自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我由細到大鼻敏感,前年開始鼻水倒流,食左好多西藥全部失敗,我係靠做運動好左好多,中西醫都建議我做運動,一星期三次急步行,每次45分鐘左右,已經維持左1年,原先身體5係幾識出汗,依家開始做10分鐘已經出哂汗,身體好左好多。
個幾月前鼻敏感又番發,我決心5食西藥,靠做運動慢慢就好左。

男爵府

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 20:17
都係,未生小朋友冇咁差,可能都係局部位長期有,但生完小朋友,係全身冇忽好肉,外觀以經唔想理,慣左比 ...

希望你可以改善失眠問題先,留意正係唔係唔夠鈣,之前我介咖啡後半個月就失眠,飲返就無事

大宅

回覆樓主:

我都係,之前睇開個醫生話佢地係三兄弟。

大宅

壞蛋獎門人 發表於 18-8-6 21:00
會,都未出汗個身以經痕緊出黎,我反而唔係面,係啲手腳摺位,我通常熱太耐..就會起左一粒損左咁既野...如 ...

我係手指,腳背,頸背。依幾年算係好咗啲,幾年前,因為成日掂漂白水,清潔劑,搞到濕疹好勁,手指出水加出血,睇咗幾次醫生都唔好,加上個段時間真係冇時間去醫生因為個時朝早返工,夜晚返學,只能睇多一次A&E,因為第一次睇個時個醫生叫我留意下掂到啲咩就會濕疹,如果都係唔好就睇多次,我見未好米睇多次囉,點知今次個醫生一見到我就話我唔係緊急,意思話我濫用(我明佢意思,但如果我唔係睇極都唔好同冇時間,加上我問過當時係醫院做護士嘅老師佢都建議我去睇)。佢叫我去睇專科就可以,我就話今次黎都係想睇下可唔可轉介去專科,佢話我依家比封信你,拎埋啲藥就走得。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

眼鼻敏感、濕疹同踩界哮喘

最慘係眼頭同眼簾起濕疹,藥膏有類固醇唔敢搽咁多
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

twotigers 發表於 18-8-6 22:11
我之前喺BK都有講過,但凡有氣流嚟緊,例如颱風,暴雨,強烈季候風等,一定咳,返工坐喺冷氣口又咳,但喺 ...

我女都係咁 打風,轉天氣前就氣管即黎料。最後氣管敏感仲幾個月唔斷,今個月醫生建議聞類固醇(早,晚)
氣管暫時控制到,睇住佢以前成日氣管黎就痰又咳又hehe herher真係好心痛
次次氣管藥,抗生素

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-8-20 12:46
我女都係咁 打風,轉天氣前就氣管即黎料。最後氣管敏感仲幾個月唔斷,今個月醫生建議聞類固醇(早,晚) ...

氣管點控制?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

twotigers 發表於 18-8-20 12:47
氣管點控制?

因為佢本身成日氣管唔好,今年直頭3-5月不過氣管敏感唔停。家庭醫生建議睇兒科專科,醫生就建議佢早晚聞類固醇,聞左呢排氣管無喘,無食藥。
雖然唔想但都無計,聞氣直落氣管快見效。因為成日氣管收窄都唔係好事.怕越整越窄。

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔濕疹+鼻敏感... 有時都會眼敏感.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-8-20 12:56
因為佢本身成日氣管唔好,今年直頭3-5月不過氣管敏感唔停。家庭醫生建議睇兒科專科,醫生就建議佢早晚聞類固 ...

聞咗幾耐先控制到氣管敏感?

珍珠宮

twotigers 發表於 18-8-20 13:28

聞咗幾耐先控制到氣管敏感?

醫生建議早晚聞1個月先,到時再覆診睇下可唔可以減藥,聞左1星期已經好好多,聽唔到佢氣管有聲,同敏感。

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-8-20 13:43

醫生建議早晚聞1個月先,到時再覆診睇下可唔可以減藥,聞左1 ...

我個鼻都係早晚噴類固醇,而家好咗好多,剛剛買咗支噴氣管嘅類固醇,噴咗一星期,未見效,支嘢仲好貴,500蚊一支

珍珠宮

bybewong 發表於 18-8-6 22:15
多謝你,我帶佢睇過西醫搽類固醇,怕依賴唔敢經常搽。中醫都用過d藥水 ...

我仔前排皮膚敏感,醫生開左呢隻,之後上網查見到呢個.你可以去睇下有無用

珍珠宮

twotigers 發表於 18-8-20 13:46
我個鼻都係早晚噴類固醇,而家好咗好多,剛剛買咗支噴氣管嘅類固醇,噴咗一星期,未見效,支嘢仲好貴,500 ...

我仔好有時鼻敏感勁都會噴鼻眼適,我通常噴2星期見佢地好就停。
我女聞氣,醫生開左呢隻。我女係加埋個口罩落去用,會吸藥吸得好d,係口吸好多時會呼氣呼返晒出黎嫁。
我女用緊呢款口罩加落聞氣到,吸得好好。
之前食氣管藥,咳得勁會聞埋喘樂寧但氣管都係好唔晒。所以轉聞類固醇。

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我醫生話濕疹,哮喘同鼻敏感都係同一個源頭,所有有既人好多時會同時有兩樣或者三樣有齊!

珍珠宮

twotigers 發表於 18-8-20 13:46
我個鼻都係早晚噴類固醇,而家好咗好多,剛剛買咗支噴氣管嘅類固醇,噴咗一星期,未見效,支嘢仲好貴,500 ...

我女排左10月尾睇政府個邊,到時再睇下醫生點講,私家政府2邊睇。

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-8-20 14:07
我女排左10月尾睇政府個邊,到時再睇下醫生點講,私家政府2邊睇。

政府睇咩科?

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-8-20 13:57
我仔好有時鼻敏感勁都會噴鼻眼適,我通常噴2星期見佢地好就停。
我女聞氣,醫生開左呢隻。我女係加埋個口罩 ...

我用呢支,500蚊,2個月

珍珠宮

twotigers 發表於 18-8-20 14:37
政府睇咩科?

醫生寫左紙排兒科,到第1次見醫生再睇。我有d朋友仔女都氣喘入過院就直接排呼吸科覆診。

首頁

尾頁

跳至