想生BB

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

我都係。超M痛check到有嚴重子宮內膜異位症+粘連+雙塞+7cm朱古力瘤。舊年11月割左朱瘤後排QM ivf. 個期係2019年6月...到時都人老珠黃啦!最後qm私症。不過一波三折。首先係打針無反應,卵又少,4月10開針,打到26,28抽。本來只有2-3粒OK,最後抽到5粒Ok (子宮後屈+左卵巢痴左上面,到難抽,試左3次都抽唔到剩下2粒細)。正當有少少高興時,5粒icsi得1粒受精。跟住因打太多針,要下一個cycle放,用自然週期,雪左day 2。本身超準28days cycle. 點知,要放雪雪個cycle, keep住照,無排卵,照到day 18, 放棄。下次用人工。個次37days cycle. 人工週期啱啱做左。前2日驗左fail。 之前一路照,未開針前都無野,近呢幾次照,話有2-3粒2-3cm朱古力瘤,仲有子宮肌瘤....真係灰爆。本來一心快做ivf, 係諗住成功生子宮內膜異位症就可能會好返...唔駛M痛...點知....

唉,有時真係覺得命裏有時終須有,命裏無時莫強求。錢又冼左,人又辛苦左,得個吉。錢無左唔緊要,但ivf條路真係唔易行,我覺得打針痛都無所謂。抽蛋都唔及我平時M痛。但係一次又一次面對挫折真係搞到個人幾灰下。

Anyway, 我而家諗緊,可能10月先再開針做。但係都諗緊,可能唔好強求,唔做。本來都知30%成功率,但無諗過咁少雪雪。人地一次ivf有10粒8粒雪雪,放多幾次,起碼多幾個希望。

Anyway, 呻完!希望大家都快D成功la! 加油呀!

複式洋房

Candibaby 發表於 16-8-17 19:41
我都係。超M痛check到有嚴重子宮內膜異位症+粘連+雙塞+7cm朱古力瘤。舊年11月割左朱瘤後排QM ivf. 個期係20 ...

原來大部份子宮內膜異位症都係少卵,加上就算做完手術,ivf 開始又會多舊朱古力瘤有無噤悲慘,其實我都係一樣,之前都無瘤,開完針之後就有啦,我之前上bk就唔多覺有人講哩個病,有無成功例子,黎比d正能量我地
雖然成日口話要放鬆,但跟本放鬆唔到,一黎m就好嬲

複式洋房

amychaumomo 發表於 16-8-14 13:19
我都有子宮內膜異位症,上年7月睇威院不育,李教授發現,因為我照超聲波睇唔到,佢懷疑,佢話照腹腔鏡,如 ...

請問你大約幾時開始排QE, 我係15年6月底入紙,要排到18年4月~

我之前去仁安睇過, 醫生估計我都係有子宮內膜異位症, 但我自己又唔覺有任何病徵。

多謝你嘅分享丫~ 祝早孕~

大宅

amychaumomo 發表於 16-8-17 21:51
原來大部份子宮內膜異位症都係少卵,加上就算做完手術,ivf 開始又會多舊朱古力瘤:pity ...

同我同期開針有3個jm都bingo! 不過佢地唔係子宮內膜異位症。成功個案都好多嘅~~~good luck!!!

複式洋房

Kimike 發表於 16-8-17 22:14
請問你大約幾時開始排QE, 我係15年6月底入紙,要排到18年4月~

我之前去仁安睇過, 醫生估計我都係有子宮 ...

我好似2014年拎信去,去之前已經同佢講做一次iui,唔成功,今年2016年7月見醫生,7月見醫生就噤啱下個月放胎,醫生話如果今次唔成功寫3個月後返黎開始排做 qm 既ivf ,佢話幾個月就會開針,唔洗等好耐
同埋開頭我都以為要排到2018年,但有機會提早,佢會寄信比你,因為比完信佢,佢張野都係寫2018年

別墅

回覆 Candibaby 的帖子

真係好明白你感受,因為我同你情況超似。知道ivf第一粒卵仲要失敗左,係屋企大喊,又喊敢話比老公知,怕佢搶心。
之後有小小抑鬱,要睇心理醫生。
Ivf最難熬唔係打針,你滿心希望卻失敗,我地既case仲要承受比囊腫。
錢洗左都算,唔我先最慘,老公就唔想我再做ivf,但我自己十五十六。

大宅

sweet_zoe923 發表於 16-8-17 23:08

真係好明白你感受,因為我同你情況超似。知道ivf第一粒卵仲要失敗左,係屋企大喊, ...

我都係。間中諗起都喊死。本來無B都覺得無所謂,因為未知無得生時,本來就諗住再過2-3年先諗。所以知道塞都無咁傷心,未plan話要生B。但係ivf失敗真係同你講嘅一樣,每一步都希望,但往往係失望、失望、再失望。老公見我咁都話不如唔好做,因為我本身係好開朗+正面既人。佢都話唔想見到我咁灰。我自己都仲諗緊... 但係開左個頭,做又驚失望,唔做又有D唔甘心。咁你諗住點?我本來book左fail完M到即食藥,9月開針。但老公叫我諗清楚D,話無B無所謂,唔想我辛苦+唔開心,所以而家book 9月M到食藥,10月開。但book左先,未必做...

別墅

失敗後後打左停經針,醫生要我一黎經就做ivf,但我好驚d針令我囊腫復發,加上醫生要我草卵(因我卵小)準備30萬。我同老公覺得如果我身體唔夠好,即使有300萬做都會唔中。所有而家調理緊,個中醫話我會自然成功的。
但個個都話咩得咩得,科學 唔科學既得都試過。
有老人家請過「有子有子命,無子天註定」,我唔敢強求了,但西醫又話我唔快d有囊腫都係會復發。超矛盾

複式洋房

sweet_zoe923 發表於 16-8-17 23:59

失敗後後打左停經針,醫生要我一黎經就做ivf,但我好驚d針令我囊腫復發,加上醫生 ...

大家有哩個病,所有野都好似⋯⋯西醫就話叫你快搞ivf ,因為個病會復發。
而且個病醫唔到,唯一醫到就係有左小朋友,可以會好返。
中醫就話會搞到你有,一味就話你宮寒⋯⋯多囊又宮寒,塞卵管又宮寒,總之生唔到小朋友就係宮寒⋯⋯其實係唔係真架⋯⋯?
有無jm 有哩個病但成功架⋯⋯比d正能量我
我都就快要睇精神科

別墅

回覆 amychaumomo 的帖子

其實做ivf我最怕係d針谷起曬d囊腫,如果唔係我會做(其實可唔可以借卵)中醫就覺得食中藥搞卵掂
都唔知信邊個,真係好想聽成功人士分享

大宅

我都有子宮內膜異位症,上年7月睇威院不育,李教授發現,因為我照超聲波睇唔到,佢懷疑,佢話照腹腔鏡,如 ...

jm你好,我三日前做左腹腔手術切朱古力瘤加通輸卵管,想問妳用了幾多日時間先康復?我做完手術呢三日都完全無力,起身要就住就住,我想知幾時先可以做返平時做到既野,我而家真係全日訓床

複式洋房

honeypot10 發表於 16-8-18 09:40
jm你好,我三日前做左腹腔手術切朱古力瘤加通輸卵管,想問妳用了幾多日時間先康復?我做完手術呢三日都完 ...

一星期內就無哂事啦,但做完第二日我都有返工,不過都係坐,係傷口要就住就住,好快正常返

別墅

回覆 honeypot10 的帖子

我第一次做係訓床3日,之後7天只要用到腰腹既力既動作都會超痛。我媽咪覺得做婦科手術應該同坐月一樣,所有係屋企休息左一個月。
第二次就無咩事,第二日就出院,行得走得,傷口無咩痛。
但醫生要求手術後要多做運動防粘連。

大宅

amychaumomo 發表於 16-8-17 21:51
原來大部份子宮內膜異位症都係少卵,加上就算做完手術,ivf 開始又會多舊朱古力瘤:pity ...

我09年發現有7cm朱古力瘤,董醫生幫我做手,手術後醫生都話我有子宮內膜異位及沾黏嚴重,建議打半年停經針,睇咗半年中醫調理身體,同時食咗2年避孕丸,一直都戒凍飲同激素高既食物。到15年結婚想生B,試咗大半年自然唔成功,覺得係因為子宮內膜異位症引致不孕,今年3月再見董醫生,驗血check AMH同荷爾蒙,大部份正常,只係FSH略高,卵子質素比較差D。之後4月check輸卵管,諗住有沾黏的話可以打通番,好彩結果正常,2邊都通。5月開始又睇中醫,夜晚仲食聖潔莓&Q10,因為可以降FSH同提高卵子質素。食中藥第2 cycle時M前竟然流咗5日啡,當時對中藥有D失望,因為未試過M前流啡,但都keep住繼續睇中醫,點知之後個cycle 就bingo咗。我自己諗可能D中藥醫好咗子宮內膜異位,流啡就係將子宮裡面既沾黏排出,所以之後個cycle就成功著床,再加上呢個cycle我又放鬆心情兼多咗做運動。

我冇經歷過ivf,但希望我成功既case俾到信心你地,就算有子宮內膜異位都可以bingo。加油。

大宅

honeypot10 發表於 16-8-18 09:40
jm你好,我三日前做左腹腔手術切朱古力瘤加通輸卵管,想問妳用了幾多日時間先康復?我做完手術呢三日都完 ...

我當年做微創手術之後要休息2個星期先返到工,就算返工個人都好累,大約要一個月之後先可以恢復體力。

大宅

amychaumomo 發表於 16-8-18 01:26

大家有哩個病,所有野都好似⋯⋯西醫就話叫你快搞ivf , ...

我做完手術至開針前都有睇中醫,當調理下。不過本身無睇開,亦唔係十分信。中醫係呀,宮寒,又叫我用艾草熏下。我睇左3個月就開針無睇lu... 我都超驚番發又要做手術。希望可以快Dbingo就唔駛煩。因為我M痛嚴重,又痾又嘔又標冷汗,M到個幾日係屋企乜都做唔到。我直情同老公講,如果唔成功,成個子宮切左去算,我仲要M成20年,點頂。

複式洋房

Candibaby 發表於 16-8-18 13:10
我做完手術至開針前都有睇中醫,當調理下。不過本身無睇開,亦唔係十分信。中醫係呀,宮寒,又叫我用艾草 ...

你有無問醫生點解會重痛?,因為我做完手術後,已經無左m痛,當然現在黎m都有少少,但唔係以前個種痛到生得既感覺,我地有哩個病,痛既情度⋯⋯我地先會明,真係非一般m痛,痛到暈,call白車架
以前黎m係十級,現在得返二級痛

大宅

amychaumomo 發表於 16-8-18 13:20
你有無問醫生點解會重痛?,因為我做完手術後,已經無左m痛,當然現在黎m都有少少,但唔係以前個種痛到生 ...

我之前8-10級痛,食左藥5-8級痛,手術後一開始好左,2-3級,食藥接近無痛。但手術耐左,間中都會5級。不過大部分時間係好好多。之前真係痛到喊,而家唔會。不過我又番發,又有2-3粒朱瘤,仲有子宮肌瘤。可能因為咁,而家食藥都2級痛... 好驚越來越痛...

別墅

你好,祝寶寶黐實你.
請問瑪麗吾知你去左出面做ivf嗎?政府個期仲可以留番?

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章

回覆 bestemily 的帖子

SIS 可唔可以share你個中醫比我呀?thank you!!

首頁
12345...15

尾頁

跳至