自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

我都係濕疹
係好慘
冇辦法
我而家介咗類固醇
成身成曰痕
係靠意志
有時痕到半夜醒
有時又忍唔住爪
然後又流血
呢輪壓力大,所以差咗
我自己覺得係會自己好
但當中嘅痕
好顛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

熱狗媽 發表於 19-6-3 10:49
最近好多人都推蛋黃油, 其實得唔得呢?我唔知道, 但係我唔會試.

好多人話飲五花茶/龜苓茶去濕疹, 我自己係 ...

身邊有三個人試蛋王油,有一個有效
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

Herobear 發表於 19-6-3 12:30
我都係濕疹
係好慘
冇辦法
瞓唔到, 食下抗敏藥瞓, 瞓唔到都影響抵抗力

公爵府

Herobear 發表於 19-6-3 12:30
我都係濕疹
係好慘
冇辦法
我會話你而家經歷嘅係"正常"

我就嚟第8個月, 都係上個月開始少左痕, 上月中先至唔再痕.

係, 要靠意志力. 加油, 你不孤單

子爵府

一定要戒奶,奶茶都唔好飲。我濕疹好返多年,最近一星期飲一杯珍珠奶茶。飲咗一個月,濕疹即刻出現,不過我自己用天然產品搽濕疹。次次都自己搽完就好返,從無睇過中醫/西藥。個人唔buy西醫療法,已經好好幾年無睇西醫同食西藥。

大宅

熱狗媽 發表於 19-6-3 11:10
我用左一星期, 每日用一次, 勁薄一層. 頭5日好番, 第6 日開始出番晒嚟, 仲會出水流血.

戒類固醇無話用幾耐 ...

只用了一星期薄薄一層, 就上癮?

禁止訪問

公爵府

vyhc 發表於 19-6-3 12:48
只用了一星期薄薄一層, 就上癮?
係, 每個人情況唔同, 可以明明係最弱劑量嘅類固醇, 都會搽左短時間內出現類固醇反彈.

有d人會話搽類固醇好番, 但我嘅理解係, 類固醇只係抑壓住, 而且會破壞免疫系統.

公爵府

戒類固醇期間, 由於太痕, 係唔會忍到唔R, 會R到好多傷口, 出血點流血, 同埋出水. 呢個時候我會用消毒藥水洗傷口, 有d谷友就會浸死海鹽人, 用Tubifast包住出水出血地方, 以免傷口受細菌感染.

水晶宮

回覆樓主:

如果d濕疹係伴隨蕁麻疹,一定要戒熱氣上火食物包括咖啡以及早瞓。

水晶宮

回覆樓主:

濕疹最緊要用凍水沖涼和止痕,以下2隻我覺得止痕好work。
過左痕癢期,keep住搽jojoba oil/植物油,好快好。

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

chuck_bass 發表於 19-6-3 14:34
我打左濕疹針。 介類+介moisturizer, 連水都飲少d , 盡量唔出街唔沖涼, 希望一個月後好
...
加油吧, 會有進展的

大宅

熱狗媽 發表於 19-6-3 14:41
加油吧, 會有進展的

我也知道類固醇不好,也知道類固醇會上癮,亦知道類固醇只是短暫治標,但濕疹發作時可以點做?什麼 cream 也不搽,由它自己乾?不是挑機,而是真係無助。我可以忍痕,但小朋友自己用手去抓。。唉。。。

公爵府

Skyhouse 發表於 19-6-3 15:08
我也知道類固醇不好,也知道類固醇會上癮,亦知道類固醇只是短暫治標,但濕疹發作時可以點做?什麼 cream ...
佢要R就由佢R, 要剪指甲, 指甲易藏細菌.

我見戒類固醇谷d媽咪會係iherb訂死海鹽開水比小朋友浸浴. 每次抓完有傷口/血, 就用消毒藥水清潔. 飲食清淡. 沖涼除私穩部位唔落shower gel

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

poohpooh1668 發表於 19-6-3 11:53
我仔小五開始, 濕疹幾年, 用左類固醇幾年, 仲要搽眼, 有醫護朋友話我知唔可以搽眼, 我先發現問題, 會青光眼 ...

我女用左十年我都唔知唔可以查眼附近,真係唔得你死……
最近check眼好彩話無事

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

46sbio 發表於 19-6-3 11:55
因為你果時個病係類固醇上癮, 唔係單純濕疹, 所以治療方法一定係停類固醇

我2013年時濕疹大爆發, 但我果時 ...

我地當年係濕疹睇佢,佢係我地睇第一個皮膚醫生,睇佢前無用過類!

珍珠宮

我也知道類固醇不好,也知道類固醇會上癮,亦知道類固醇只是短暫治標,但濕疹發作時可以點做?什麼 cream ...

其實唔用類,濕疹點好都真係

不過可能真係有致敏源未搵到岀嚟而又成日接触,就會一直都穩定唔到

子爵府

細路仔係要人釘人咁睇實佢, 我仔大, 都可以迫自己唔好R, 但瞓著R都無辦法, 我買D白色個D 棉手套比佢帶住瞓, 起碼唔好R得咁直接同損咁多

子爵府

brbaby2007 發表於 19-6-3 15:25
我女用左十年我都唔知唔可以查眼附近,真係唔得你死……
最近check眼好彩話無事
...
醫生開, 咪信囉, 點會質疑呢, 仲開幾隻比我TIM, 呢隻面, 呢隻眼, 手嚴重D又另一隻

白內障可以做手術, 青光眼無得醫, 所以一定一定一定要即停

熱狗媽    發表於 19-6-3 16:56

首頁
12345...8

尾頁

跳至