懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wing752 發表於 18-2-19 10:02
其實成日踩政府衰唔好,係因為你好彩懷孕過程一切順利,而且又有能力去私家生

爽爆姐,反而大家應該諗政府食 ...
認同!可以話政府檢查會比私家簡單,始終聽心跳、度肚果d都未係好全面。好多野都真係要用超聲波先睇得到。但話hea/求其,就有辱他人專業操守。只做政府產檢既媽媽大有人在,有出血有不適,政府都會盡力處理。自己唔放心可以去私家做檢查,但政府檢查亦不可少。政府產檢費用全免,身為香港人,有得用咪用,政府產檢又唔會做壞人。

複式洋房

SAN_KEITA 發表於 18-2-16 21:33
前兩日喺瑪嘉烈第二次產檢,我一心諗住有得聽心跳令自己安心d,因為唔係有得成日照超聲波見到bb,果日我做 ...

所以就算決定政府生都要向外面搵私家照同問醫生比意見。唔好慳。

複式洋房

全心全意 發表於 18-2-19 14:49
有。睇左兩次覺得醫生好似好趕咁。只可以話係資源不足的問題。相反,有d護士無咁忙,可以問多兩句。
...

可能係果日比較爆多人,見我血糖冇乜特別,咪快快趣講完佢要講嘅嘢,就叫我預約下次,冇幫我聽心跳囉,所以我以後一遇到咁樣,點都要要求聽心跳。

大宅

o12345678 發表於 18-2-17 12:01
回覆 SAN_KEITA 的帖子

不如自己買部胎心機淘寶百零蚊 當年我13週到都聽到 用左好安心 ...

想請問你買邊部?

洋房

心仔 發表於 18-2-16 23:20
我係QE跟助產士,佢次次都有幫我聽心跳,之前佢講野係幾趕,但到我差唔多臨生,佢講解到時臨生用咩方法止痛 ...

請問點樣可以喺QE跟助產士?謝謝!

大宅

Wantbaby30 發表於 18-2-22 16:59
請問點樣可以喺QE跟助產士?謝謝!

原本佢叫我返健康院檢查,跟住我問佢可唔可以跟助產士,佢見仲有位,就比我照返醫院跟助產士

複式洋房

我係qe健康院組 每次都有聽心跳同量肚 可能因為健康院少人 d姑娘會慢慢講ga 第一次去有講驗血報告同見醫生 之前喺qe照oscar時d 姑娘都幾細心 除左量左幾次頸皮 仲要睇下個腦 手指齊唔齊ar咁 都ok ar

男爵府

Kayee128 發表於 18-2-22 16:52
想請問你買邊部?
https://detail.yao.95095.com/item.htm?id=525745608962&spm=a1z09.2.0.0.47af2e8dWYL16A&_u=rh45b2jb782

我自己覺得好用又唔貴

大宅

前兩日喺瑪嘉烈第二次產檢,我一心諗住有得聽心跳令自己安心d,因為唔係有得成日照超聲波見到bb,果日我做 ...

睇政府冇通知就係好消息,姑娘一定要話定俾你知,幾多週前去急症室,幾多週後去產房,呢啲緊急起上黎要爭分奪秒,真係唔好去錯,登記後你有冇驗尿同量血壓,已經係check緊有冇妊娠毒血徵兆,如果真係唔放心,政府私家兩邊睇,若睇政府唔係有特別病情,一般都唔使醫生跟進,這是好消息代表你身體好,可能可以去助產姑娘覆診。
但如果好似我咁三尖八角就麻煩好多,我每兩星期都要回醫院覆診,每次都要抽血驗同留24小時小便驗,有次仲抽十六支血驗,但有時姑娘又會急召你回醫院,話驗到其他嘢唔合格,又要我去約第二間醫院睇症。煩C人
…………
產檢睇政府,冇消息就等如好消息,姑娘檢驗後都會同你講【冇事就唔會再通知你,有事就call返你返黎】,祝順利

複式洋房

我都係瑪加烈,我每次去都有醫生check心跳同照超聲波喎,見姑娘就了解背景,登記資料同埋都有本野比我睇咁,你會唔會miss左見醫生果到?就算我依家去健康院了都有心跳機check,因為要睇返心跳速度正唔正常,抽血果邊無事既話係唔會特別通知架!

其實政府真係hea左小小既,我依家每個月會自己去私家診所照超同產檢,安心d!

大宅

回覆樓主:

就係知政府hea我成26週先第一次去政府度登記。

大宅

freshrose 發表於 18-2-16 22:45
所以我從來都唔去,私家產檢都唔係好貴

想請教你系聖保錄後期產檢醫生會不會開4d俾你睇?

大宅

Emily129 發表於 18-2-28 08:25
我都係瑪加烈,我每次去都有醫生check心跳同照超聲波喎,見姑娘就了解背景,登記資料同埋都有本野比我睇咁 ...

政府每次有超聲波

侯爵府

88881111 發表於 18-2-28 18:09
想請教你系聖保錄後期產檢醫生會不會開4d俾你睇?

st Paul 好似得2D, 而且開4D 都係為左睇bb 個樣,我同我老公都無咩興趣

侯爵府

Emily129 發表於 18-2-28 08:25
我都係瑪加烈,我每次去都有醫生check心跳同照超聲波喎,見姑娘就了解背景,登記資料同埋都有本野比我睇咁 ...

你係貴賓?竟然次次都有超聲波,我真係第一次聽

大宅

freshrose 發表於 18-2-28 18:15
st Paul 好似得2D, 而且開4D 都係為左睇bb 個樣,我同我老公都無咩興趣
...

Thx

複式洋房

freshrose 發表於 18-2-28 18:20
你係貴賓?竟然次次都有超聲波,我真係第一次聽

我去左兩次 第一次係唐氏所以有照 第二次就見醫生姑娘果次 total 2次喳

大宅

wing752 發表於 18-2-19 10:02
其實成日踩政府衰唔好,係因為你好彩懷孕過程一切順利,而且又有能力去私家生

爽爆姐,反而大家應該諗政府食 ...

well said

複式洋房

回覆樓主

早排係QE 見助產護士,覺得佢好有耐性問我d 野。 又check 我d 病歷report 俾得齊唔齊,排期又有耐性同我講。。

之前去見結構,可能因為無人, 我10點期,9點9已經有得見,前後半小時, 個姑姐仲好細心同我介紹BB d 手手腳腳,又勸我唔好太緊張, so far 覺得好好(emoji)

大宅

我也是qe,都ok,你預了不用比錢的政府檢查是無咁詳細的(所以話政府要投多點錢在醫療嘛,民生所需來的),我是直到22week,5個半月才能第一次見dr(見了不夠3分鐘,聽心跳按胸部就走得),之前在qe的產檢是姑娘做,無聽心跳的,是個姑娘同我登記資料給我一些宣傳單張,抽下血咁。

你就算政府生都要出去照好,我qe也有唐氏和結構,我自己出了私家也有照結構,如果你負擔得起私家,私家會講解照得詳細點,qe好快就出返來的。但QE醫生都無黑我面,我覺得己經好好了,我知佢地忙。

首頁

尾頁

跳至