自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

littlelamlam 發表於 19-6-20 12:23
家有反叛期15歲仔,12歲乖女,呀仔出世我做 ftm照顧佢,果時餵人奶都飲到2歲,眠乾睡濕帶大佢地,禽日叫呀 ...

反叛期系咁啦。

男爵府

其實如果父或母無工作,子女唔多唔少都會少左份尊敬。 我以前有個大學同學,己經唔係反叛期,佢都嫌棄自己老豆無做野,靠食股息過活。

子爵府

親子王國15週年勳章

青春期系咁,控制唔到自己亂講野、發脾氣,只係覺得好煩,父母每一句聽落都好似打樁咁大聲咁難聽,就好似你頂唔順小朋友尖叫一樣咁煩。
呢段時期佢講嘅野,你就當佢撞邪鬼上身,並表示你唔同意佢說法,但無需將佢說話放在心上。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

唔做野 咪揾野讀 erd 好多課程
慢慢地你就聽到 個個孩兒呢段時間差不多係時候發作

伯爵府

littlelamlam 發表於 19-6-20 13:13
禽日大家都動氣,我話吾叫佢起身,佢話吾去考試,我話好丫,你考又吾係我考!總之一人一句,激心呀!

最 ...
反叛期簡直似鬼上身,變左另一個人,好彩會過渡,樓主睇開d

男爵府

cyyiu 發表於 19-6-20 13:28
反叛期,真係要忍下,或者狠心 d唔好理佢,比返d責任佢自己負!
加油呀,亦欣賞你,打理屋企井井有條(你女 ...

謝謝您jm 仔女大左,漸漸由痴住媽咪變為吾再需要你咁,我都要慢慢適應,係時候尋回自我了

水晶宮

littlelamlam 發表於 19-6-20 13:00
我C6出左差,都打電話來話左佢半粒鐘

你老公好錫你,已經唔駛難過

水晶宮

ayako 發表於 19-6-20 13:41
其實如果父或母無工作,子女唔多唔少都會少左份尊敬。 我以前有個大學同學,己經唔係反叛期,佢都嫌棄自己 ...

未必嘅,我FTM加工人,有時都覺得自己廢廢地,但老公又覺得我為個屋付出好多,成日同小朋友講媽媽好重要、尊重媽媽⋯呢D野真係睇你點睇。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

wcandtt 發表於 19-6-20 12:36
我對仔女都高中,從來冇嫌棄我,現在同我好friend, 不過大仔曾經有一年反叛期,我過得好辛苦,忍到成日偷 ...

你係廚神,又健康有運動,怎會嫌棄你 我係你個仔 直情proud of u

我識既ftm懶到出汁, 連晚飯都成日買外賣,又肥又污where唔願郁,呢D真人係唔好怪仔女嫌棄,唔好話ftm好偉大

大宅

過渡期態度唔好我都明,我係學校好乖架,拎品學兼優獎,但原來我初中都講過d好傷父母心嘅說話,嫌棄屋企環境唔好,家人無好嘅工作,生得我唔靚數學唔好之類 老豆嬲到想打我架,媽媽就教完我之後唔出聲

一到中四五,預科,屋企人好錫我俾我專心考好會考,個人開始定翻,由高中後到而家20尾啦仲會翹住媽媽手出街唔講都忘記左自己以前咁曵

有時無聲勝有聲

男爵府

eggcarol 發表於 19-6-20 14:02
未必嘅,我FTM加工人,有時都覺得自己廢廢地,但老公又覺得我為個屋付出好多,成日同小朋友講媽媽好重要、 ...

呀女細時我都有工人,到小學我吾用了,c6叫我用到呀女小二,但我都想自己黎,感恩c6 好appreciate 我,又成日係仔女面前讚我,叫佢地尊重媽咪,所以今次呀仔咁樣都幾 hurt, 佢想食咩我都會整比佢食,下次要串下佢

男爵府

vet 發表於 19-6-20 14:09
你係廚神,又健康有運動,怎會嫌棄你 我係你個仔 直情proud of u

我識既ftm懶到出汁, 連晚飯都 ...

Jm抬舉了 不過有時ftm係難少少為自己定位

男爵府

littlelamlam 發表於 19-6-20 14:27
呀女細時我都有工人,到小學我吾用了,c6叫我用到呀女小二,但我都想自己黎,感恩c6 好appreciate 我,又 ...

明白,希望佢大D識諗

珍珠宮

一早同C6一齊思想教育個囡,佢亦知我這個FTM 對這頭家,對4老的重要性。

佢要清楚大家各自的角色,大家要互相尊重和配合。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 19-6-20 12:25
有d反叛期好似食錯藥
等藥力過後就會正常返
如果你家庭經濟ok,老公又支持你,無必要因為呀仔說話而改變。
同意

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

littlelamlam 發表於 19-6-20 12:23
家有反叛期15歲仔,12歲乖女,呀仔出世我做 ftm照顧佢,果時餵人奶都飲到2歲,眠乾睡濕帶大佢地,禽日叫呀 ...

青春期,你管佢,實有說話聽。
大家都唔應該太上心,只是意氣說話吧了。

象牙宮

回覆樓主:

我唔係ftm,所以我仔唔會出聲,但唔會主動幫手家務,叫就肯做!其實可能受身邊人影響,見人地父母工作,可能經濟比較好,好多想既野都得到,咪唔鍾意你係屋企囉!

男爵府

真係會好唔開心

珍珠宮

無話可說 發表於 19-6-20 14:42
我唔係ftm,所以我仔唔會出聲,但唔會主動幫手家務,叫就肯做!其實可能受身邊人影響,見人地父母工作,可能 ...

其實好多FTM經濟都好好,就因為經濟好先唔洗做,仔女十幾歲都唔洗返工喎點會經濟唔好,佢長大一定佩服爸爸有呢個本事

我反而覺得樓主仔仔反叛期,唔鍾意呀媽嘮叨啫,有邊個細時未試過嫌呀媽煩.....

琥珀宮

回覆樓主:

可能唔想你管佢,你咪由佢間房亂唔好理佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至