婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

健健BB 發表於 19-4-22 14:44
咪忍吓老人家囉!將心比己!兒媳搬走真係好淒涼,何忍?
若果你因爲咁而離婚,就係你自己離婚,唔好到時又 ...

初頭就係將心比己,諗住忍下,始終佢係單親,得自己一個好慘...一路住落都好有問題,但我都係忍忍忍忍忍.....兩年了,到左今時今日,扔我d野落地下(d野唔阻地方喎),你話我忍唔忍到?你忍到嗎?呢個係尊重既問題!

事實係99令我想離婚!
我有好多顧忌,一來我好仲好愛老公,二來阿囡亦痴爸爸,爸爸亦錫我地。但好多時99既問題令我抖唔到氣來,有幾次在屋企樓下同阿囡坐到11點先上屋企(佢返夜工。)感覺又好似對不起我囡甘........

男爵府

kaman0617 發表於 19-4-22 15:54
你比佢呻下啦,忍到就唔洗自古以來婆媳咁多問題啦。
有D奶奶60歲咁上下,一忍真係20幾年,到時無精神病都 ...

謝謝你呀,,,

我真係忍夠了!從此我不要客氣,有個句講個句,唔再忍。

男爵府

mini1204 發表於 19-4-22 11:33
咁梗係搬,忍乜Q

係,都唔知忍黎做乜,平時又唔係比錢我,又唔係有咩好野益我。俗語話 你做初一我做十五!

大宅

將心比己,你日日對住個99喺度呀吱呀jor, 要忍廿年,你會點?
咁邊個淒涼呢?

男爵府

ilovecafe 發表於 19-4-22 01:32
如果計落夠錢,我會建議你唔系離婚。帶阿女搬走,等你老公兩邊走,婆媳問題從來只會越來越大鑊,小朋友越 ...

其實你講得好對呀,再一齊住只會越來越大鑊。因為我無做野,冇入息證明,冇人肯租比我。經濟方面,老公會比家用加上我啲積蓄都可以捱到一年半載嘅。一年後阿囡3歲, 可以讀幼稚園。我就會出嚟做嘢。係要死慳爛慳... 但都好過同奶奶住。

同老公講左,再咁落去,我會癲的。最壞打算,就係離婚.....之後我就講唔落去了,喊左出黎。個衰佬全程無出聲..

別墅

同c6係99屋企隔離或附近租間屋得唔得呀?叫c6臨訓先返嚟,平時佢鐘意幾時去99到都咁方便。講明你就唔返架喇。

男爵府

可樂媽媽 發表於 19-4-22 17:48
同c6係99屋企隔離或附近租間屋得唔得呀?叫c6臨訓先返嚟,平時佢鐘意幾時去99到都咁方便。講明你就唔返架喇 ...

有傾過,我家附近最平既樓都要6.7千蚊,我d積蓄玩唔到一年呀。我找到間元朗4千八既村屋。所以都好矛盾

別墅

Nicole256546 發表於 19-4-22 17:53
有傾過,我家附近最平既樓都要6.7千蚊,我d積蓄玩唔到一年呀。我找到間元朗4千八既村屋。所以都好矛盾:aya ...

我意思係你同c6一齊搬wo,2個一齊俾囉,咁c6實質唔住99到家用俾返少d。c6係鐘意咪返去叫做99冇咁空虛。

男爵府

可樂媽媽 發表於 19-4-22 18:11
我意思係你同c6一齊搬wo,2個一齊俾囉,咁c6實質唔住99到家用俾返少d。c6係鐘意咪返去叫做99冇咁空虛。
...

個c6就係唔肯走,話阿媽自己一個人,佢唔放心,話呢d甘不孝既事佢做唔出。我都費時同佢講落去。然後上網搵樓租,無人肯租,因為我無做野,無工作証明。

唉,都唔知自己做緊乜了

子爵府

Nicole256546 發表於 19-4-22 18:39
個c6就係唔肯走,話阿媽自己一個人,佢唔放心,話呢d甘不孝既事佢做唔出。我都費時同佢講落去。然後上網搵 ...

老公同意你兩母女搬出住? 係嘅話叫你老公租

禁止訪問

男爵府

Nicole256546 發表於 19-4-22 16:44
其實你講得好對呀,再一齊住只會越來越大鑊。因為我無做野,冇入息證明,冇人肯租比我。經濟方面,老公會 ...

如果係咁,你不如忍一年,一年後你一來儲備多D,二來你女已經讀幼稚園時間定到你又可以出去做野,好過你突然間咁走,你c6如果斷你一個月錢你都大鑊啦

子爵府

回覆樓主:

樓主,老實講你c6叫你忍,係因為佢冇本事同你搬走,出面咁貴租,你又冇做嘢,佢起碼要比多萬幾蚊一個月,仲要傢俬電器呢。

我都叫你唔好忍你99,佢嘈就同佢開火,忍得多會生cancer,所以唔使同佢客氣,最好等佢趕你哋走,鬧返佢係咪想個孫做單親家庭長大。

翡翠宮

Nicole256546 發表於 19-4-22 18:39
個c6就係唔肯走,話阿媽自己一個人,佢唔放心,話呢d甘不孝既事佢做唔出。我都費時同佢講落去。然後上網搵 ...

你第一件事吾係搬
係揾野做
有收入先有路行

男爵府

回覆樓主:

唔係有小朋友我都想

男爵府

就係你呢d人咁既思想,縱到d老人家一句唔埋第二句未到,就鬧唔同住既不孝有老婆無呀媽!大家生活係互相尊重唔係一句佢係99就為所欲為,佢無野好地地少事忍下無問題,擺到明要為難你比說話你聽影響你婚姻都仲要忍?白燕呀?無事呀?咁個心抱如果又得返個呀媽係咪接埋一家住?孝順唔係同住先叫孝順,咁有幾兄弟既有唔同住果幾個就不孝?真心好好笑!到有一日個老人家比埋屎個仔同心抱食,係咪都要笑哂多謝呀媽比屎佢地食?好心啦,唔想個仔離開自己就一早教定佢唔好結婚,唔好累人地個女!

男爵府

佢講到咁我都講埋你聽佢就算有能力都唔會搬,因為佢離唔開佢呀媽!不如先搬返娘家,等到小朋友適齡就報全日班,同家人夾下時間,起碼搵到時間岩既工頂住先,之後既事之後再算,我係過來人我明你感受,我都有過最壞打算,離唔離婚係後話,而家首要解決係你同小朋友既住屋問題。難聽講句,你老公選擇要痴呀媽住就由佢攬住過,佢愛你地重視你地唔會知你咁委屈都唔處理!

複式洋房

我好佩服樓主你有咁既想法同決心,我情況一樣,C6單親獨子,最初就係心軟同99一齊住,一住就7年,3個小朋友,我同C6經濟好ok. 感情又好,其實我一個人可以養哂3個小朋友, 仲可以可以出去租樓住,但又係C6個句,忍下老人家,留低佢一個好慘,其實我有提出過住近啲,樓上樓下,但都被佢拒絕左,日日對住人地呀媽,咩都比人管住哂,成日行出黎企係度望住你做咩,咩都要加一句,真係好煩,講真,呢度感覺上唔係自己屋企,啲人成日都話就下老人家,家有一老如有一寶,就算99唔係衰人,但真係既要自己相處過,先明白當中有幾難受,幾想有自己真正既「家」

大宅

如果你地夫婦關係好好 為左奶奶又真係吾值得
希望你老公會支持你地搬開下啦

男爵府

sze2019 發表於 19-4-21 22:51
唔止相處嘅問題,有 時仲會因為冇歸屬感, 住得唔開心, 寄人籬下. 如果有能力搬出嚟, 住近奶奶, 一星期幾 ...

你全部講中晒,無歸屬感,寄人籬下,完全係我一直以來既感受!我成日同人講,我只是每日暫訓而已。

首頁
12345...7

尾頁

跳至