自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢度21世紀香港喎
啲細路有得俾嚟俾去㗎咩?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

白痴到呢!

同阿奶奶講佢有3個仔 俾個大伯囉!
想要細D嘅 佢自己生個俾大伯囉!
我鄉下興咁喎!

男爵府

Minor 發表於 17-12-12 13:48
https://www.facebook.com/4motherfather/posts/167364443870306

老實講,如果我係當事人我已經爆左個99

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

奶奶都真係好搞笑, 佢係古墓爬上黎架?
同埋, 奶奶自己係咁諗姐, 大伯同佢老婆係咪想要先?

Childhood is journey, not a race.

子爵府

2018復活節勳章

見過真人真事,香港地仲有呢d事情發生.當然係要人地個仔.亦都見過妹送個仔比家姐.

伯爵府

早幾年我都發生過接近情況, 不過我又唔係好嬲。
我老公大哥大嫂都係琛圳人, 已有一女一仔, 細仔係超生的, 點知又意外有咗第三胎。我當時得一個女。

大哥大嫂超生第二胎已經無咗好多錢(為咗要個仔), 無能力再養第三胎, 決定唔要。大嫂要殺自己骨肉, 始終有點罪惡感, 所以同奶奶傾訴。
我奶奶知道就同大嫂講, 叫佢睇吓係仔定女, 如果係仔就來香港生, 之後送比我地, 當幫我生一個仔。

然後我奶奶同老公講呢件事, 我老公問我意見。
可能唔係搶我個細路, 我又無係好嬲, 只有點反感佢重男輕女, 女要打掉, 仔就KEEP好唔公平。

珍珠宮

我個前奶奶都係咁, 我生第一個仔, 佢走來要我把仔送比佢大仔, 話大仔老婆無仔生, 要過繼我大仔比佢, 以後仔叫我做嬸嬸, 叫伯娘做媽, 我聽到火極想趕佢出門口

最後我擔心佢會來搶走我個B, 我開始有抑鬱, 好怕佢按門鐘......而家離左婚, 仔跟爸住, 緊係有呢隻奶奶一齊, 不過仔都大左, 唔通仲會改口叫人地做媽...不過呢個賤人, 就成日同我對仔講我壞話, 話我唔要佢地, 叫佢地當姑姐做媽

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

回覆樓主:

我上一輩仲有,
一個就自己冇得生,自己阿哥生得多女養唔掂過繼比細妹妹夫。

我阿麻生左9個養唔掂,諗住過計最細既兩個比人,最後過繼左一個。。

我媽未生我之前,人地話佢冇女冇女唔好聽,之後(契?過繼?)我堂家姐,但堂家姐一樣叫佢阿嬸又冇養。。只係平時我媽會好錫佢。。

而家仲有人有咁既觀念係咪有病架。。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Minor 發表於 17-12-12 14:03
我直頭覺得主角奶奶係石器時代周口店出口文物啦…古董黎

珊瑚宮

畀面勳章

cherrywong05 發表於 17-12-12 14:05
比我實鬧爆佢

我會連佢祖宗十八代都剷埋。

子爵府

Minor 發表於 17-12-12 13:48
https://www.facebook.com/4motherfather/posts/167364443870306

如果我99係咁就好啦,去到一個咁不可理喻嘅程度,大條道理唔見佢啦 ,仲要保護兩個女,容乜易比人捉去叫大伯做爸爸!

比著我,一定叫佢同c6講,由佢煩c6,根本唔需要同佢講咁多!

子爵府

小詠 發表於 17-12-12 15:39
我個前奶奶都係咁, 我生第一個仔, 佢走來要我把仔送比佢大仔, 話大仔老婆無仔生, 要過繼我大仔比佢, 以後仔 ...

咪亂倫?姑姐係媽媽,咁ex99係婆婆定麻麻?爸爸係爸爸定舅父?

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 17-12-12 17:02
咪亂倫?姑姐係媽媽,咁ex99係婆婆定麻麻?爸爸係爸爸定舅父?
佢地心入面至重要, 兩個仔唔好認我係媽, 同埋孝順我, 最好心入面只有佢地一家
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

回覆樓主:

有冇多D99个人資料。例如幾多歲?有冇讀过書?婚姻狀況?

子爵府

Huuu 發表於 17-12-12 14:58
古代都冇甘樣的習俗!

係d 呃神騙鬼風水道士騙財,無知先信!

係有架,清朝都仲有,
(那年花開)套戲,咪就係三伯送個男孫比周瑩做過繼仔,保障大伯家(吳家東院)既財產同生意,可以世世代代留比姓吳的人手上。

珍珠宮

回覆樓主

痴線

子爵府

其實個大伯可能唔知自己阿媽咁痴線,同埋大伯都未必肯幫人養女啦

伯爵府

開心吸收勳章

Short short地

珍珠宮

回覆樓主

唔係親耳聽到都唔會信,我阿媽、奶奶(60/70)嗰輩好多已經唔要求有孫抱啦

大宅

回覆樓主

我直程唔會理佢。

首頁
12345...7

尾頁

跳至