自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

emmawps 發表於 17-9-28 14:58
藥水$500一個月加三個月覆診一次,都萬幾一年
原來眼藥水都咁貴一年架,我依家用OK 鏡都係$14000
我成日聽到眼藥水就以為係平架添

大宅

salmon_lee 發表於 17-9-28 18:09
...

我個支藥水係一日一支細細支冇防腐劑,可能咁貴啲

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

let me share my case.

我大女用ok lens 4年了, 無發炎過,無增加度數。

細仔用ok lens 差不多2年, 只加了25度,佢係400+ 度,日間減唔曬,剩200. 視光博士建議用misight daytime soft lens. 原先有唸試antropine, 但都係認為化學effect, 係 irrevocable, 所以都係揀soft lens。加上我既niece 用了一年antropine 後,有加深,都要轉ok lens.

用了1年9個月 soft lens, 加了25 度,收貨了。

大宅

daisy17772 發表於 17-9-28 18:44
let me share my case.

我大女用ok lens 4年了, 無發炎過,無增加度數。

多謝你分享,個結果得keep得好好呀,你細仔幾歲呢?深近視嗎?小朋友7歳,希望misight 幫到佢。佢一星期戴幾日同一日幾多個鐘呢?年幾深25度都已經好好。

侯爵府

畀面勳章

emmawps 發表於 17-9-28 19:05
多謝你分享,個結果得keep得好好呀,你細仔幾歲呢?深近視嗎?小朋友7歳,希望misight 幫到佢。佢 ...

已十歲。一星期戴六日。唔戴嗰日,和平日除soft lens 後,就戴bifocal eyeglasses. 每天大約戴 soft lens 12 hours.

大宅

daisy17772 發表於 17-9-28 19:16
已十歲。一星期戴六日。唔戴嗰日,和平日除soft lens 後,就戴bifocal eyeglasses. 每天大約戴 soft lens ...

唔該晒,視光師都叫我女要帶六日,一日十至十二個鐘,佢都叫我配埋控制近視鏡片其他時間用,我配咗成長樂俾佢,都二千幾,bifocal即漸進鏡?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔一開始就戴OK鏡...由9歲戴到依家14歲幾..
SO FAR咁多年只有一次驗眼深左25度近視...果次重要係我晚上捉到佢係床用電筒睇書跟住去驗眼就即深了...

果次之後我仔都唔敢再亂黎...咁咁多年黎..就係果25度囉..
我仔都深近視成400度先去配OK鏡...

子爵府

想問大家Ok鏡是否帶6日休息1日?

大宅

月希 發表於 17-9-28 19:24
我仔一開始就戴OK鏡...由9歲戴到依家14歲幾..
SO FAR咁多年只有一次驗眼深左25度近視...果次重要係我晚上捉 ...

近視真係好煩,其實佢都係病嘅一種,只不過太普遍了,我個視光師話衣家出到可以壓800-900度,但佢唔敢同人做,因為壓得太勁。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

我仔仔用眼藥水唔work, 但唔敢帶ok鏡

大宅

DorothyTsang 發表於 17-9-28 20:03

你仔仔深嗎?滴咗幾耐?0.01?衣家停咗藥水?

侯爵府

畀面勳章

emmawps 發表於 17-9-28 19:23
唔該晒,視光師都叫我女要帶六日,一日十至十二個鐘,佢都叫我配埋控制近視鏡片其他時間用,我配咗成長樂 ...

I am not sure the brand of that spectacles, it has upper and lower part of different focal point. it works similarly to misight soft lens.

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主

我想搭單問下,因為我大女睇得太多ipad,開始睇唔到黑板要戴眼鏡,我驚佢深落去所以諗緊幫佢控制近視
眼藥水同ok 鏡我都聽過,其實有無話邊樣多人用啲?或者邊樣有效啲?thanks

大宅

2024年龍年勳章

pangthai 發表於 17-9-13 23:20
我個仔就係!頭大半年都無深,但之前每次check又開始深50~75度。我接受唔到佢再深落去(400度了),同埋在太 ...

用眼藥水喺太陽底下會好辛苦?

大宅

2024年龍年勳章

wantaima 發表於 17-9-27 17:35
戴眼鏡時大概小二&小四
唔算深 大概200度
現在一個75/115 一個100/125咁上下半年前驗

呢個天然方法真係得?我都俾對仔女試試

大宅

2024年龍年勳章

salmon_lee 發表於 17-9-28 18:09
...

請問$14000係邊度配?我之前問過有啲都差唔多2萬,好貴

大宅

mooncky 發表於 17-9-30 23:24
我想搭單問下,因為我大女睇得太多ipad,開始睇唔到黑板要戴眼鏡,我驚佢深落去所以諗緊幫佢控制近視
眼藥 ...

兩樣都有人用,都有風險,你可以衡量一下選擇一個適合自己小孩嘅。但兩樣都要去檢查適唔適合用,唔係你想用就一定用到。

大宅

2024年龍年勳章

DorothyTsang 發表於 17-9-28 20:03

其實我都有小小唔敢俾囡囡用OK鏡,我驚佢對眼會發炎

大宅

2024年龍年勳章

emmawps 發表於 17-9-30 23:40
兩樣都有人用,都有風險,你可以衡量一下選擇一個適合自己小孩嘅。但兩樣都要去檢查適唔適合用,唔係你想 ...

啱啱睇哂呢個post, 似乎好多都話眼藥水效果唔持久,同埋化學產品我都有啲擔心

大宅

mooncky 發表於 17-9-30 23:39
請問$14000係邊度配?我之前問過有啲都差唔多2萬,好貴

2萬就掠水得滯, 我去香港護眼配OK鏡, 希望幫到你

首頁
12345...6

尾頁

跳至