紅雨, 但教育署未宣佈停課, 打返學校, 學校話, 未返的可以留係安全的地方, 即係屋企, 返咗的就留係學校. 到教育署宣佈停課. 學校就係網上宣佈, 家長可以接小朋友返去, 又或者留校. 不過, 有同學無返, 今日不會上堂. 另外, 午餐同校車就照常.

首頁
12345...8

尾頁

跳至