自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我選擇了家庭,暫時唔搏殺住,老闆唔太體諒都無法。只因呢一刻孩子比公司更需要我;係可惜,但不後悔
請勿打招呼~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

greenpea 發表於 18-6-8 21:15
不合格就比佢試下咯,依家小一可以不合格都唔洗死,遲下就唔可以了,依家比佢跌下,自己學會管理好自己的 ...

有啲學校唔合格,係會留班㗎……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

升咗職會加幾錢人工?
自己衡量下 ,加多左嘅人工同阿女嘅成績邊樣重要!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

厚多士 發表於 18-6-8 19:19
回覆 ash_yehyeh 的帖子

我都好掙扎。我三十七了,再唔升就可能冇乜機會。但個女又事事依頼我。 ...
小一真係細既,會否考慮亞女放學後請個補習姐姐上門,補2-3個鐘攪晒亞女d功課同默書
講真,你都話自己37唔上就冇機會了,同埋亞女往後既開支會越黎越多,所以都係搵多個錢實際d

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

一樣。有小朋友後轉左行. 家庭工作兩邊兼顧真係好攰。攰到無energy 諗自己事業,直到近牌老細升我地team 一個細過我既同事做 team head, 至開始諗返自己既career. 升嗰個同事係無可厚非,人地的確係俾我投入工作。老細亦好好,好明白我啲小朋友仲細,要多啲時間照顧屋企。如果一直係咁維持status quo, 我都ok,因為真心體諒員工家庭既老細唔係咁易搵。

不過,商業世界邊會有status quo。每個人都係不進則退。到有一日如果我其他細過我既同事都升,淨得我未升,我都會好尷尬同唔gur.

但小朋友仲細,我唯有同自己講,俾自己兩年時間,如果仲未有動靜,到時小朋友又大啲,再作打算。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 18-6-8 22:50
有啲學校唔合格,係會留班㗎……

如果小孩真的未夠班,勉強升班不是好事,小一留班打好基礎好過再高年級啲嘢越來越深,有啲小朋友腦發育未成熟需要的就是時間。我只係普遍講,只有你最清楚自己孩子,留不留班要看長遠對孩子利弊,不是一時三刻的顏面

大宅

厚多士 發表於 18-6-8 19:19
回覆 ash_yehyeh 的帖子

我都好掙扎。我三十七了,再唔升就可能冇乜機會。但個女又事事依頼我。 ...

升咗職但阿女成績退步咗,邊樣值得犧牲?小一,二係好重要!要打好基礎!除非你全外判,搵人補習,自己唔理功課及考試!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

大宅

Kanyin 發表於 18-6-8 19:20
佢講得無錯,要有取捨。
所以我會放棄進升。因為個女前途比較重要。
未升已經咁辛苦,升佐⋯⋯你捱得到咩
Agree

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

升左先
勤力几個月
之後做逄自己
拎住個新title同人工再諗下一步
有時升得越高越free

禁止訪問

伯爵府

回覆 ChristieMing 的帖子

我知道要留意自己情緒。其實佢好善意的提醒,但我回到家竟不停咁流眼淚。情緒好低落,個心好痛。
可能前日先同個女忙完考試,心情才剛放鬆一點,又聽到上司的批評,情緒爆發了。

大宅

回覆樓主:

我覺得很視乎小朋友的身体状况,性格及能力,還有自己的要求和期望。

我只有一名女兒,自她出世後,因公司大陸擴廠,我便開始每週要逗留廣東省三日兩夜的職涯。當時沒有老人家協助照顧,但慶幸工人姐姐工作尚好,而小朋友亦較少病痛,所以放心出差公幹。

學業上女兒是會自動自覺完成功課,我有試過補習姐姐上門或到補習社功課託管。我對她要求是做一個盡責的學生,自己和自己比較是否有進步。雖然未必每次都有好成绩,但大家會坦誠檢討,找出問題討論解决辦法。現在她已經剛完成DSE考試,在一間band1尾中學就讀精英班。

大宅

回覆樓主

有啲冇結婚冇小朋友既上司可能唔明白,但會體諒。但你個上司似唔體諒之餘仲唔想比機會你兼顧家庭同事業,要你揀其一。我之前都係做管理層,每日8點返到屋企仲要覆WhatsApp email。而家quit左寧願搵少啲都想多啲時間陪屋企人包括仔女同父母

大宅

回覆樓主:

而我十多年中港工作,利用在國內晚上無聊時修讀了兩個遙距碩士課程,不斷增值是老板的左右手,他還給我以低價入股公司做小股東。而三年前,因老公生意有拓展機會,我便决定請辭退股,得到很不錯的回報,結束中港生活,協助丈夫生意發展。

回顧這十多年,女兒懂事聽話,和父母感情親厚,我十分感恩。

其實,對小朋友適當的放手及信任,反而可培養她們獨立謹慎的性格。我們不是放任,而是給予指引,適量的協助,最重要是建立她們有正確的態度,你會發現她們的能力比你想像中更高。

大宅

回覆樓主

老實講,兩者要兼顧真心覺得疲累。年紀又唔細都要顧下自己既健康

男爵府

回覆樓主:

始終係小朋友重要, 我公司阿姐為左上位成日要出差四圍走, 都冇乜時間理小朋友, 而家個女大了中一了完全唔聽佢話, 唔同佢溝通, 雖然我阿姐比到物資個女又有錢比佢去外國升學, 但我覺得佢有女等如冇女囉
所以為左份工放棄同小朋友嘅親子時間, 完全唔值得, 呢d時間冇幾多年嫁咋, 冇左補唔番了

伯爵府

回覆 Chau444 的帖子

唔知係性格定我教得唔好佢俾我感覺仲係好依賴,見到我同爸爸就好扭計唔合作。
無論食飯冲涼做功課都要三催四請,所以每晚我都筋皮力歇。

大宅

厚多士 發表於 18-6-9 02:09
回覆 Chau444 的帖子

唔知係性格定我教得唔好佢俾我感覺仲係好依賴,見到我同爸爸就好扭計唔合作。

其實小朋友潛意識很懂測試父母的底線,她們知道父母會屈服,便會再挑戰你的底線。而且我覺得現在很多父母和仔女的身份好像對調了,給仔女做了主導,而不是仔女去服從父母的教導。

仔女依賴是因為他們看穿了你們比他更緊張在乎,誰緊張便會輸。你讓仔女失敗下比老師别人駡下教訓下,他們才會明白,做自己該做的事。

大宅

回覆樓主:

現在我的工作很多時間接觸幼稚園及小學生,真的,我發現小朋友愈依賴,父母愈唔放手,他們的學習能力就愈低。照顧得太妥貼,小朋友要甚麼就有甚麼,完全缺乏要努力付出的意識,讀書做功課咁辛苦,當然唔會配合。

別墅

回覆樓主

是沒有兩全其美的,有了小朋友而在職大有人在。要上位就要付出更多努力去掙取。
你情況我覺得都係交比補習社,你放工同小朋友爭取親子時間,吾係日日都係功課同温習。
我小朋友都今年升中,佢小五我放棄左份糧倍佢渡過升中,我覺得很值得呀!

首頁
12345...6

尾頁

跳至