自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

dede2005 發表於 16-5-13 14:11
咁嘅售貨員真趕客。我哋行街好多時都係入舖睇睇「混吓吉」,但有時遇着啲sales 服務好,㨂完一件又話購物滿 ...
這樣Sales先係正路,

大宅

買野都係睇啱先買家啦,唔通個個睇既都會買咩!sales 咁講真係倒米,仲要俾客听到,印象好差

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我都好怕行無人的鋪

有人個D,又好怕D SALES一路行一路問你要咩款

我就係想睇下有咩新款,先周圍行

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 MariaTsui 的帖子

呢個Sales唔pro, 唔識講術語

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

“全部運吉”!真系笑左,甘講好似大家都欠左個sales甘!

我覺得香港既服務業大有改善空間,好多都抱著吳想撈既感覺,d sales要話比人知道呢份工:人工低,無前途,福利差,自己系無奈地返工。

大宅

回覆樓主:

真心講,我唔信十個人入面真係有十個人,一入間鋪頭入面望兩眼就會俾錢買野走囉

琴日去食意粉,眼見好多職員,個場好大,埋單係要自己行去收銀處俾錢,我見有個客企左一段時間都冇人理佢,如果個客要走單,係一d 難度都冇,而個刻d 職員企埋哂一堆傾偈,有職員見到個客,但又唔理佢,我估佢係唔收錢既,但佢都可以通知其他人啫,但佢又冇咁做,之後見到都係慢慢行去收錢,我覺得太差,咁小事都做唔好

之後有另一個女士埋單走左,枱未執,有一個男士坐底左,直至到叫野食,個職員先至覺得怪點解張枱未執,然後再問個男士d 野係咪佢,(去到呢到我已經覺得過份),職員執枱其間個男士話要出去轉頭返,男士放低左個袋就行左出去了,好快突然有幾個人大叫:個客未走,唔好收野,佢未埋單喎,喂張未埋架,咦個袋仲起到喎,執枱既職員就解釋番件事...

我地食緊野個陣,佢地起到講其他客人壞話,內容係關於廚房食物問題,即係唔係個客要嘈,仲要話個客:你嘈我做咩啫,你自己入廚房講囉

我同c6最後結論:呢班人抵能弱智架,客人得小貓3-4隻,都搞到咁樣...

APIGMA    發表於 16-5-13 15:58

伯爵府

回覆:Sales一句“運吉”嚇走我

我有一次入左間S字頭水晶手飾店,一邊睇一邊聽住2個sales恥笑剛走嘅客人:

唉!今日又落黎試戴喇,麻鬼煩……

大宅

我前日喺中環買素食飯盒外賣,放低左$27喺台面然後點餸(他們的一向程序), 個包外賣嘅女人平時係唔會收錢嘅,嗰日午飯時間冇乜人,無啦啦走過來用兩隻手指撥開我兩個一蚊然後大大聲喺度講我比少兩蚊!
我幫襯左咁耐,都未遇過咁嘅事;幫手寫返盒號碼個男人應該睇唔到咩事,就話算啦算啦唔使收!
我話唔得,我寧願比多兩蚊都唔可以比你話我比少錢!
於是乎我攞張$20要去即刻找返$18俾我!
個女人同個男人一句聲都唔敢出。

呢個女人平時對啲客已經唔禮貌,佢叫號碼啲下次有兩部去攞個飯合,就已經發晒炆憎!
買咗咁多年飯盒見佢鬧自己啲員工唔知幾多次,但佢唔係老闆啊請大家唔好誤會囉,當日個老闆唔喺度!
平時個老闆係好客氣架。我已經打電話去投訴左,因為都係齋鋪,唔應該把口咁差去招呼啲客人。
亦因為咁樣,我連飲佢哋啲例湯多次酸臭及飯煮唔熟一次投訴埋。
如果唔係當日見到有我想食嘅芥蘭,我都唔會去幫襯佢,就算佢三餸再送一個湯,我都係唔會飲佢個隔夜湯!
我以後唔會左去幫襯呢間係租庇利街唯一一間嘅素食飯盒小店,我唔會開名;你地有興趣就自己去查。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我早幾日係元朗廣場一間舖仔諗住轉季買返D衫;
岩入到見到sale A 大聲喝住個客: D袋唔拎得落來睇架
個客人好無引咁走佐
sale B語氣串串貢咁話: 至憎D客搞亂晒, 運吉
我原先都諗住買少少野, 不過見完果D sales 啲嘴臉之後, 咩興致都無晒

男爵府

引用:昨天難得一天假期,很開心行街shopping,去

原帖由 MariaTsui 於 16-05-13 發表
昨天難得一天假期,很開心行街shopping,去左朗豪坊,lunch time之前,CampXX鞋店一個客都無,我沒有行入去 ...
上個月去德福瘋澤想買電腦,睇完想再去其他舖格吓價,走時個 sales話多謝參觀,既然佢都講到出晒口咪唔返轉頭幫襯第間囉,順晒佢意。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

jasmine0527 發表於 16-5-13 09:34
唉…其實幾不滿都唔好講出口啦…仲要俾客聽到為乜呢惡起上黎又鬧交?
...

大宅

香港人真係。。。

子爵府

MariaTsui 發表於 16-5-13 08:42
昨天難得一天假期,很開心行街shopping,去左朗豪坊,lunch time之前,CampXX鞋店一個客都無,我沒有行入去 ...

仲咁既態度,佢好快得個吉lor.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我真係好唔鍾意D SALES 罵人運吉!

點解行入你間鋪, 一定要同你做成生意?

如果齋係你鋪門口一望就知到所有O既貨D質地,款色,價錢就好啦。

咁D客就唔使俾你話混吉啦~ 

唔該,D鋪做到先好話人運吉~  

顧客係有最終決定權架。最終真係唔買, 都無責任同SALES 交待架.

香港零售業不景氣, 真係有原因.

男爵府

畀面勳章

回覆:Sales一句“運吉”嚇走我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

個sales好唔識做人喎

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

doggiemama01 發表於 16-5-13 14:58
我前日喺中環買素食飯盒外賣,放低左$27喺台面然後點餸(他們的一向程序), 個包外賣嘅女人平時係唔會收錢 ...

中環庇利街定土瓜灣庇利街?

大宅

tracy.ho 發表於 16-5-13 16:03
中環庇利街定土瓜灣庇利街?

是中環的租庇利街

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

doggiemama01 發表於 16-5-13 16:04
是中環的租庇利街

(⊙o⊙)哦,我仲不停諗緊土瓜灣庇利街

大宅

回覆 tracy.ho 的帖子

SORRY SORRY

首頁

尾頁

跳至