自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

pomanlife 發表於 18-3-14 19:28
即係居屋都要過壓力測試?我以為有政府擔保唔洗添

唔係政府擔保呀係房委會擔保
我未正式上會呀 只係check過下資料咋

子爵府

pomanlife 發表於 18-3-14 19:11
乜唔係用p plan 咩?點加3厘

出面買私樓 壓力測試係要符合2個條件:
1.利息2.15厘的話,供款唔可以超過入息50%
2. 加息3厘=5.15厘的話,供款唔可以超過入息60%

買居屋只需證明2.15厘 供款少於入息就可以...唔使做+3厘既test....

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tpcmela 發表於 18-3-14 22:10
唔係政府擔保呀係房委會擔保
我未正式上會呀 只係check過下資料咋
...

明白,以為強勁擔保人唔洗壓力測試添

大宅

回覆樓主

呢度D人都月過4-5萬所以個個唔擔心後期供款,其實比你5%首期又怎,如果大單位630萬借成400幾萬,一個月還2萬幾都咪話唔大壓力仲要唔可能長期低息喎,借150萬都還成萬㗎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Taitaimui 發表於 18-3-14 23:46
出面買私樓 壓力測試係要符合2個條件:
1.利息2.15厘的話,供款唔可以超過入息50%
2. 加息3厘=5.15厘的話 ...

明白

彩鑽殿

manlee22 發表於 18-3-15 08:19
呢度D人都月過4-5萬所以個個唔擔心後期供款,其實比你5%首期又怎,如果大單位630萬借成400幾萬,一個月還2 ...

點會借150萬還成萬呢?一般借一百萬還5千度,百五萬咪7千至7500左右

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

happy+ 發表於 18-2-9 19:11
居屋都要600幾萬,真係好貴,點解資助房屋一定要同市價掛勾?不如用成本價賣出去但加多些限制仲好。
...

除非你話只能賣返俾政府,日後不能在自由市場買賣,亦不可世襲。如果唔係真係攞公帑俾你做私人基金。抽到已平市價3成,仲想點?

大宅

pomanlife 發表於 18-3-15 08:28
點會借150萬還成萬呢?一般借一百萬還5千度,百五萬咪7千至7500左右

我記錯,係250萬還11000左右,因為我朋友借緊呢個數

彩鑽殿

manlee22 發表於 18-3-15 11:47
我記錯,係250萬還11000左右,因為我朋友借緊呢個數

朋友買私樓借360萬,用h plan ,加埋按揭保險都係供13000,將來唔洗補地價,咁計係咪私樓抵?

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-3-15 12:27
朋友買私樓借360萬,用h plan ,加埋按揭保險都係供13000,將來唔洗補地價,咁計係咪私樓抵?
...

Del.原來睇錯了
離哂題,唔好意思

大宅

pomanlife 發表於 18-3-15 12:27
...

我同你講緊應該時間上的分別,我朋友按25年,你可能30年,同埋H按一般大公司做或公務員先比按,普通人只可以P按,詳細就要問銀行啦

彩鑽殿

yurijm 發表於 18-3-15 12:34

Del.原來睇錯了

買400萬私樓比左一成首期呀,借360萬,計埋稅和其他6x萬上車

彩鑽殿

manlee22 發表於 18-3-15 12:36
我同你講緊應該時間上的分別,我朋友按25年,你可能30年,同埋H按一般大公司做或公務員先比按,普通人只可 ...

乜唔係私樓都可以用h plan 咩?居屋/工商廈車位用p plan

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

回覆樓主:

請問 :
1>單身中籖率少過中六合彩?
2>邊度睇到平面圖同價單?
3>係咪房委會的屋邨辦事處取&交申請表?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

今次有興趣抽丫,市區樓

大宅

manlee22 發表於 18-3-15 12:36
我同你講緊應該時間上的分別,我朋友按25年,你可能30年,同埋H按一般大公司做或公務員先比按,普通人只可 ...

而家買私樓,9成8既人都係用h plan

侯爵府

mercurycc 發表於 18-2-9 17:02
單人好難抽到,抽到都無得買。

點解呢?

象牙宮

oioioioi 發表於 18-3-22 21:05
點解呢?

上期朋友個女及另朋友外甥都抽到單人前no, 到而家都無消息。

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-3-22 21:09
上期朋友個女及另朋友外甥都抽到單人前no, 到而家都無消息。

唉…咁單人即係5使嘥$200申請?我仔上次有抽又冇哂消息一一!

首頁

尾頁

跳至