懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

gloriagf 發表於 17-1-17 02:35
睇左...但而家唔肯食藥!比藥佢食就會鬧我...

好多情緒病的病人看左醫生都會唔肯食藥,唔好太膽憂,他有無同你講唔肯食藥的原因?

大宅

gloriagf 發表於 17-1-17 02:34
有.........成手都係傷㾗、仲要好深

真係想死嘅人係唔會只係介手,佢只係想自殘唔係自殺

複式洋房

ctwkitty38 發表於 17-1-17 18:30
好多情緒病的病人看左醫生都會唔肯食藥,唔好太膽憂,他有無同你講唔肯食藥的原因?
...

佢話食左覺得個人溫溫鄧鄧...

複式洋房

親親小寶 發表於 17-1-17 20:31
真係想死嘅人係唔會只係介手,佢只係想自殘唔係自殺

但佢話係浴缸...割脈放血~

大宅

gloriagf 發表於 17-1-18 01:21
但佢話係浴缸...割脈放血~

我懷疑佢係想嚇下你,得罪講句真係割脈放血有咩可能唔死......不過話自殺嘅人唔係因為要搶救而死唔去嘅都好,起碼唔係真係想死,只係想自殘令人關注下或者宣洩自己嘅不安情緒。不過解鈴還須繫鈴人,要確切知佢因為咩事導致情緒病發先可對症下藥,否則就只能靠食藥去補充返腦裡面失衡嘅血清素令情緒好返d,個人快樂d

大宅

打去屋企附近綜合家庭服務中心搵社工幫手,資料可以係社署網頁搵到。或者直接打去撒瑪利亞防止自殺協會搵幫手

複式洋房

gloriagf 發表於 17-1-15 17:57
呢段時間先生突然患上情緒病...好辛苦,對我好冷淡~每日都又煙又酒、成個人唔同晒,仲 ...

我工作上都有接觸開唔同嘅醫生, pm 你! 加油!

別墅

我都係過來人有情緒病,但我唔係自殺個種
如果真係有情緒問題,我建議一定係睇私家精神科,唔好普通門診開既藥可以有好大分別嫁

如果經濟上無咩問題,建議你地心理治療加藥物治療一齊啦,效果好明顯

平時身邊既人所講的鼓勵說話,支持,開解其實好多時都係廢話,有病既人根本唔會聽得入耳,所以搵個專業人士幫手啦

複式洋房

親親小寶 發表於 17-1-18 06:12
我懷疑佢係想嚇下你,得罪講句真係割脈放血有咩可能唔死......不過話自殺嘅人唔係因為要搶救而死唔去嘅都 ...

我都有問最後點解冇...但佢話因爲當時佢同一個朋友傾緊電話、佢朋友勸佢的,好傷心...我係街搵左佢成晚,又打比佢都勸唔到

複式洋房

sarackh 發表於 17-1-19 22:00
我工作上都有接觸開唔同嘅醫生, pm 你! 加油!

謝謝您!

複式洋房

Yiu龍B 發表於 17-1-18 06:31
打去屋企附近綜合家庭服務中心搵社工幫手,資料可以係社署網頁搵到。或者直接打去撒瑪利亞防止自殺協會搵幫 ...

佢唔肯見...每次搵到一個都會鬧我

複式洋房

mw1437 發表於 17-1-20 00:27
我都係過來人有情緒病,但我唔係自殺個種
如果真係有情緒問題,我建議一定係睇私家精神科,唔好普通門診開 ...

而家睇緊精神料,但心理治療係邊到可以搵到?

大宅

我讀過下照顧情緖病課程,但我不是呢方面專業人士

家人對病人支持十分重要,唔好再係佢面前哭哭啼啼,或講D負面說話,佢肯同你講佢自殺已經好好,你可以的話多D同佢溝通,多D了解佢嘅想法,記住你嘅說話要正面D,唔同意佢說話都好,都唔好即刻否定佢。
仲有佢認同自己有"病"這是好的開始,睇醫生重要,但家人嘅支持比醫生藥物更重要。

別墅

gloriagf 發表於 17-1-20 23:04
而家睇緊精神料,但心理治療係邊到可以搵到?

如果睇緊精神科可以叫醫生轉介,佢一定介紹到比你
我自己當時就上網search, 中文大學本身同某機構有合作,我就去個到睇,都唔平嫁
我初初係一星期睇一次,連續keep住幾個月,慢慢再減小,我由原本唔敢出街,變番正常,身邊人都覺得我變好左lor
你可以上網search下

複式洋房

loveck510 發表於 17-1-21 10:00
我讀過下照顧情緖病課程,但我不是呢方面專業人士

家人對病人支持十分重要,唔好再係佢面前哭哭啼啼,或講 ...

但就係佢唔聽我講野...只會同朋友傾計,咁所以根本溝通唔到,問番佢朋友、佢朋友就話冇野。

複式洋房

mw1437 發表於 17-1-21 10:34
如果睇緊精神科可以叫醫生轉介,佢一定介紹到比你
我自己當時就上網search, 中文大學本身同某機構有合作, ...

精神科同心理治療唔一樣?我以為精神科醫生會開藥同埋會同佢傾埋計...咁即係要另外搵多個心理治療師?你食左幾耐藥同用左幾耐時間先好番?

別墅

gloriagf 發表於 17-1-21 12:43
精神科同心理治療唔一樣?我以為精神科醫生會開藥同埋會同佢傾埋計...咁即係要另外搵多個心理治療師?你食 ...

精神科醫生每次都會傾計,跟你進度,開藥比你食,而心理醫生係唔可以開藥,每次大約同你見45-60mins
2個傾計可以好大分別,始終精神科醫生每次先見得20-30mins 左右,有時太深入既野根本傾唔到
心理醫生會同你做認知行為治療,佢講每一句說話勝過我身邊人同我講20句,哈哈

其實我係有驚恐症,好多年啦,好左7成左右啦,間中都反發,keep住咁既成績我已好滿足,加上自己成日唔食藥,依家仲要有bb更加唔想食,所以個病時好時壞

心理我足足睇左1年,有個專業人士開導係好重要

別墅

gloriagf 發表於 17-1-15 21:22
但我已經忍唔住喊左好多次...但佢依然冇感覺~

我認為入急症,如果你去出面私家醫生,只開藥係要一段時間先會好,入急症起碼有醫生和社工即時跟進,比較快。

複式洋房

mw1437 發表於 17-1-21 13:19
精神科醫生每次都會傾計,跟你進度,開藥比你食,而心理醫生係唔可以開藥,每次大約同你見45-60mins
2個傾 ...

咁我都要搵個心理治療師...要食咁多年藥嫁...其實係咪要食一世?驚恐症會有咩特徵唔舒服?

複式洋房

Valerieoon 發表於 17-1-21 13:24
我認為入急症,如果你去出面私家醫生,只開藥係要一段時間先會好,入急症起碼有醫生和社工即時跟進,比較 ...

但冇啦啦又冇理由入急症...佢自殘果陣都冇人係身邊先會做...搵佢唔到ge

首頁

尾頁

跳至