婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:大少拉 發表於 16-9-6 15:22 無比出

原帖由 shan0609 於 16-09-06 發表
我唔敢話佢係神棍呀! 但以前陪人算命。d師傅最基本都要個客比年,月,日,時。先算得到。

不過你以後唔好講比人知你出生時間啦!人地問就話你無問媽媽。所以唔知。

美菲絲    發表於 16-9-6 15:45
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

子爵府

shan0609 發表於 16-9-6 15:26
姐係更加代個神棍係亂up
我同c6唔信,不過6299都信到十足

我老爺咪一樣~~~有次仲扮野車晒成家去個神棍屋企睇我樣添~~~

我老爺扮帶我地去拜年~~~連埋大伯一家三口(大伯知情既)~~~扮係世叔伯經過開去個神棍到坐下飲杯茶~~~

唔洗我地做d乜架~~~齋俾個神棍望下個樣~~~全程冇傾計~~得我老爺同神棍用鄉下話傾~~~

我同老公見過年又冇做d乜~~~就冇出聲就由得老爺~~~老爺仲好開心以為呃到我地兩個去~~~

個神棍都呃我老爺唔少錢架~~~不過唔關我地事~~我地亦阻止唔到~~錢係老爺既~~佢要咁俾人冇辦法~~~

個神棍同老爺講~~我結婚第二年會生個仔架~~~家陣冇生到~~~唔知有冇叫我老爺俾十萬八萬祈個福啦~~~

大宅

美菲絲 發表於 16-9-6 15:31
唔知呀~~~可能佢諗住我會心急掛~~~心急時咪佢講乜我做乜囉~~~

叫佢唔好擇咁近~~~擇一年後既日 ...
傻既, 有咩可能冇得擇一年後我個陣都擇左一年半後呀
咁訂法,山卡啦酒樓都可能有位既

大宅

大少拉 發表於 16-9-6 15:34
我唔敢話佢係神棍呀! 但以前陪人算命。d師傅最基本都要個客比年,月,日,時。先算得到。
唔會講呀, 因為我都唔知

大宅

美菲絲 發表於 16-9-6 15:44
我老爺咪一樣~~~有次仲扮野車晒成家去個神棍屋企睇我樣添~~~

我老爺扮帶我地去拜年~~~連埋大伯一家三口( ...
祈福黨原來咁多神棍

子爵府

shan0609 發表於 16-9-6 15:51
傻既, 有咩可能冇得擇一年後我個陣都擇左一年半後呀
咁訂法,山卡啦酒樓都可能有位既
...

你話我諗得佢地衰囉~~~

因為一開始佢地唔想我擺酒~~~所以我會覺得搞咁多都只係為左我屋企一定要擺酒依件事~~~

子爵府

shan0609 發表於 16-9-6 15:53
祈福黨原來咁多神棍

Hey~~~咁呀神棍睇完我個樣~~~話左一年後我會生個仔架麻~~~咁冇生到囉~~唔通話自己係神棍咩~~~~

更係即時話~~~嗯~~~我算到啦~~~因d乜因d物阻住左你新抱生仔~~~等我開個檀~~作個法~~祈個福~~~咁就可以化解化解~~~~d傻既聽到仲唔彭彭聲俾錢個神棍開檀咩~~~

我唔係話風水玄學命理唔可信~~~但唔好乜都聽d所謂既師父up囉~~~自己都用下個腦諗下~~唔好人講乜就信乜得架~~~開個檀就生到仔既~~~d人唔洗睇醫生啦~~~

水晶宮

一開始就唔應該俾8字佢,算命佬唔準咪俾佢玩死

珍珠宮

回覆樓主:

真心覺得樓主自己攞黎

子爵府

呢度好多人話樓主比八字係奶奶係錯...咁當初老人家話要用黎擇日子結婚,無諗咁多咪比左...點知會比人拎左用黎算命....
我結婚果陣都比左自己同爸爸媽媽既八字奶奶,話要擇好日子,唔好有咩相沖果d wo...真係無諗過會無啦啦拎左佢算命.....

最憎呢d神掍講埋d呀媽係女人既野....係我就和應返老爺奶奶...個師傅好犀利呀!直頭係神算子啦!快d問埋佢下期六合彩開咩啦!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

等我"馬前炮",到你有咗,千萬唔好俾佢地知阿b個8字,唔係有排算。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

畀面勳章

係囉, 一開始就唔好比八字佢地。
而就算佢地真係聽左都唔應該講比你聽, 信唔信係佢地既事,
佢地咁講返比你聽, 即使你同C6唔信, 都會形住形住, 仲好似咒你地咁 辛苦你喇JM, 好好調理身體希望你快D生個肥肥白白既BB
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

伯爵府

畀面勳章

美菲絲 發表於 16-9-6 14:30
我老爺奶奶都係呀~~~我話冇八字~~~佢地又係就咁拎我新曆生日去搞依搞路~~~

結婚果時~~~開頭我話俾男家擇 ...

我們又係自己擇,又係星期六有位就訂。吉唔吉日都無望
我運氣好些,個神棍睇我生日話我旺夫益子,笑死。。。。
99唔中意我,本想藉算命口阻我入門。叫左成班人去做證人 點知大吉,佢激死。。。。。
有當時在場親戚同佢地仔女講,99唔死心,要神棍新曆推算返我出世的農曆日子,再每個時辰咁去計,點知我出世個日吉日,每時辰都靚,差別在於大旺,中旺,小旺同旺唔同層面野……
仲要比神棍話我命本身好。。。。
99都無野講,但就叫大家米爆我們聽。
咁多年佢都絕口不提。
但可惜。我們一早知。而且知結果

伯爵府

畀面勳章

shan0609 發表於 16-9-6 15:02
我就係咁囉。。其實我都唔知自己幾點出世只係寫左個生日日期比佢
不過都係佢知道既野,唔係我寫佢先知
...

好似我case咁。有心算。個個時辰都走去撞。。。。。。唔好想咁多。

伯爵府

回覆 藍莓綠茶 的帖子

咁證明姐妹你條命真係大4吉囉,恭喜恭喜。我無你咁好彩啦。。。
我99都係做咁上下,但佢班親戚無講返出黎,係老公爆比我聽話99做左件咁事,但就無講我好唔好。只係叫師傅比好日選擇就算。

別墅

shan0609 發表於 16-9-6 11:15
背景:兩次小產, 都係早期bb冇心跳要做人流
   岩岩完左3個月既中藥調理
   醫師話我而家身體脈象都 ...

子宮鬆曬?(emoji)

伯爵府

畀面勳章

M.A.C 發表於 16-9-6 19:31
回覆 藍莓綠茶 的帖子

咁證明姐妹你條命真係大4吉囉,恭喜恭喜。我無你咁好彩啦。。。

咩叫大4吉?
我其實唔信算命野。
我相信性格影響命運多些。
老一代係中意玩尼些。

子爵府

藍莓綠茶 發表於 16-9-6 19:52
咩叫大4吉?
我其實唔信算命野。
我相信性格影響命運多些。

性格影響命運~~~講得好岩~~~~

我唔介意要擇日揀日子~~~但唔好講到唔跟足就會衰成世先得架~~~

我又唔會專登玩對抗去揀d古靈精怪既日子~~~我都有睇到係宜嫁娶~~冇沖到我兩公婆+4大長老+呀麻既生肖~~~先揀日子~~~

講真呀~~~新聞都有得睇啦~~~大把富豪明星都離婚啦~~~唔通佢地冇搵人擇過日子結婚咩~~~咁擇左咪又係咁~~~~

子爵府

藍莓綠茶 發表於 16-9-6 19:12
好似我case咁。有心算。個個時辰都走去撞。。。。。。唔好想咁多。

咁可能我生日果日個個時辰都唔掂~~~所以我老爺奶奶擇唔到日子出黎~~

子爵府

艾森 發表於 16-9-6 17:39
呢度好多人話樓主比八字係奶奶係錯...咁當初老人家話要用黎擇日子結婚,無諗咁多咪比左...點知會比人拎左用 ...

以前擇日係先由男家拎住新娘既八字去夾男家屋企人既八字~~~一夾就係成年入面邊幾個日子好(十個八個咁上下)~~~然後就俾女家係果幾個日子入面揀~~~咁女家就會拎果幾個日子去夾女家屋企d八字~~~

從中再揀一個日子出黎~~~就係對男女家都好既日子~~~~所以根本唔存在要拎人地父母既年生八字~~~

首頁

尾頁

跳至