自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

yurijm 發表於 17-12-23 09:39
我聽過open the light
好想笑但唔敢笑
我以前個菲佣真係咁講

侯爵府

回覆樓主:

我覺得喺日常生活,應該同小朋友講母語,真係好怕啲懶叻父母,英文又渣,又夾硬同細路講小學程度英文。講真,廣東再唔保存落去,無㗎喇。
有啲國家有幾種官方語言,但都一定要先學識講母語先學外語,人哋大個咪又係講得好叻。

男爵府

cheechi 發表於 17-12-23 09:52
小朋友模仿能力強,如果家長用不正確讀音同文法同小朋友溝通,小朋友便很容易學習錯誤的英文。好彩既小朋友 ...
agree. 我只是讀英文生字/句子幫仔仔溫習英文默書,佢話我讀音唔正,發音不正確佢話同老師唔同,所以有時佢默錯字唔知我講咩. 我答佢以前老師係教我咁讀的。後來請一位外籍老師補英文,發現自己真的讀音不正.

子爵府

回覆樓主

我男朋友係外國人
佢見到香港人父母同仔女講英文好驚訝,問我點解佢地唔係用母語溝通,加上明顯英文水平不高,講到luck luck cut cut
父母程度不夠打造到既所謂「語境」只係流於elementary English 水平,vocabulary / usage 好快跟唔上,講十年elementary English 唔等於長大後能用英語對話、解釋較深既concept 同意思
最平學好英文的方法係睇電視/電影/YouTube 唔睇字幕,多睇英文書,再加個native speaker補習,唔係用自己既elementary English 強加於小朋友

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

啲人鍾意講。 講成點你唔好理佢啦

我有一位親戚,佢會覺得咁樣係教小朋友講英文。但係佢會問你飲唔飲water?

我聽完,扮聽唔到
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

88muimui 發表於 17-12-23 12:05
我以前個菲佣真係咁講

我表妹個上司會說open the meeting
(emoji)(emoji)
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

sese 發表於 17-12-23 10:24
我發覺好多工人姐姐會講open the light

我姐姐一係就叫我仔close your eyes and jeh jeh close the light

禁止發言

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

咁腥港人真係吾好生仔,一係平時用手語算

男爵府

廷廷媽 發表於 17-12-23 11:24
敢講係自己想學好外語,唔係黎教小朋友外語,學野師資好重要,自己唔掂真係唔敢教人,其實我覺得學校應該 ...

其實好多小學老師都唔係Native, 英文發音都唔準。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171124/20223969
【本報訊】香港大學言語科學實驗室的研究發現,現職小學英文教師授課時常用港式英語,如將「down」讀作「單」、「ruler」讀作「luler」、「it」與「eat」不分等。負責研究的學者指此類發音問題非常普遍,「基本上冇人係冇(港式英語),只係程度上不同」。

記者︰葉偉東

小學英文教師劉泳欣(左)指現時教育制度不重視語音;教師林惠玲(右)指英文科「忽略點講得較native」。馬泉崇攝

港大教育學院旗下言語科學實驗室舉行「小學教師英語語音科學化改良計劃」,去年初以報名參與形式記錄來自20間小學、共27位英語非母語的英文科教師授課情況,團隊同時分析他們的語音樣本,為每名老師一對一培訓,糾正英語發音及口音等問題。

根據實驗室紀錄,上述參與計劃的現職小學英文科教師授課普遍有港式英語發音,如把「found」讀作「翻」、「quick」讀作「隙」、「E」讀作「依」;負責計劃的港大教育學院言語及聽覺科學部博士何瑞清解釋,問題源於教師把字詞讀得太短,忽略後半音節,有教師未能分辨「it」與「eat」、「chip」與「cheap」等長短音節,或將「ruler」讀作「luler」、把「full」讀得太長變作「fool」;何擔心,老師發音不準「積累起上嚟就會好唔清楚」,影響教學。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

yurijm 發表於 17-12-23 09:39
我聽過open the light
好想笑但唔敢笑

我個小朋友係abc, 2歳之前都係係屋企講廣東話,2歲去幼兒園之後開始講英文,都係講open the light = 開燈

子爵府

angellate 發表於 17-12-23 15:00
我早幾日去朗誦比賽,有個著到去ball咁款既阿媽,同佢囡講。。give me your 八達通,you know..真係八達通 ...

琥珀宮

rosey2056 發表於 17-12-23 09:53
其實澳洲人既英文gramma 都未必岩

現代已不著重grammar,就算洋人青少年講都是但講出個意思就算,唔著重grammar, 咁當然Chinglish梗係錯,不可犯。

民房

cheechi 發表於 17-12-23 09:52
小朋友模仿能力強,如果家長用不正確讀音同文法同小朋友溝通,小朋友便很容易學習錯誤的英文。好彩既小朋友 ...

珍珠宮

畀面勳章

我覺得最緊要吾好ㄧ句內中英㚒雜同比小朋友多接觸吾同人講的英文。

其實只有英, 美人士的英文係 native

民房

回覆樓主:

珍珠宮

babytomato 發表於 17-12-23 16:34
我個小朋友係abc, 2歳之前都係係屋企講廣東話,2歲去幼兒園之後開始講英文,都係講open the light = 開燈 ...

我仔 bbc, 依家13 歲, 間唔中口快都 open the light , close the light 我問係學校會唔會講 chinglish 佢話唔會, 自動轉台

伯爵府

畀面勳章

Funtoread 發表於 17-12-23 18:03
總好過怕學「錯」 而唔去學。
錯= 50分,
唔學= 0分

這個當然,錯誤是學習必經之路,但必須有人糾正才能進步。如果根本力有不逮,用「教導者」身份教小朋友英語,誤教錯誤英語,而又沒有老師指正錯誤,受害的最終是小朋友。

珍珠宮

Fionhohoho 發表於 17-12-23 13:40
我姐姐一係就叫我仔close your eyes and jeh jeh close the light:laugh ...

其實姐姐點解都係open the light close the light 呢? 係咪佢地本身語言都係好似中文 開燈關燈 所以直譯呢 ?

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至