自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

咁做都係妄顧狗隻生命姐!
咩自行處置姐,死路一條!
可憐狗狗!

大宅

hotungtung23 發表於 19-12-19 16:43
連狗都要管的國家

我屋苑明明唔比養狗,但啲人彩你都傻,即係連狗都管唔到的管理處!

珍珠宮

sisterchanchan 發表於 19-12-19 17:14
好殘忍d主人犯法咪罰錢坐監囉,又搞著d狗狗,佢地住邊係主人決定,自己又無得揀
...

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

ccwm1122 發表於 19-12-19 18:06
我覺得中國政府要殺狗,d市民唔會反對,仲排隊拎自己d狗去安樂死,都真係好想知,d人民係諗咩野既呢?太神 ...

點會唔明?有啲公屋戶警告完又扣分,最終要迫遷,呢啲香港人會因為咁放棄間公屋咩?佢地一樣遺棄啲動物,亦有啲幫動物進行安樂死,狗義工都救唔到咁多!我只能夠講隻狗條命太可憐,跟住一個衰主人。其他人冇辦法改變嘅,狗義工亦都幫忙唔到太多,愛協一年處決幾多隻動物你哋知唔知?係一個好恐怖嘅數字。

水晶宮

小詠 發表於 19-12-19 18:27

用圖表達最好,肯定會多咗好多人明白

男爵府

ddkaka 發表於 19-12-19 18:33
用圖表達最好,肯定會多咗好多人明白
唔係好愛國既咩你地? 做咩睇反動台灣新聞丫?

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

ahlungko 發表於 19-12-19 18:16
無所謂啦,儘管黑吧,反正中國兩個字就是原罪。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 19-12-19 18:45

北京市政府並非強制將違規犬隻進行安樂死,而是依照相關規定先行集中收容並暫時安置在專業的飼養中心。待飼主找到符合法規的飼養環境後,可以再行領回。
新聞中所提到的北京通州區,是北京邊陲地帶,近期才逐漸由農村發展為大型社區的新區,之前居民大多以務農維生,所以還是有養大型犬看家顧院的習慣。其實北京市在2003年就頒定養犬管理規定,對於飼養大型犬、猛犬都有相關規定。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

BGCOME08 發表於 19-12-19 17:39
一定係房署嘅錯啦!

周街違泊,都可以推話係警察嘅錯,因為冇警察盡力抄牌。香港人冇錯的!香港人渣油! ...

樣樣賴政府,夠簡單,正!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

體高!唔係體長,嚇c寶寶咩,35cm點叫大型啊

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rello 發表於 19-12-19 17:05
北京通州區,而非全北京。
這規定是原先已禁,但市民無理一直違規?

Del

男爵府

姬絲汀汀 發表於 19-12-19 17:17
而家成個fb寵物界怒插緊中國政府,究竟了解左成件事未?一張通告就好似世界末日,而家香港人個腦真係咁難 ...

係呀!班人一張相就搞到要殺人全家咁濟。
限狗令並唔係新聞,好多年前已經有關於狗隻嘅條例,近年亦有修改。限狗令亦只限喺北京某 D 區域,並唔係全國。
每個地方有自己嘅法規,亦有自己嘅社會情況,偏偏香港班黃絲喺遠方喪插。
係咁嘅話唔該插埋可以食兔仔,食馬肉,食天竺鼠嘅國家!! 仲有有地方嘅法例係必須要帶狗散步,咁麻煩班唔帶狗散步偷偷地喺公屋養狗嗰班黃絲怒插埋自己!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 19-12-19 16:52
如果狗主唔自律就要被管了,香港公屋同好多屋苑都唔可以養狗,但仍然好多人啋你都儍,所以帶出好多問題囉。 ...

我住果度都係d人照養
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

回覆樓主:

唔係個個中意狗,我見到大狗都怕。人唔自律就要管,負責唔到狗一世,就唔好養。內地人養狗好多都放養,又唔打針

公爵府

有機會入位插國家仲唔插咩,間唔中散播下呢樣個樣消息洗下人腦,長遠點樣大家應該知道……

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 19-12-19 18:13
有冇發覺 同一件事,發生係中國啲人先會覺得係大件事,如果發生係其他國家就即刻變得合情合理好少事
...

唔覺。
呢d事,係美國發生一樣,都會被某些人大造文章。
除非呢個世界冇晒8公8婆。
只要一日有人類,一日都會繼續咁發生。
好小事。

大宅

babywoman 發表於 19-12-19 19:32
唔係個個中意狗,我見到大狗都怕。人唔自律就要管,負責唔到狗一世,就唔好養。內地人養狗好多都放養,又唔 ...

我都怕大型狗,個個都話自己隻狗唔咬人,佢哋係唔咬自己人,如果啲狗主係自律,跟足規定做,政府點會唔俾人養狗,單憑一張通告就引咗班抽水怪出來

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得要俾時間人,好似天台屋咁,取締但要俾條生路人地行

首頁
12345...9

尾頁

跳至